Med sparkesykkel til verdensrommet og annet nytt fra SXSW 2019

Jan Helge Maurtvedt
Sprint Consulting
Published in
9 min readMar 20, 2019

SXSW (South by Southwest) går av stabelen i Austin, Texas, og er en av verdens største konferanser med fokus på teknologi, innovasjon, inspirasjon, film og musikk. Konferansen har blitt en viktig møteplass som kan gi perspektiv til å forstå utviklingen som skjer innenfor alt fra samfunn, kommunikasjon og teknologi. Vår kollega i Sprint, Jan Helge Maurtvedt, reiste til årets SXSW sammen med sin studievenn, Svein-Magnus Sørensen, som jobber i SNC-Lavalin/Atkins. Her er deres reisebrev.

Jan Helge Maurtvedt og Svein-Magnus Sørensen på SXSW 2019

En uke i Austin er slutt. Jeg og mitt reisefølget, Svein-Magnus, har vært på et utall foredrag, mingle-events og fester. Årets SXSW trakk nærmere 400 000 deltagere med interesse for film, musikk og teknologi. Med over 40 parallelle spor med foredrag og debatter, spredd over minst et dusin forskjellige arrangementsområder, over 10 dager og mer enn 500 utstillere i messehallen, er det hele «a lot to grasp».

Vi vil skrive litt om IT, mobilitet, sparkesykler og romfart samt noen artige saker fra messedelen av konferansen. Vi opplevde alt i et salig alkoholsmurt sammensurium, så vi begynner med damene.

Damer

Women går igjen i veldig mange foredragstitler. “Women in tech” har vært en gjennomgangstone gjennom hele konferansen, med fokus på damer som skaper en bedre verden ved å bidra i teknologispacet. Både equality og #metoo ble dratt inn i mange av foredragene nesten uavhengig av tema, og selv om det kanskje burde være unødvendig med dette fokuset har det jo vist seg gang på gang at det ikke er det. Vi trenger flere jenter som velger teknologifag i Norge og vi trenger flere jenter som vil utgjøre en forskjell i verden.

En prat om verdensrommet på house of Australia

Vi fikk med oss blant annet et romfartspanel med to dyktige, kvinnelige ingeniører fra Australia (bilde over) og AOC (Alexandria Ocasio-Cortez — merk deg navnet og akronymet — hun kommer vi til å se mer til!), som snakket om å være ung kvinne i kongressen og om hvordan hun møter andres meninger med nysgjerrighet og respekt, og viktigheten av å la andre kunne ombestemme seg uten å miste ansikt.

IT

Innen IT var det mest fokus på AR, VR og MR. Det vil si augmented, virtual og mixed reality. 3D-printing og blockchain var også store temaer.

Et nokså undersolgt åpningsforedrag av Mandy Mandelstein handlet om hvordan AR kan brukes i det fysiske rom. Hun introduserte kunstprosjekter med virtuelle lag over fysiske produkter og steder (blant annet “Momar”og en virtuell kunsthall). De hadde gjort storytelling basert på innendørs posisjonering i et prosjekt som het “Overheard”, og var avledet av idéen om at man overhører ulike samtaler på et museum. Dette var med på å sette scenen for AR-sporet og var et av de beste foredragene hele uken.

The digital space in physical locations is a new platform that will become key for storytelling in the future! — Mandy Mandelstein

I messeområdet sjekket vi ut Bose Frames, som er en solbrille med gode høytalere og retningssans. Det var også ulike use cases fra HTC Vive pro , Oculus Rift og Samsung HMD Odyssey, og dette begynner nå å fremstå ganske modent, samtidig som det er fortsatt egnet til å imponere. En bedrift hadde for eksempel laget en virtuell flysimulator.

Innen 3Dprinting er fokuset nå mot print-manufacturing av både matvarer og andre produkter og ting av alle typer materialer. Noe av dette skal også realiseres i verdensrommet slik at reservedeler kan produseres ved behov når man bokstavelig talt befinner seg langt utenfor allfarvei.

We see many good initiatives but if you don’t put careful thought on designing your ecosystem, you might end up with a very expensive shit in, shit forever database. — Cathy Barrera, Prysm group.

