Sirkulære forsyningskjeder

Christina Lund
Sprint Consulting
Published in
5 min readMar 5, 2019

Kun 9% av råmaterialer globalt er en del av en sirkulær verdikjede, ifølge en rapport som ble lansert på årets World Economic Forum. Her ligger et stort lønnsomhets- og bærekraftpotensiale som nettopp sirkulære forretningsmodeller vil kunne hente ut. I en tidligere artikkel presenterte vi fem overordnede sirkulære forretningsmodeller. Vi skal nå se nærmere på den første modellen, sirkulære forsyningskjeder, som beskriver forretningsmodeller som opererer i starten av en verdikjede.

Sirkulære forsyningskjeder er en av fem overordnede typer sirkulære forretningsmodeller. Kilde: From Waste to Wealth — The Circular Economy Advantage — Peter Lacy and Jakob Rutqvist (2015)

I dagens lineære bruk-og-kast modell designes ikke produkter for varighet, og innsatsfaktorene er ofte ikke-fornybare eller ikke mulig å gjenvinne. I en sirkulær økonomi ønsker man å holde verdien av materialer og produkter så høy som mulig, så lenge som mulig. For å kunne oppnå dette blir produktdesign og innsatsfaktorer sentrale elementer. Vi deler derfor gjerne sirkulære forsyningskjeder i to grupper; sirkulære innsatsfaktorer og design for sirkularitet.

Sirkulære innsatsfaktorer

De siste 40 årene har årlig råvareforbruk mer enn tredoblet seg, og i 2050 forventes det at gapet mellom etterspørsel og tilbud på råvarer vil være over 40 millioner tonn. Sammen med økte miljøkrav fra myndigheter og konsumenter bidrar dette til at det er kostbart og risikofylt å være avhengig av innsatsfaktorer som ikke er fornybare, nedbrytbare, eller gjenvinnbare.

Kilde: World Business Council for Sustainable Development.

Ved å benytte seg av sirkulære innsatsfaktorer som fornybar energi, biobaserte materialer eller resirkulerbare materialer, vil selskaper være mindre avhengig av kostbare jomfruråvarer. Disse sirkulære innsatsfaktorene vil være rene, og det vil være mulig å opprettholde verdien lengre. Dermed reduseres ineffektiviteter og avfall ved produksjon.

Selskaper kan produsere sirkulære innsatsfaktorer til egen produksjon, eller selge til andre. Her står material innovasjon sentralt. Ecovative Design er et amerikansk selskap som gjennom en lang produktutviklingsfase har utviklet raskt nedbrytbare emballasjeprodukter som i dag brukes av blant annet Dell og IKEA. Ved bruk av ingredienser som matavfall, og soppen mycelium, er produktene fullt nedbrytbare etter 30–60 dager. Blant annet brukes disse som beskyttelsesemballasje.

Ecovative — nedbrytbar emballasje som her beskytter en Dell PC.

Orkla er et annet eksempel på et selskap som gjennom samarbeid med sine leverandører ønsker å benytte seg av sirkulære innsatsfaktorer. Konsernet har som målsetting at 75 prosent av emballasjen skal være fra resirkulert eller fornybart materiale innen 2025. Serien av renholds- og velværeprodukter fra Klar tar store steg med tanke på å benytte seg av sirkulære innsatsfaktorer. Produktene produseres med 100% fornybar energi, flaskene er laget av 100% resirkulert plast, og produktene inneholder ingen skadelige kjemikalier. Klar-serien har blitt svært godt mottatt og består nå av totalt 13 ulike bærekraftige produkter som kundene er villig til å betale en premium pris for.

Design for sirkularitet

Materialer fra forbruksvarer verdt over $2,6 milliarder dollar blir kastet, og materialet blir aldri brukt igjen. Dette beskriver det store potensiale ved å designe for sirkularitet.

I dagens økonomi har produsenter av forbruksvarer få insentiver til å designe produkter med lang levetid, eller mulighet for reparasjon og gjenvinning. Et eksempel på dette er Apple som har blitt etterforsket for planlagt foreldelse av sin iPhone 4. I en lineær modell ser vi at produkter gjerne er designet for å være vanskelige å reparere, for å bli raskt utdaterte eller ødelagte — nettopp for å kunne selge flere produkter raskere. Dette gjelder store deler av dagens forbruksvarer, helt fra elektronikk til klær. En konsekvens av dagens produktdesign er lite effektiv utnyttelse av energi og store mengder avfall.

Ved å designe for sirkularitet er målet å utvikle produkter som kan fungere i en sirkulær verdikjede. Det innebærer at produktene skal ha lang levetid og at de enkelt kan repareres, oppgraderes, gjenbrukes og resirkuleres. Dette krever et nytt tankesett i produktutviklingsfasen hvor hele livssyklusen til et produkt blir tatt høyde for — gjennom design, produksjon og bruk, men også gjennom gjenbruk og resirkulering. Ved å adressere de ulike delene av livssyklusen i produktutviklingen sikres effektiv produksjon, men også effektiv ressursutnyttelse, ved å fokusere på å holde verdien av produktet så høy som mulig, så lenge som mulig.

Det er ulike måter å designe for sirkularitet, der man gjerne trekker frem seks overordnede designstrategier for sirkulært produktdesign:

  • Design for varighet
  • Design for standardisering og kompatibilitet
  • Design for enkel vedlikehold og reparasjon
  • Design for oppgradering og tilpasning
  • Design for demontering og remontering
  • Design for produkttilknytning og tillit

Den nederlandske mobiltelefonprodusenten, Fairphone, har benyttet seg av flere av disse strategiene. Fairphone er en modulær mobiltelefon som er designet for å vare.

Fairphone 2 — din nye modulære mobiltelefon?

Fairphone sitt modulære design gjør det enkelt å oppgradere, tilpasse, demontere og reparere egen mobil. Hvis du for eksempel ønsker å bytte batteri eller kamera, kan du bestille delene på Fairphone sine nettsider og enkelt bytte ved hjelp av instruksjonsvideoer på nett.

Tradisjonelle mobiltelefonprodusenter tar i hovedsak designvalg basert på økonomi og estetikk. Et eksempel er at de bruker lim for å gjøre mobiltelefonene tynnere. I en motsetning her benytter Fairphone skruer som muliggjør enkel reparasjon og oppgradering som gjør at de kontinuerlig er i dialog med sine kunder.

Et nødvendig steg, men ikke stopp her!

Vi observerer at selskaper ofte begynner sitt arbeid med bærekraft ved å arbeide med sirkulære forsyningskjeder gjennom produktdesign og innsatsfaktorer. Dette er et naturlig steg å starte, samtidig som det står sentralt for å muliggjøre de fire andre typene sirkulære forretningsmodeller (ref. modellen på toppen av artikkelen), og en sirkulær verdikjede.

Likevel tror vi at de største forretningsmulighetene innen sirkulær økonomi ligger i å tenke nytt på hvordan verdi leveres til kunden i bruksfasen og avhendingsfasen — ikke bare hva som leveres til kunden. Vi ønsker å oppfordre kunder og andre selskaper til å ta et steg videre, og tenke nytt på hvordan man leverer verdi til kundene. Det er nettopp dette vi skal vi se nærmere på i kommende artikler.

I mellomtiden kan du lese kort om de andre forretningsmodellene her.

✉ Synes du det er interessant å lese det vi skriver om? Meld deg på nyhetsbrevet vårt og motta spennende lesning og invitasjoner til relevante seminarer rett i innboksen din.

--

--