Startup Grind İstanbul — HADİ Röportajı

Enis Erdem Yurdatapan
Startup Grind İstanbul
9 min readSep 13, 2018

Dünya genelinde 450'den fazla şehirde faaliyet gösteren ve girişimcileri eğitmeyi, onlara ilham kaynağı olmayı ve ekosistemden arkadaş edinmelerini amaçlayan Startup Grind’ın İstanbul Chapter’ı olarak 5 senedir ülkemizin en üst düzey girişimcileriyle aylık söyleşiler gerçekleştiriyoruz. Bunun yanı sıra yeni dönemimizde başarılı Startup’larla röportajlar da yapacağız. Bunların ilkini ise 7'den 70'e herkesin severek oynadığı ve aynı zamanda para da kazandığı Hadi Bilgi Yarışması’nın kurucu ortaklarıyla gerçekleştirdik. Kendilerine samimi sohbetleri için çok teşekkür ediyoruz. Keyifli okumalar dilerim :)

Gelişen teknoloji ve eğlence eğilimleri tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de değişkenlik göstermeye başladı. İşte tam da bu noktada hayatımıza giren Hadi Bilgi Yarışması kısa sürede büyük bir kitleye ulaşmayı başardı. Türkiye’nin internet üzerinden yayınlanan ilk canlı, sunuculu ve para ödüllü bilgi yarışması Hadi, 3 milyonu aşan üye sayısı, 580 bin insanı aynı anda yarıştırması ve 500 bin TL’nin üzerinde para ödülü dağıtmasıyla bir anda ana gündem maddesi haline geldi. Startup Grind olarak kısa sürede fenomen haline gelen yarışmanın kuruluştan günümüze hikayesini, Hadi’nin kurucu ortaklarından Emre Ulusoy ve Gökhan Örün’e sorduk…

Sizi tanıyarak başlayalım. Hadi’nin kurucu ortakları Emre Ulusoy ve Gökhan Örün kimdir?

Emre: Gökhan Örün ve Lena Software ile birlikte Hadi kurucu ortaklarından biriyim. İstanbul Erkek Lisesi’ni bitirdikten sonra, İTÜ Bilgisayar Mühendisliği’nden mezun oldum. Daha sonra Koç Üniversitesi MBA Master programımı tamamladım. Eğitim hayatımın ardından bir süre Amerika’da ve daha sonrasında da Türk Telekom’da dijital ürünler departmanında pazarlama ve satış görevleri aldım. Girişimciliğe ilk adımımı ise kurumsal hayatım sürerken hafta sonları yürüttüğüm bazı çalışmalarla attım. O dönem üzerine çalıştığım bir projede Gökhan ile tanıştık. Şimdi ise tüm gücümüzle Hadi’yi başarılı kılmaya çalışıyoruz.

Gökhan: İTÜ Bilgisayar Mühendisliği’ni bitirdikten sonra uzun süren kurumsal hayatım boyunca havayolu ve telekomünikasyon şirketlerinde görev aldım. Web projeleriyle başladığım kariyerime 2008 itibariyle mobil yazılım projeleriyle devam ettim. Bu süre zarfında ekip arkadaşlarımla birlikte Türkiye’nin ilk lokasyon bazlı sosyal medya uygulamasını geliştirdik. Bu uygulama bize İTÜ ve Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenen bazı yarışmalarda ödüller getirmekle kalmadı, girişimcilik için gerekli olan sosyal ağı da kurmamızı sağladı. Emre ile mobil e-ticaret sektörü üzerine çalıştığımız dönemde ilk kişisel mobil e-ticaret uygulaması olan Vipme’yi kurduk. Hadi’yi hayata geçirdiğimiz döneme gelene kadar birlikte birçok farklı projede görev aldık. Emre iş geliştirmede, ben yazılımda, Lena Software ise backend tarafında tecrübeli olduğu için çok kompakt bir takım oluştu. Oscar Ödüllü Prodüktör Nick Reed, uygulamaya mentorluk ve kreatif pazarlama desteği verirken bir de Turkcell mühendisleri ve altyapısı işin içine girince ekip çok daha iyi hale geldi.

Tanışma hikayeniz tam olarak nedir?