Kollektivtrafikk og selvkjøring

Urban mobilitet er under kraftig utvikling noe flere debatter fra hjemlige trakter også viser, men får det amerikanere til å endre vaner? Og får det de til å endre byene sine? En hovedutfordring i amerikanske byer er urban sprawl — det vil si manglende fortetting — og en generell motvilje mot å la bilen stå. I down-town Austin finnes det flere store parkeringshus og parkeringsplasser, trafikken er levelig og bussene er tomme. Det er også ofte generell politisk motvilje mot investering i forbedring av kollektivtrafikk, så da blir det ikke mye utvikling på dette området. CalTrain i California kjører for eksempel fortsatt på diesel etter snart 30 år med elektrifiserings-diskusjon.

Elektriske biler finnes det heller ikke mange av, og når vi forteller at annenhver nye bil i Norge er en EV som følge av subsidiering og fordeler, blir de fleste litt overrasket. I Austin så vi ikke en eneste Tesla — ei heller en e-Golf.

CEO i Aurora, Chris Urmson, ble utfordret av Malcolm Gladwell i sin dialog om selvkjøring, og kom inn på deler av sin visjon om hvordan fremtidens transportsystem med høyere innslag av selvkjøring skulle kunne se ut. Begge to medvirker i dokumentarfilmen Autonomy og kan være nyttig å sjekke ut om du vil komme up to speed på hva som rører seg i det spacet. Kanskje kunne en dokumentar om kollektivtrafikk fra Europa og Asia ha verdi for å vise amerikanere hvordan det kan fungere?

Det er bildeling og samkjøring Aurora ser for seg, med små elektriske kjøretøy delt med andre, som ikke parkeres og som dukker opp etter behov. Da må Gladwell forlate idéen om å kjøre sin egen BMW. Det sitter langt inne, og erfaringene mange amerikanske og europeiske byer har gjort seg med at Uber bare fører til enda mer biler på gata, snakker ikke akkurat selvkjøringens sak i politiske kretser.

Raskere effekter kan vi nok vente fra Waymo sin nye storsatsing på selvkjørende lastebiler for terminal-til-terminal-transport presentert av ingen ringere enn product lead Vijaysai Patnaik. Vi var interessert i om Waymo ville dele kartet de bruker i bilene sine for å åpne markedet for andre som vil bygge bedre/andre kjøre-algoritmer, og spurte om dette. Patnaik innrømmet at det er mye jobb i å kartlegge infrastruktursituasjonen på en skalerbar måte. Phoenix sine gater viser seg å være dokumentert i modellen ned til minste millimeter for å realisere Waymo Go-tjenesten. I Google-ånd tenker vi begge i reisefølget at dette kunne vært åpnet mer opp, for dette er ikke et winner-takes-it-all-marked og det er heller ikke i kartleggingen at konkurransen vil eller bør stå. Men de var ikke helt klare for det enda.

Scooterne

Svein-Magnus på en av våre scooter-turer. Photo: Jan Helge Maurtvedt

Årets nye greie for deltagerne er åpenbart scootere — eller elektriske sparkesykler som vi kaller dem på norsk. De ble lansert i april 2018 og er sånn sett nye for SXSW også, noe som var en betydelig forenkling av konferanseopplevelsen som ellers medfører svært mye gåing. I Austin fant vi slike fra både Bird, Lime, Lyft, Uber (Jump), Spin og en rekke lokale merker, slik at det totalt var nesten 20 000 scootere utplassert i Austin sentrum. Takket være disse fungerte det strålende å komme seg rundt.

Vi brukte scooter et par ganger om dagen til og fra hotellet og litt mellom venues, og til en pris på cirka 1–2 dollar per gang per snute endte totalsummen på rundt $40 for å komme oss rundt hele uken. Sammenlignet med $30 dollar for en enkelttur med sykkeldrosje var dette rasende billig. Den praktiske nytten og prisen på en tur på elektrisk scooter er så god at disse trolig vil bli så populære at fellesskapet vil måtte akseptere kaoset og risikoen disse medfører. Hvis ikke får vi vel bare rydde de opp i en haug, slik som politiet i Austin gjorde så snart SX-folket hadde reist hjem:

Photo Credit: Drafthouse Austin

En artig tjeneste jeg tror vil kunne slå an i Oslo var Bird Delivery, hvor man kan abonnere på eller bestille en fulladet scooter hjem til seg selv. To fulladede scootere og rundstykker fra morgenlevering.no kan definitivt redde dagene innimellom.

