EuroPython 2023

Simo Rinkinen
SPxFiva Data Science
3 min readSep 26, 2023

Konferensseihin on hauskaa ja hyödyllistä osallistua. Kävin viime vuonna Gartnerin Data & Analytics Summitissa Lontoossa, tälle vuodelle valikoitui hieman yllättäjänä EuroPython 2023 Prahassa. Olen ollut Python-fani kymmenisen vuotta ja ajatus Pythonin aseman vahvistumisesta ja ohjelmoinnin muutoksesta generatiivisen tekoälyn myötä ratkaisi osallistumispäätöksen. Kesäinen Tšekinmaa oli toki plussaa.

Ruotsalainen EuroPython Society organisoi konferenssit.

EuroPython 2023 järjestettiin Prahan konferenssikeskuksessa Vyšehrad-aseman vieressä. Hotellin varaaminen läheltä takasi, että aamuisin ei tarvinnut kiirehtiä turhaan. Rekisteröityminen konferenssiin onnistui nopeasti ensimmäisenä päivänä ja tarjolla oli mahdollisuuksia vaikuttaa ympäröivään konferenssikokemukseen: punainen kaulanauha sinisen sijaan, jos et hyväksy valokuvaamista, ja tarroja ilmaisemaan erityistoiveita sosiaalisia tilanteita kohtaan. Konferenssi oli huolehtinut viihtyvyydestä myös julkaisemalla kattavan Code of Conduct -tekstin verkkosivuillaan.

Osallistuin konferenssiin keskiviikosta perjantaihin jolloin sen varsinaiset esitykset olivat. Konferenssiin kuului myös tutoriaalipäiviä alkuviikosta ja sprints-päivät viikonloppuna. Loppuviikon ulkopuolelta löytyi esimerkiksi Women in AI Workshop ja WASM Summit. Konferenssipäivinä oli yleensä puolen tunnin mittaisia esityksiä kuuteen saakka ja esitysten aiheet oli valittu taitavasti siten, että vaihtoehtoja löytyi helposti. Esityksiä järjestettiin suurimman osan päivästä samanaikaisesti kuudessa eri salissa.

Esitykset pidettiin sinänsä melko perinteisellä profiililla ja asiaa oli paljon tekoälyhypetyksen ulkopuolelta. Pinnalla olevat aiheet kuten AGI, avaruus ja robotiikka olisi voinut tarkoilla valinnoilla unohtaa ja rentoutua toisenlaisten kysymysten parissa: komentorivisovellusten toteuttaminen, relaatiokantojen merkitys, lokittaminen ja parhaat tavat tulostaa merkkijonoja.

Useita yleisiä teemoja oli tunnistettavissa yli esitysten. Tyypitettyä Pythonia näkyy paljon verkon eri lähteistä ja sitä oli jonkin verran myös EuroPythonissa. En itse vetäisi tästä liian hätäisiä johtopäätöksiä, mutta kuka tietää mihin se johtaa. Datasta puhuttiin luonnollisesti paljon, asynkronista Pythonia käsiteltiin useammassa esityksessä ja GraphQL sai tilaa kalenterissa. Rust ja C Pythonin kanssa nousi usein esiin. Ainakin kirjoitushetkellä esitykset ovat vielä selattavissa, jos haluaa arvioida yleisilmettä itse: EuroPython 2023 Schedule. Kenen botti kerää teemat sieltä parhaiten?

Kuva esityksestä Popkes, Anna-Lena: “An unbiased evaluation of environment management and packaging tools

Pythonin suosituimman dataframe-toteutuksen mahdollista muutosta käsiteltiin tai sivuttiin myös useammassa esityksessä. Yksi näistä oli “What polars does for you” (Ritchie Vink), jossa painotettiin Polarsin pyrkimystä tarjota laadukas ja kattava API dataframejen käsittelyyn. Polarsin oma Rustiin perustuva query engine ja optimizer nähtiin myös tärkeänä suhteessa Pandaksen käyttämään PyArrow / Apache Arrow -toteutukseen (“the Arrow revolution”). Tietokantapuolelta esiteltiin ArcticDB (William Dealtry) ja DuckDB (Pedro Holanda), jotka ovat varmasti tutustumisen arvoisia ratkaisuja.

Simulaatioita käytettiin kirjaston tai piirteen selittämisessä onnistuneesti. Tätä näkisi mielellään enemmän, eikä sen toteuttaminen ole työlästä, kun idean muistaa. Esimerkiksi “Fish and chips and Apache Kafka®” (Tibs) näytti reaaliajassa satunnaisten tilausten syöttämistä Kafkaan ja käsittelyä erilaisilla kuluttajatopologioilla ja “Caching in microservices” (Michał Lowas-Rzechonek) livekoodasi välimuistin toteuttamisen niin, että yhteys ajon ja lokiin tallentuvien sisällökkäitten merkintöjen välillä oli hyvin esillä.

Aamuisin oli laajemman näkökulman esityksiä koko osallistujaporukalle. Näistä jäi erityisesti mieleen Petr Viktorin “Kindnesses & Promises” ja Joanna Brysonin poleeminen “DevOps vs AGI”.

Viktorin käsitteli esityksessään kysymystä siitä, mitä avoin lähdekoodi on ilmiönä, jonka me tunnemme, ja mitä sen taustalla on. Asia on kiinnostava ja haastaa varmasti ymmärrystä monella tasolla. Ydin, joka piirtyi mieleen esimerkiksi inhimillisen toiminnan organisoinnin lisäksi, oli ajatus avoimesta lähdekoodista sarjana ystävällisiä tekoja (“sequence of actions of kindness”) ja avoin lähdekoodi lahjana. Lahjana, joka ei vaadi vastapalvelusta ja jota jokainen voi käyttää haluamallaan tavalla. Brysonin esitelmä oli myös selvästi filosofinen ja sisälsi pohdintaa aiheista kuten DevOpsin merkitys reguloidussa ympäristössä tai mihin ohjelmistokoodin laatua tarvitaan skenaariossa missä AGI tuottaa ratkaisuja DevOpsiin kytkettynä.

Haluaisin lopuksi esittää EuroPythonille kiitokset konferenssista. Järjestelyt sujuivat pääosin moitteetta ja osallistujat saatiin kanavoitua hyvin esitysten välillä. Isossa joukossa voi aina tapahtua ja täysin häiriöttä esitysten seuraamisen ei voi sanoa sujuneen, mutta kyse oli lähinnä keskittymisen rauhasta. Mahdollisiin ongelmiin kannattanee suhtautua huumorilla. Yleisesti voin suositella osallistumista. Muutama päivä konferenssissa on hyvä poikkeama arjesta ja konferenssipäivistä jää muistiin yllättävän tiheästi tietoa ja inspiraation lähteitä.

Linkkejä:
EuroPython 2023 livestream, tallenne.
EuroPython-blogi

--

--