Sirkulære forretningsmodeller er fremtiden

Sirkulærøkonomien får mer oppmerksomhet enn noen gang før, både hos myndigheter og i næringslivet. Det gjelder også i Sprint, der vi jobber med å hjelpe oppstartsselskaper og etablerte selskaper med å utvikle sirkulære forretningsmodeller for bærekraftig og lønnsom vekst. I dag skriver jeg kort om hvorfor dette temaet er så relevant og hvorfor vi i Sprint mener sirkulære forretningsmodeller er fremtiden.

Helene Otterdal
Sprint Consulting
4 min readSep 8, 2020

--

Sirkulærøkonomi og bærekraft ♻️

Sirkulær økonomi har vært et «buzzord» de siste årene, og det med god grunn. For å nå FNs klimamål og stoppe global oppvarming må vi endre hvordan vi produserer, bruker og avhender våre materialer og produkter. Figuren under fra Ellen MacArthur Foundation setter sirkulær økonomi i kontekst; en overgang til en sirkulær økonomi vil kunne stå for 45 % av de nødvendige utslippsreduksjonene for å nå Paris-avtalens klimamål. I motsetning til dagens bruk-og-kast-modell (ofte omtalt som en lineær økonomi), er målet i en sirkulær økonomi å utnytte bruks- og materialverdien i ressurser og produkter så effektivt og så lenge som mulig.

Sirkulærøkonomien har derfor fått en større plass i klimastrategier hos myndigheter og næringsliv. Midt under koronakrisen la EU frem en ny ambisiøs plan for nettopp å omstille økonomien til å bli sirkulær. Produsenter kan forvente et strengere produsentansvar ved produksjon, salg og avhending av varer og tjenester, som vil presse frem en overgang til sirkulære forretningsmodeller i næringslivet. Vi kan forvente noen av de samme punktene når Regjeringen legger frem Norges nasjonale strategi for en sirkulær økonomi i desember.

Mens vi venter på den norske strategien har Circular Norway lagt frem den første rapporten som forsøker å beskrive hvor sirkulær den norske økonomien faktisk er. Resultatene er slående — den norske økonomien er kun 2,4 prosent sirkulær, godt under gjennomsnittet på 8,9% og hele 20% lavere en foregangslandet Nederland. Rapporten understreker at handling fra norske myndigheter og næringsliv er nødvendig for at norsk økonomi skal være konkurransedyktig.

Rapporten er heldigvis ikke bare dyster lesing. Den tegner også opp mulighetene Norge har for å bli et foregangsland innen sirkulær økonomi. Seks områder blir trukket frem som betydningsfulle i overgangen til en norsk sirkulær økonomi; 1) en sirkulær byggebransje, 2) overgangen til ren energi, 3) sirkulære matsystemer, 4) grønne transportsystemer, 5) en tydelig reparasjons-, gjenbruks- og resirkuleringsøkonomi og 6) sirkulært skogbruk. En omstilling av disse næringene vil kreve nye kapabiliteter, nye arbeidsmåter og nettopp nye forretningsmodeller.

Lønnsom og bærekraftig vekst med sirkulære forretningsmodeller 💰📈

Fremtidens forretningsmodeller vil være sirkulære og sikre bærekraftig og lønnsom vekst. Sirkulære forretningsmodeller finnes i mange former, men kjennetegnes av at de skaper, leverer og kaprer verdi, uten bruk av nye jomfruelige ressurser. Disse forretningsmodellene bidrar til å «close, narrow or slow the loop». De sørger for at ressurser ikke forsvinner ut av økonomien, at ressursbruken reduseres, og at levetid og brukstid av ressurser og produkter forlenges. Modellen under viser fem hovedkategorier av sirkulære forretningsmodeller som sammen muliggjør en sirkulær verdikjede; fra design til avhending. Min kollega Malin Driveklepp går nærmere inn på modellen i denne artikkelen.

I Sprint heier vi på ulike selskaper som utfordrer den lineære tankegangen ved å kombinere en eller flere av disse modellene for å skape bærekraftige og lønnsomme forretningsmodeller. Bygg, anlegg og eiendom er en av bransjene som har begynt å se muligheter i den sirkulære økonomien, med Looping som leverer gjenbruksemballasje som en tjeneste, GreenStock som sikrer gjenbruk gjennom en samhandlingsplattform og Norsk Gjenvinning som i fjor åpnet den første norske gjenvinningsfabrikken for gips. Videre ser vi at sirkulære B2C tjenester også har blitt en mer naturlig del av manges hverdag denne sommeren. Vi takker Fleks og Vandre for en super sommer med bil på abonnement og leietelt i bagasjerommet 🚗⛺️

Ønsker du forstå dine muligheter innen sirkulær økonomi? Vil du lære mer om sirkulære forretningsmodeller, eller hvordan du kan legge om driften din til å bli mer sirkulær? Ta gjerne kontakt med oss!

✉ Synes du det er interessant å lese det vi skriver om? Meld deg på nyhetsbrevet vårt og motta spennende lesning og invitasjoner til relevante seminarer rett i innboksen din.

--

--