Ortak bir arkadaşımız mobil e-ticaret projesini anlattı ve destek istedi. Projenin fikri Emre’ye aitti. Teknik ekipte tam zamanlı birinin olması gerektiğini söyledim. Emre ortaklık teklif etti. Şirket kurarken ekip çok önemlidir. Bizim ortaklığımızda Emre iş geliştirmede, 1–2 arkadaş da pazarlama konusunda başarılıydı. Benim katılımımla ekibin tamamlanacağını düşünerek kabul ettim.

O zaman Hadi ile ilgili herkesin merak ettiği sorulara geçebiliriz. Fikir nasıl ortaya çıktı ve isim nasıl belirlendi?

Bu noktada enteresan bir şey oldu ve fikir bize yatırımcıdan geldi. Normalde girişimci fikri bulur ve yatırımcıya gider ama bizde süreç tersten işledi. Tabi uzun süre birlikte çalıştığımız için karşılıklı güven söz konusuydu. Bahsettiğimiz kişi Oscar ödüllü prodüktör Nick Reed, fikir ise ‘Kim Milyoner Olmak İster?’ yarışmasının devam niteliğindeki formattı. Dünyada video ve canlı yayın trendini düşündüğünüzde Hadi’nin tüm bunların harmanlanmış hali olduğunu göreceksiniz. Reed, yatırımcımız aracılığıyla bize ulaştığında süreç başlamış oldu.

İsim konusuna gelecek olursak, ekip olarak kendi aramızdaki konuşmalarda en çok kullandığımız kelime ‘hadi’, çünkü birbirimizi zorlayan, daha fazlasını isteyen ve karşısındakinden de bunu bekleyen bir yapıdayız. Bunun yanında ‘hadi’ itekleyen, baskı ve heyecan oluşturan bir kelime olduğu için yarışmamızın ismini ‘Hadi’ koyduk.

Yarışmacıların heyecanını ekrana yansıtan iki enerjik sunucunuz var. Müge Boz ve Merve Toy ile nasıl tanıştınız? Birlikte çalışmanızı sağlayan ana etmenler nelerdi?

Müge Boz ve Merve Toy yarışmamız için önemli bir konumdalar ve birbirleriyle de uyum içindeler. Sunucu ararken heyecanı arttıracak ve bu heyecanı yüz binlerle paylaşacak isimlere yöneldik. İnceleme sürecinde Müge Boz’un enerjisinin uygun olacağını düşündük. Müge sürprizlerle dolu. Geçenlerde bir yarışmada seyircilere küstü ve bir anda trend topic oldu. Merve Toy ise çok profesyonel. Turkcell TV+ gibi bir platformda haftanın beş günü ekranda. Sakin, öğretici ve kontrol edici tavrı seviliyor. Ekranda herkesin görmek isteyeceği ve birbirini tamamlayan iki güzel kadın sunucumuz var. Onlarla çalışmaktan çok mutluyuz.

Yarışma saatinin özel bir nedeni var mı? Mesela neden 20.30’da başlamalıyız diye bir araştırma yaptınız mı?

Bu kararı kış saatlerini düşünerek aldık. Diziler 21.00’de başlıyor, 20.00–21.00 arasında tekrarlar oluyor. Rakip olarak televizyonu gördüğümüz için onlarla mücadele etmek yerine aradaki zamanı değerlendirerek daha fazla kullanıcıya ulaşmak istedik.

En merak edilen konulardan biri de dağıtılan para. Nereden geliyor bu değirmenin suyu?

Paranın kaynağı yatırımcılarımız. Ufak bir dükkan açsanız bile binlerce dolar harcıyorsunuz. Biz yatırımımızla bir saati dolu ve önemli sayıda kullanıcısı olan bir mobil TV kanalı oluşturduk. Bu bir saat için bile birçok reklam anlaşması yapılabilir. Önümüzdeki dönemde sponsorluk anlaşmaları yapacağız. Bu da dağıtılan ödüllerin artacağı anlamına geliyor.

Peki bu reklamları hangi sıklıkta almayı düşünüyorsunuz? Kitlenizi reklam izlemeye nasıl ikna edeceksiniz?

