Nå skal jentene opp og frem i IT bransjen

Marie Husøy
Stacc

--

19.mars arrangerte Stacc første av en serie workshops for jenter som studerer IT i Bergen. — Dette skal bidra til en bedre utstyrt verktøykasse og økt interesse for å skape egne prosjekter, sier Trude Stadheim, utviklingsleder i Stacc. På få dager meldte 30 spente IT studenter seg på for å lære mer om Git, JavaScript, API’er, Heroku og prototyping.

Kristoffer-Andre Kalliainen (23) og Aleksander Tonheim (25) holdt første workshop hvor de la grunnmuren for videre prosjekt fremover. — Målet er at alle skal bli kjent med verktøyene vi bruker i bransjen og gjennom disse øktene programmere en ferdig funksjonell prototype som man kan vise til potensielle arbeidsgivere, forklarer Kalliainen.

— Å ha produsert noe eget bidrar til å styrke jentenes CV og gir de økt selvtillit gjennom mestringsfølelse og nye ferdigheter, sier Stadheim.

Tanja Milicevic går rundt og hjelper studentene.

Satser på kompetanseheving

Etter en omfattende rekrutteringsprosess hos Stacc, med mange jenter på intervju, kom det frem at de ikke hadde samme grad av praktisk erfaring som guttene. Til tross for at de var skoleflinke, hadde de ikke konkrete prosjekter å vise til. Guttene, på den andre siden, hadde flere hobbyprosjekter eller relevant jobberfaringer på CV-en.

Trude Stadheim er en av initiativtakerene og arrangøransvarlig for GirlPower Workshops.

— Derfor må vi bidra til kompetanseheving, sier Stadheim og forteller at jentene følte seg “overkjørt” av guttenes fortrinn av kompetanse og ferdigheter. Over en middag med noen av jentene ble det besluttet å arrangere en serie med workshops, hvor studentene var med å bestemme temaer de ønsket å lære mer om.

Blir utfordret på jobbintervju

Kalliainen spør salen om noen har programmert i JavaScript tidligere eller føler at de er klare for å teste det ut. Det blir stille i rommet — ingen føler seg trygg nok til å begi seg ut på JavaScript.

I utviklerbransjen er det normal praksis å utfordre kandidater på intervju med praktiske oppgaver i for eksempel JavaScript. Under workshop’en uttaler flere av 3.årsstudentene at de føler de ikke hadde mestret slike oppgaver. En student la til at “det er bedre å møte stresset og føle på utfordringene nå, enn når vi går ut i jobb og ikke tørr å spørre om hjelp.”

Videre forklarer Kalliainen at Stacc er delt i autonome team, hvor alle jobber sammen i sanntid på Git. Det er derfor viktig at koden er helt riktig. Likevel presiserer han at terskelen er lav for å prikke sin kollega på skulderen og spørre om hjelp eller få en dobbelsjekk, fordi samarbeid er helt essensielt for å lykkes i bransjen.

Jentene er noe stille og virker svært konsentrert. De er likevel ikke redd for å rekke opp hånden når de er usikre.

Jentene fikk opplæring i programmet Git og ble introdusert til nettverket GitHub som fungerer som et offentlig bibliotek for koder på nettet. Videre fikk de innføring i oppbygging og hvordan publisere prosjekter online med plattformen Heroku, som de skal ta med seg videre til neste workshop. De lærte hva de kan gjøre dersom noe går galt og fikk tips og triks som gjør utviklingen mer effektiv.

6 ansatte fra Stacc farer gjennom rommet og bistår jentene underveis. Jentene samarbeider godt og hjelper hverandre å mestre oppgavene som blir gitt underveis.

Både gøy og relevant

Alise Haukenes (22, UiB) valgte å delta fordi temaene var interessante.

— Det er alltid gøy og nyttig å delta på workshops da jeg liker å lære nye ting. Hun ser frem til å lære mer om Git og håper at de skal innom CSS, som er nødvendig dersom man vil drive med webutvikling.

Natalie Wannaphong (23, UiB) var med på middagen som initierte workshopene. Da visste hun ikke hvordan det skulle bli, men er fornøyd med utfallet og skal delta på neste workshop for å fortsette der de slapp.

— Jeg gleder meg til å lage min egen app. Det er både gøy og relevant.

Alise Haukenes og Natalie Wannaphong gleder seg til neste workshop.

Jentenettverk

— Jenter i bransjen er ikke så flinke til å nettverke. Gjennom GirlPower Workshop gir vi jentene en felles kommunikasjonskanal hvor de kan hjelpe hverandre når de står fast eller lurer på noe, sier Stadheim.

Alle som deltok har fått tilgang til en felles Slack kanal hvor de kan chatte med hverandre og Stacc sine jenteutviklere. — Dette kan forhåpentligvis gi grobunn for godt samarbeid og et nyttig nettverk av flinke hoder fremover.

Hun legger også til at dette hadde ikke hadde er mulig uten jenteutviklerene hos Stacc som har vært med å arrangere og stiller opp som veiledere. — De har lyst på flere jentekollegaer og ønsker derfor å hjelpe de unge studentene til å bli bedre gjennom verdifull erfaring og et trygt støtteapparat.

Neste workshop arrangeres Onsdag 24.April.

Mer informasjon og påmelding til arrangementet:
Stacc Girlpower workshops

--

--

Marie Husøy
Stacc
Writer for

Young marketer with a curious mind. Hired at Microsky — writing for Stacc. Stay tuned.