Kitap Önerisi #1 Pür Dikkat — Cal Newport

Enis Erdem Yurdatapan
Startup Grind İstanbul
3 min readDec 3, 2018

Özellikle sosyal medya ve iletişim teknolojilerinin bu derece yaygın kullanılması ile birlikte tüm dikkatimizi toplayarak odaklı bir şekilde çalışmak neredeyse imkansız hale geldi. Gün boyunca maillerimizi, Instagram ve Facebook hesaplarımızı, WhatsApp gruplarımızdan gelen mesajları ve bunun gibi birçok uygulamamızı kontrol ediyoruz. Alışkanlık haline gelen bu davranışımız ise yazar Cal Newport’a göre beynimize oldukça zarar veriyor ve odaklanarak tam verimli çalışmamızı engelliyor. Bu alışkanlık grubuna dahil olan her birey, ilk başta benim gibi bu fikre karşı direnç gösterebilir fakat Bill Gates’in üniversite yıllarında 8 hafta boyunca gece gündüz odasına kapanıp çalışarak, Microsoft gibi devasa bir şirketin temellerini attığını göz önünde bulundurduğumuzda, kitapta bahsedilen “pürdikkat çalışma” metodolojisinin incelenmesi gerektiğini düşünüyorum.

Cal Newport’a göre 4 çeşit pürdikkat çalışma metodu var.

1. Keşiş Yaklaşımı: Bu tür, daha çok yazar ve sanatçılar için geçerli. Tüm dünyadan soyutlanıp kendini sakin ve doğa içinde bir yere kapatarak kimsenin rahatsız etmeyeceği şekilde çalışmak.

2. Çift Modlu Yaklaşım: Özellikle girişimcilerin kullanması gereken bir çalışma metodu. Ekip içi toplantıları, müşteri görüşmelerini, sunumları vs. haftanın 3–4 gününe toplayarak geri kalan günleri bireysel çalışmaya ayırmak.

3. Ritmik Yaklaşım: Ritmik yaklaşım ise benim de içinde bulunduğum beyaz yaka grubuna daha çok hitap ediyor. Eğer imkanınız varsa sabahları erken uyanıp 6–8 arası yoksa da gün içerisinde sessiz bir odada 1–2 saat odaklı çalışmak.

4. Gazeteci Yaklaşımı: Adından da anlaşılacağı üzere yoğun bir temposu olan gazeteciler veya üst düzey yöneticiler için geçerli bir yaklaşım. Temel amacı gün içerisinde fırsat bulunduğunda 10–15 dakikalık periyotlarla tüm iletişim teknolojilerinden soyutlanarak çalışmak.

Kitapta bahsedilen 4 pürdikkat çalışma metodu için de geçerli olan birkaç tane önerisi var Newport’un.

Ritüelleştirme: Yazara göre çok başarılı kişilerin en büyük ortak özelliklerinden biri riteül çalışma alışkanlığı. Herkesin ritüeli kendine özgü olabilir fakat çalışma yeri ve süresi, kurallar (Maillere yalnızca yarım saatte 1 bakmak gibi) ve yan takviyeler (Başlamadan önce kahve almak gibi) ritüel belirleme noktasında büyük önem taşıyor.

Radikal Mekanlar Belirleme: Kitapta en ilgimi çeken başlıklardan bir tanesi oldu. Dünyada en çok okunan kitaplardan biri olan Harry Potter’ın yazarı J.K Rowling, serinin son kitabını bitirmekte çok zorlanıyormuş. Tüm hikayeyi bağlayan final olacağı için de çok büyük önem taşıyan kitabı, pürdikkat çalışarak yazması gerektiğinden Edinburgh’ta 5 yıldızlı bir suit odası tutmuş ve bir süre orada yaşayarak kitabı hızlıca bitirmiş.

Yine bir başka örnek de girişimci ve sosyal medya fenomeni Peter Shankman’a ait. Çok ünlü bir konuşmacı olan Shankman sürekli işi gereği seyahat etmekteymiş ve bir gün yerden otuz bin fit yükseklikte seyahat halindeyken çok odaklı çalışabildiğini farketmiş. Kısa bir süre sonra bir yayıneviyle kitap projesi üzerine el sıkışmış ve kafasında radikal bir plan belirmiş: ABD-Japonya arası gidiş dönüş bileti alıp, kitabı uçakta yazmak. Shankman, bu planını kısa sürede hayata geçirmiş ve ABD-Japonya arası seyahatinde tüm kitabı yazmayı başarmış.

Bu 2 hikaye farklı yerlerde çalışmayı tercih etmek adına oldukça ilgi çekici. Yazar Cal Newport ise bu durumu şöyle açıklıyor:

“Bütün dikkatinizi verip, çalışmak istediğiniz bir iş uğruna olağan yaşamınızın dışına çıkarak büyük bir değişikliğe gittiğinizde, dahası bunun için ciddi bir çaba veya para harcadığınızda, söz konuşu işe atfettiğiniz önem artar. Bu önem sıçraması ise, işi savsaklama eğilimlerinizi bastırır ve zihninize motivasyon ve enerji pompalar.”

Kitapta pürdikkat çalışmayla ilgili birçok farklı öneri ve örnek daha var ama sizler için kısaca özetlemeye çalıştım. Serdar Kuzuloğlu’nun önerisi üzerine okuduğum ve hayatımın merkezine yerleştirmeyi düşündüğüm bu kitap, benim gibi çalışırken odak sorunu yaşayan, sosyal medya ve iletişim teknolojilerini kullanmayı çok değerli bulan fakat olumsuzluklarından da etkilenen, geleceğe yönelik önemli kariyer planları olan ve bunu başarabilmek adına pürdikkat çalışma alışkanlığı edinmesi gereken kişiler için bir hayat rehberi olmaya aday.

Yazıyı okuduğunuz için çok teşekkür ederim. Yorumlarınızı iletir veya kitabı okuduktan sonra üzerine sohbet etmek isterseniz çok memnun olurum.

Enis Erdem Yurdatapan

Startup Grind — Topluluk Yöneticisi

--

--