Özellikle gençlerin dikkatini çekmek çok zor. Uygulama, TV programı hatta maç bile olsa takipte zorlanıyorlar. Biz ise 15 dakika boyunca pür dikkat takip gerektiren bir uygulama yaptık. Bu sürede kaybedeceğimiz dakikalar olacaktır ama soru kaçırmamak için maksimum dikkati vermek zorundalar. Dikkat dağıtan bannerlar düşünmüyoruz, bunun yerine reklamlarla ilgili sorular olacak. Reklamı izlerken sorunun cevabını öğrenebilecekler.

Elenen yarışmacılar izlemeyi bırakıyor. Reklam vermek isteyen şirketler açısından bakacak olursak ilerleyen sorulara reklam verme konusunda cazibe azalabilir. Elenen HADİ’cilerin yarışma sonuna kadar online kalmalarını sağlamak için bir çalışma yapıyor musunuz?

Biz hem yarışmanın sonuna kadar izlenmesini hem de katılımcıların eğlenmesini istiyoruz. Bu yüzden yarışmanın başında bir tane reklam almayı planlıyoruz. Ortasına ya da sonuna reklam ekleyerek Hadicileri bunaltmak ve oyundan soğutmak istemeyiz. Buna ek olarak sonuna kadar izlemeleri için de bazı teşviklerimiz olacak. Mesela joker ya da başka sürpriz ödüller düşünüyoruz. Eylül ayı bitmeden bu sürprizlere başlayacağız.

İlerleyen dönemde joker kullanılıp/kullanılmamasına ya da cevaplama hızına göre ödülleri farklılaştırmayı düşünüyor musunuz?

3 milyon üyemiz var ve hiçbir şekilde onları kaybetmek istemiyoruz. O yüzden de her adımımızı onlara sorarak atıyoruz. Anketleri ve özellikle @hadioynalive Instagram hesabımızı aktif kullanıyoruz. Gelen mail ve yorumların analizi yapılıyor. Şuan hepsine cevap verecek insan gücüne sahip değiliz ama hepsi dikkate alınıyor. Eğer başka bir ödül dağıtma yöntemi Hadicileri mutlu edecekse bunu uygularız. Şu an heyecanlı bir dağıtım sistemine sahibiz fakat 8. ve 9. sorulara ulaşmayı başaranlara ödül vermeyi düşünüyoruz.

Yakın zamanda dikey yarışmalara başlandı. Bunlar haricinde Hadicileri heyecanlandıracak fikirleriniz var mı?

Dikey yarışmalara başladık. Daha farklı ilgi alanlarına ve segmentlere göre yarışmalar düzenleyeceğiz. Yeni bir format üzerine çalışmalarımıza başladık, Ocak ayında boş olan saatlerden birinde sürpriz bir oyun formatı başlatacağız.

İş dünyası ve girişimcilik ile ilgili de bir program yapmayı düşünüyor musunuz?

Her gün insanların keyif aldığı bir yarışma yapıyoruz fakat uzun vadede katılımcıların sıkılabileceğini göz önünde bulundurmamız gerekiyor. Dikey konseptler bu yüzden önemli. Genel sorulardan sıkılan bir kesimin tarih, resim, burçlar gibi konseptlerden keyif alması yüksek olasılık. Girişimcilik neden bunlardan biri olmasın?

Katılımcılarınıza Hadiciler gibi çok samimi bir kelimeyle sesleniyorsunuz. Peki, Hadiciler en çok hangi yaş grubundan oluşuyor?

Kayıt esnasında sadece cep telefonu bilgisi alıyoruz. Yaş ve cinsiyet bilgisi şimdilik sorulmuyor ama sormayı planlıyoruz. İnsanların verilerini kullanmıyoruz ama davranış verilerini yine onların tercihlerine göre değerlendiriyoruz. Bazı uluslararası dijital araçlar sayesinde uygulamayı kullanan kişilerin demografik bilgilerine erişebiliyoruz. Bu sayede Hadi’nin en çok 18–24 yaş arasında oynandığını fakat her yaş aralığından ciddi bir ilgi olduğunu görüyoruz. Çevremizden gördüğümüz kadarıyla küçücük çocuklar bile ailelerinin telefonlarından soru cevaplamaya çalışıyor. Spider-Man kimdir tarzı sorular çıktığında gerçekten mutluluktan çıldırıyorlar. Üst yaş grubuna baktığımızda anne-babalarımızın büyük çoğunluğunun Hadici olduğunu görebiliyoruz.

