Futbol ve Sanal Gerçeklik: Teknoloji Futbolu Değiştirecek Mi?

Aquilanera
STANDART
Published in
3 min readApr 5, 2018

Manchester’da yenilikçi bir şirket futbolcuların rejenerasyonu, genç oyuncuların değerlendirilmesi, maç analizleri için uygulamalar yaratıyor. Halihazırda Manchester United ve Liverpool bu programları kullanıyor.

Başlangıçta sadece VHS videolar vardı. Sonra, son yıllarda bir patlama yaşandı: veritabanları, antrenmanları programlamak için yazılımlar, nabızölçerler ve oyuncuların verilerini kaydeden, hareketlerini algılayan aygıtlar, gittikçe daha özel ve etkili aplikasyonlar. Futbolu değiştiren ve değiştirmeye devam eden teknoloji havuzuna şimdi bir de sanal gerçeklik ekleniyor. Yaklaşık 10 yıl önce, girişimci bir İtalyan şirketi olan Wyscout, geniş veritabanları, her bir hareketin ve pozisyonun videolarını, arama potansiyeli ve neredeyse sınırsız karşılaştırma olanakları sunan oyuncu scouting sistemini piyasaya sürdü. Bugün neredeyse Avrupa’nın (sadece Avrupa’nın da değil) tüm büyük kulüpleri için vazgeçilmez bir araç.

Aynı “şans” dilekleri şimdi bu sefer Manchester’daki başka bir girişimci şirket olan MiHiepa için dileniyor. MiHiepa, futbola sanal gerçekliği entegre ediyor. 2017’nin Eylül ayından beri piyasadalar ve daha şimdiden Manchester United’ın genç takımı, pazarlama için Liverpool, oyuncuların rejenerasyonu için Blackpool ve Leicester’ın A takımı ile çalışıyorlar. Güçlü oldukları nokta, dizliklere ve ayakkabılara koydukları dört sensör: klasik sanal gerçeklik ile birleştiğinde teknik hareketlere imkan veren oldukça inandırıcı bir simülasyon ortaya koyuyor. Kısacası, 3 metrekarelik bir zeminin üzerinde top olmadan topa vuruyorsun, bir antrenman sahası ya da gerçek bir stadyumdasın. Bir anda Manchester’ın yeni semtlerinden birinde bulunan bir evin garajındayken kendini Anfield’ta buluyorsun. Yanılıp topun arkasından koşmayın, yoksa karşı duvara toslayabilirsiniz. Kişinin üzerindeki “kalibrasyon” tamamen doğal hareketlere müsaade ediyor. Sadece vuruşun şiddeti aynı oranda değil. Sanal gerçeklikte çekilen bomba gibi şutlar, gerçekte ise tam karşılığını bulmuyor.

Bu teknoloji farklı kullanımlara indirgenebilir.

Birincisi: sakatlanan oyuncuların iyileşme süreçlerinde. Henüz topa vuramayacak bir oyuncu burada teknik hareketlerle tekrar güven kazanabilir, pozisyon bilgisine sahip olabilir, reaksiyon hızını, fiziğini ve “zihnini” geliştirebilir.

İkincisi: özellikle genç oyuncuların potansiyellerinin değerlendirilmesi. Bir takım spesifik egzersizler bilimsel olarak (iki İngiliz üniversitesi tarafından onaylanmış), pozisyonuna göre farklı egzersizlerle, oyuncuların mental ve teknik özelliklerini ölçmeye imkan tanıyor. MiHiepa’dakiler bu testlerle, bir oyuncunun ne kadar güçlü olabileceğine ilişkin yaklaşık bir tahmin alınabileceğini garanti ediyorlar. Manchester United, spor salonlarında özellikle deneme aşamasındaki gençlerin değerlendirilmesinde bu uygulamayı kullanıyor.

Üçüncü özellik ise “maç analizine” ilişkin: maçlarda oyuncuların 2D görüntüsünü alarak, MiHiepa, bunu 15 saniyede sahanın her tarafından, tribünlerden hatta gökyüzünden izlenebilecek şekilde sanal bir gerçekliğe dönüştürüyor. Mesela, çizgi halinde ya da bireysel hataları görmek için bir defans oyuncusun yerinde, pozisyonu değerlendirebilmek için hakemin yerinde, geçiş boşluklarını görmek için forvetin yerinde pozisyon alınabilir.

Her ne kadar çok profesyonelce olmasa da eğer isterseniz, Anfield’ta Kop tribünün hemen önünde gol atabilir ve o coşkuyu yaşayabilirsiniz.

--

--