Luftfart og romfart

Et annet alternativ i transportdiskusjonen som ble dekket i mange av foredragene er å flytte det hele opp i lufta. Flyselskapene Embraer og Lockheed Martin jobber begge med minifly og flybil-baserte selvkjøringskonsepter i lufta for små og store fartøy til både frakt- og persontransport. Embraer planlegger å lansere et elektrisk minihelikopter med 2–300 km rekkevidde i løpet av et år eller to som kunne gjort nordmenns hytteturer til en drøm. Ironisk nok er det ikke først og fremst teknologien det står på når det gjelder etableringen av slike fartøy, men i større grad begrensninger som følger av reguleringer innenfor det meget konservative og tungrodde luftfartsregimet.

Enda litt høyere opp i og utenfor atmosfæren er det også mye spennende på gang. Nå ved 50-års jubileet for den første månelandingen planlegges ikke bare en retur til månen innen få år, men også byggingen av “the Lunar Gateway”, som skal kunne gjøre oppholdet permanent. Dette skal bli en romstasjon i bane rundt månen, som både vil støtte baser på månen og ressursutvinning derfra, og som også vil være en viktig nøkkel i videre reiser til Mars og andre steder i solsystemet. NASA har innsett at dette klarer de ikke alene og snur seg til næringslivet, og her er det business opportunities. Antallet satellitter med tilhørende serviceoppdrag er også ventet å øke kraftig de neste årene, også dette med privat-eide tjenesteleverandører. Mer om det fra CNBC her.

Film, musikk og kunst

Det er godt over 100 filmer av alle sorter som har premiere på SXSW denne uken. Vi har ikke sett på noen, så vi kan ikke uttale oss om kvaliteten eller om vi noen gang får se noen av disse i Norge. Men her er juryens utvalgte og noen av filmene skal vi nok sette av tid til å få sett vel tilbake i Norge.

Heller ikke musikkinnslagene skal vi si så mye om, for vi er på vei hjemover nå når musikkdelen av konferansen virkelig begynner. Men riggen til denne dama (på bildet her) midt på 6th street, var ganske kul.

Det er allikevel verdt å nevne at også Interactive-delen av konferansen hadde en rekke musikalske innslag, med både brasiliansk DJ i Registrants loungen, spennende australske artister på Australia House og forskjellige konserter på mange av kveldsarrangementene. I tillegg ble The Interactive Bash, som på et vis er avslutningen for teknologidelen av konferansen, avholdt på legendariske Stubbs grill hvor vi ble underholdt med live-opptreden av selveste Joan Jett and the Black Hearts. “I love rock and roll” tok helt av!

Konferansen har også en ganske betydelig kunst-dimensjon hvor det vrimlet av gatekunst rundt i byen. Det var også en kunstutstilling på et av hotellene i sentrum med en komedie-fremstilling av Trumps tweets, men den rakk vi dessverre ikke å se.

Kunstutstilling rett utenfor Austin Convention center

Oppsummert

Vi kunne skrevet så mye mer om kunstig intelligens, roboter, augmented reality, virtual reality, spekulativt design, biohacking, CRISPR, blockchain, education technology og gaming.

Vi kunne også sutret litt over SXSW Go-konferanse-appen, som er så treg og dårlig at det tidvis er veldig frustrerende, men det er snart glemt.

Vi stopper der. What a blast! Vi sees nok igjen Austin.

Jan Helge Maurtvedt og Svein-Magnus Sørensen

✉ Synes du det er interessant å lese det vi skriver om? Meld deg på nyhetsbrevet vårt og motta spennende lesning og invitasjoner til relevante seminarer rett i innboksen din.

--

--

Jan Helge Maurtvedt
Sprint Consulting

Business development and innovation management consultant at Sprint consulting