Açık Kaynak: StarkNet’in Yeni Sequencer’ı (Sıralayıcı)

Anıl
Starknet Türkiye
Published in
3 min readJan 29, 2023

Özetle:

  • Yeni bir StarkNet Sequencer’ı geliştiriliyor.
  • Apache 2.0 lisansı altında açık kaynak kodlu olacak.
  • İlk hedefi StarkNet’in verimini arttırmaktır.

Parlak Yeni Bir Sequencer

Yeni bir StarkNet Sequencer’ın geliştirmede olduğunu duyurmaktan mutluluk duyuyoruz. StarkNet’in teknoloji yığını Cairo 1.0 ve Papyrus Full Node’un ardından açık kaynağa doğru ilerlerken, şimdi StarkNet’in yeni sequencer’ı ile devam ediyoruz. Apache 2.0 lisansı altında açık kaynaklı olacak ve artık repoya göz atabilirsiniz!

Yeni bir sequencer inşa etmek, birkaç ay önce sunduğumuz StarkNet Yol Haritası’nın bir parçasıdır. Yeni sequencer’ın uygulanması, sequencer içinde blok yürütme işlemini gerçekleştiren modül olan Blockifier’ın değiştirilmesiyle başlayacaktır. Yol haritasında açıklandığı gibi, StarkNet’in performansı için faydalar sağlaması bekleniyor.

Bu sequencer’ı oluşturma yaklaşımımız, StarkNet Alpha’da bize rehberlik eden yaklaşımla aynıdır. Sequencer aşamalı olarak uygulanacak ve bugün ilk modülünü paylaşıyoruz. Zaman içinde, sequencer’ın yeni bileşenleri tamamlanacak ve sonunda Rust tabanlı bir sequencer mevcut Python tabanlı sequencer’ın yerini tamamen alacak.

Sequencer Ne İşe Yarar?

StarkNet’te kullanıcılar işlemleri gönderdikten sonra, işlemin STARK ölçeklendirmesine giden yolculuğundaki ilk durak sequencerlardır. StarkNet protokolünde sequencerlar işlemlerin sıralanmasından ve blokların üretilmesinden sorumludur. Blok bir sequencer tarafından oluşturulduktan ve konsensus protokolü tarafından onaylandıktan sonra, Prover’lar görevi devralır ve L1 için bir Proof oluşturur.

Açık Kaynak Kullanımı

StarkNet Alpha, Kasım 2021'de Mainnet’te başlatıldı. En başından beri, STARK ölçeklendirmesinin gücünü dünya ile paylaşmaya kararlıydı.

Bugün, yeni açık kaynaklı sequencer’ın bir dizi modülünden ilkini yayınlıyoruz. Tüm modüllerin ve alt modüllerin dağıtılması birkaç ay sürecektir. Her şeyin açık kaynaklı olması, topluluk üyelerinin geliştirmeye katkıda bulunmasını ve kod tabanını denetlemesini sağlayacaktır.

Bu, StarkNet’i merkeziyetsiz izinsiz sequencer noktasına yaklaştıracaktır. Şu anda StarkNet’in merkezi olmayan protokolünü tasarlıyoruz ve topluluğu araştırma ve tartışmaya katılmaya teşvik ediyoruz.

Performans

StarkNet’in orijinal sequencer’ı büyük ölçüde StarkEx altyapısının bir uyarlamasıdır. Şimdi, özellikle merkeziyetsiz yüksek performanslı bir ağın gereksinimleri için inşa edilmiş bir altyapıya ihtiyaç var.

Rust’ta inşa edilen yeni sequencer, performans göz önünde bulundurularak tasarlanmış ve geliştirilmiştir. Yeni sequencer aynı zamanda sağlam temeller üzerine inşa edilmiştir: Yeni StarkNet full node’u Papyrus, durum yönetimini ele alacak ve LambdaClass’ın yeni Cairo-VM’si cairo-rs, Cairo yürütmesini hızlandıracak. Yeni sequencer’ın mevcut sequencer’ı her açıdan geliştirmesini bekliyoruz. Bu sequencer’ın StarkNet’e entegre edilmesiyle ağın veriminin artması ve gecikme süresinin önemli ölçüde azalması bekleniyor.

Ayrıca diğer altyapı ve geliştirme araçlarının da geliştirme deneyimini iyileştirmek için yeni sequencer’ı kullanabilmesini bekliyoruz. Tüm test çerçevelerinin yanı sıra full node performansının da iyileşmesi bekleniyor.

Özet

Bugün yeni açık kaynaklı sequencer’ı duyurmaktan heyecan duyuyoruz. İlk modül, topluluğun incelemesi için halihazırda mevcut ve önümüzdeki aylarda daha fazla modül ile takip edilecek. Ayrıca StarkNet’in performansını artırmaya yönelik yol haritamızda bir adım daha atmaktan mutluluk duyuyoruz. Ağı daha verimli ve erişilebilir hale getirmeyi hedefliyoruz ve bu yolculukta bize katılan herkesin desteğini takdir ediyoruz.

Metnin orijinaline aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz

https://starkware.medium.com/starknets-new-sequencer-339e63845003

Okuduğun için teşekkürler. StarkNet Türkiye’yi takipte kalmayı unutma!

StarkNet Türkiye Twitter

StarkNet Türkiye YouTube

StarkNet Resmi Discord

--

--

Anıl
Starknet Türkiye

Atatürk’ün ışığı altında! Content Creator @StarkNetTurkiye @layer2planet