Re-commerce entrer det norske markedet, Teknologi som nøkkelen til å nå FNs bærekraftsmål, og hva er egentlig Ghost kitchens?

Tora Gjengset
Sprint Consulting
Published in
5 min readMar 3, 2020

Vi i Sprint er opptatt av hva som rører seg ute i verden av nye trender og forbedringer av eksisterende metoder og business-modeller. Vi er også veldig glad i å dele, og på vår Linkedin-kanal kan du følge med på det nyeste innen blant annet bærekraft, lean, strategi og teknologi. Fremover vil vi prøve å samle det beste til en månedlig oppsummering — som i denne posten.

Om du er interessert i å få faglig påfyll hyppigere, følg oss gjerne på vår Linkedin-kanal

Ghost kitchens — trenden alle som befinner seg i verdikjeden “mat-i-munnen” bør frykte og/eller omfavne 👻

Kort fortalt er Ghost kitchens et slags co-workingspace for produksjon av take-away mat hvor alle kan starte sin egen restaurant. Vi er spente på å se om noen norske selskaper hiver seg på. Kolonial.no, Coop Norge, TINE SA, Orkla Group og UMOE nevnes alle som mulige aktører som kan bite på trenden, og ryktene skal ha det til at Askeladden & Co allerede er i gang med en satsing, det dukket i alle fall opp en spørreundersøkelse fra dem februar ;)

Klimainitiativer i fremtidsrettet ølbryggeri 🍺

Det utradisjonelle og inspirerende selskapet BrewDog opererer under det de har døpt en «anti-business business model», og har visjon om å revolusjonere øl-industrien. Nylig har de startet kampanjen «Brewdog Tomorrow» med seks initiativer for å svare på klimakrisen vi står i, blant annet resirkulering, DYI-muligheter for ølbrygging hjemme som reduserer transport, og full åpenhet rundt rapportering. Les mer om selskapet og initiativene her:

Teknologi som nøkkelen til å nå FNs bærekraftsmål 🌎

Bærekraft står høyt på agendaen for norske bedrifter og vi i Sprint mener at det ligger mange forretningsmuligheter i utfordringer knyttet til velferd, miljø og klima. IKT Norge ser på innovasjon som nøkkelen til å løse disse utfordringene og har laget en informativ webside med ulike eksempler på hvordan norske bedrifter bruker teknologi til å gjøre akkurat dette. Sjekk den ut!

TrendWatching skriver om forbrukertrendene de mener vil ha størst påvirkning i 2020 📈

En gjennomgående tråd er hvordan digitalisering og ny teknologi skaper helt nye muligheter til produkter og tjenester, men også nye utfordringer og økte forventninger fra forbrukerne. Hver og en av de fem trendene kan gi inspirasjon og nye muligheter til å utvikle og forbedre kraftfulle produkter, tjenester og merkevarer i 2020 og årene som kommer. Eksempler på trender som trekkes frem er hvordan det ikke lenger er status å være bærekraftig, men heller skamfullt å ikke være det, hvordan vi har gått fra “alt som tjeneste” til “relevans som tjeneste” og hvordan vi søker mer autentiske opplevelser både i sosiale medier eller i møte med merkevarer.

Fire steg for å bryte ned kompleksiteten som ofte oppleves ved en smidig transformasjon 🎯

I dag opplever vi i Sprint at en rekke organisasjon ønsker å gjennomføre en transformasjon med mål om bygge virksomhetsovergripende smidighet (Business Agility). Imidlertid er det mange utfordringer som gjør denne transformasjonsreisen mot en mer smidig organisasjon krevende å gjennomføre. Én av hovedutfordringene vi ser er at mange organisasjoner i utgangspunktet er silo-organisert og opererer svært adskilt i praksis i det daglige. Denne artikkelen tar for seg hvordan man i fire forenklede steg kan angripe denne utfordringen, og således bryte ned kompleksiteten som ofte oppleves ved en smidig-transformasjon.

Innovasjonsportfølje som nøkkelen til suksess 🏆

Ved investering i innovasjon, er det egentlig mulig for ledelsen å velge ut vinneridéer fra start og deretter pivotere seg fram til suksess? Boschs og Alexander Osterwalders entydige svar på dette spørsmålet er nei. Derfor må selskaper etablere en innovasjonsportefølje hvor mange team utforsker mange idéer. Hør hvordan Bosch har rigget seg for innovasjon og tester mange idéer for å finne de få som har livets rett, og hvordan de har satt opp sitt akseleratorprogram for å støtte effektive innovasjonsprosesser:

Re-commerce entrer det norske markedet ♻️

Denne uken ble det kjent at norske VILLOID introduserer en egen re-commerce løsning! Fremover vil du kunne pante klær du ikke lenger har bruk for eller har gått lei av. Når du panter får du “Villoid Store Credit” som kan brukes til å kjøpe nye/brukte produkter. Prosjektet gjennomføres i samarbeid med SVOSJ som står for retur-logistikken. I et intervju med Shifter.no sier medgründer Jeanette Dyhre Kvisvik at hun ikke er redd for at bruktsalget skal gå utover salg av nye klær. Hun mener markedet går mot økt fokus på gjenbruk, og tror at selskapet kan kapre flere lojale kunder ved å introdusere panteordningen. Beregninger fra den amerikanske secondhand-plattformen ThreadUp viser at andrehåndsmarkedet for fashion vil vokse dobbelt så raskt som resten av tekstilmarkedet og nå $51bn i 2023. I følge SIFO har gjennomsnittsnordmannen 359 plagg i klesskapet, hvorav over halvparten sjeldent eller aldri bli brukt. Det ligger med andre ord store muligheter i dette nye markedet, og vi tror at vi vil se flere selskaper utforske re-commerce-modeller i tiden fremover.

✉ Synes du det er interessant å lese det vi skriver om? Meld deg på nyhetsbrevet vårt og motta spennende lesning og invitasjoner til relevante seminarer rett i innboksen din.

--

--