Katil Robotların Dönemi

Eray Emin Aydemir"
STANDART
Published in
2 min readDec 5, 2017

Başlığı görüp “yok ya bu kadar da olmaz.” demeyin. Oluyor, her şey yavaş yavaş emin adımlarla ilerliyor. Yapay zekânın ne olduğunu, sonuçlarının nereye varacağını Standart Dergi’deki yazılarımı okuyanlar anlamıştır.

“Katil robot” tanımlaması benim gibi bilim tutkunlarının ya da bilim kurgu delilerin yaptığı bir tanımlama değil. Katil robotların durumu geçtiğimiz günlerde çok ciddi bir kurumda konuşuldu. Bu kurumun adı Birleşmiş Milletler…

Birleşmiş Milletler’de yapılan çalışmada “yapay zekâ ile hareket eden katil robotların yasaklanması” ile ilgili çalışmalar yapılıyor. Yani bazılarının kulak üstüne yattığı veya saçma bulduğu robotların tetiği çekebileceği gerçeği bir masal değil. Tam anlamıyla gerçeğin en gerçek hali.

California Üniversitesi’nden yapay zekâ teknolojileri üzerine çalışan Stuart Russel, Birleşmiş Milletler’de yaptığı sunumdaki video gösteriminde bu teknolojinin bilim kurgu olmadığını belirterek, “Aslında bu film varolan kapasitenin bir sunumu sadece” dedi. Başka bir ifadeyle Elon Musk’ın öngörüleri gerçek oluyor. Birileri bazı robotlara yapay zekâ entegre etti ve bu robotların eline silah verdi.

Acaba bu birileri hemen kuzeydeki komşumuz olmasın? Zira Putin’in yapay zekâ konusuna ne kadar ilgi gösterdiğini biraz bilimsel gündemi takip eden herkes görebilir.

Anlayamayanlar için daha basit bir şekilde anlatayım. Bu robotlar bir zekâya sahipler, yani tetiği çekmek için herhangi birinden emir almalarına gerek yok. Kendisi düşünecek, değerlendirecek ve uygun bulursa tetiği çekecek. Sonrası… Sonrası sonsuz ruhlar ülkesi!

Seks robotları geliyor

Tabii yapay zekâya sahip robotlar sadece savaş amaçlı üretilmiyor. Zevk için de üretilenleri var. Hele bir de yaşadığımız çağda insanın zamansızlığı ve flört etmenin de ciddi zaman alan bir faaliyet olduğunu düşündüğümüzde bu seks robotlarının üreticileri sağlam para kazanacaklarmış gibi gözüküyor. Tamamen insanımsı gözüken bu robotların bir sene içerisinde piyasaya sürülmeleri bekleniyor.

Robot avukat göreve başladı

İngiltere’de geliştirilen bir teknoloji sayesinde robot avukatlar hukuki hizmet vermeye başladı. DoNotPay isimli program facebook messenger üzerinden özellikle göçmenlere gerekli hukuki bilgileri veriyor. Program, sorduğu sorulara aldığı yanıtlar üzerinden hizmet verdiği kişiyle ilgili bilgileri topluyor. Edindiği bu bilgiler sayesinde karşısındaki kişiye göre yeni soru kalıpları belirliyor. Bu arada Dubai’de robot polisler göreve başladı. Robota suç ihbarı yapabilir, ceza ödeyebilir ve ondan bilgi alabilirsiniz. Olur da yolunuz meşhur Dubai Havalimanı’na düşerse kendisiyle tanışmayı unutmayın.

--

--