Şu anda yarışmalara aktif olarak katılan kaç kişi var? Hedeflediğiniz bir katılım rakamı var mı?

Üye sayımız 3 milyonu geçti. Son yarışmalarımızda katılım sayımız 580 binlerde. 31 Aralık’ta yılbaşı gecesi için büyük ödüllü bir yarışma planlıyoruz. Katılım hedefimiz ise 1 milyon. Dikey konseptlerimiz bu katılım sayısını arttıracaktır. Bu amacımıza ulaştıktan sonra Hadi kanalındaki boş saatleri doldurmak amacındayız. Öne çıkan fikirlerimizi önce günü sonra da ayı dolduracak şekilde başlatacağız. Bu sayede milyonlar tarafından izlenen mobil bir TV kanalına dönüşmeyi planlıyoruz.

Şu anda insanlar 15–20 kişi toplanıp birlikte Hadi oynuyor. Gelecekte büyük bir alan kiralayıp isteyen Hadicilieri bir araya toplayıp büyük bir ‘Hadi Yarışma Günü’ organize etmeyi düşünüyor musunuz?

Grup halinde oynayanları gördüğümüzde yaşadığımız mutluluğu size anlatamam. Bu yüzden bu tarz fikirlerimiz var fakat bunları yapabilmek için ekip ve zaman lazım. Bizimle çalışmak isteyen arkadaşlara sesleniyorum; gelin hep birlikte bu tarz etkinlikler düzenleyelim. Farklı yarışmalar yapalım, onlara sunuculuk fırsatı verelim.

Sizinle çalışmak isteyebilecek arkadaşlara yaptığınız bu duyuru çok güzel. Peki Hadi kanalında tüm programları kendiniz mi yapmayı düşünüyorsunuz? Yoksa kanalınızı başka program yapmak isteyenlere kiralayacak mısınız?

Tekliflere kesinlikle açığız. İnteraktif ve kaliteli bir program yapmak isteyen herkesle görüşmek isteriz. Zaten televizyon mantığında, kanallardaki programlar da farklı firmalar tarafından yapılıyor. Bununla birlikte büyük prodüksiyonlara girmek operasyonel açıdan da zor olacağı için kanalımızdaki boş saatleri program yapmak isteyen kişiler için ayırabiliriz.

Biraz da teknik sorularımızla Gökhan Bey’i zorlayalım. Yarışmayı neden ilk önce IOS’ta başlatma kararı aldınız?

IOS tarafında çok farklı cihaz olmaması ve tüm modellerin yakın olması bu kararda etmen. Çünkü bu sayede daha stabil bir uygulama çıkarabiliyorsunuz. Android’de ise mobil uygulama geliştirmek daha zor çünkü model yelpazesi çok geniş. Kamera ve video içerikli bir uygulama yapmak daha da zor. Ek olarak IOS kullanıcıları daha seçici ve daha aktif. İlk kitleyi IOS’ta kazanabilirseniz, Android’e yaymak çok daha kolay oluyor.

Hadi’nin çok data tükettiği konuşuluyor. “1.5 lira kazandım fakat 2 liralık internet harcadım” tarzı yorumlar görüyoruz…

15 dakikalık video yayını olduğu için data kullanıyor fakat HD kalitesinde yayın vermediğimiz için Hadi, Youtube ya da Instagram’dan çok daha fazla internet harcamıyor. Hadiciler Turkcell’in Lifecell Mix paketlerini kullanabilirler. Bu sayede seçecekleri uygulamaları data tüketmeden kullanabilirler.

İlk zamanlar teknik sorunlar yaşadınız fakat şimdi 580 bin kişi aynı anda yarışıyor ve hedef 1 milyon. Teknik alt yapı buna hazır mı?

Başlangıçta dünyanın önde gelen teknoloji şirketleriyle çalışmasına rağmen teknik aksaklıklar yaşayan Hadi başlangıçta 6 bin kişiyi aynı anda yarıştırabiliyordu. Buna rağmen birçok teknik aksaklık yaşayan ve yayınları kesilen Hadi, Turkcell altyapısı ve BIP stratejik ortaklığı ile bu rakamı 580 bine kadar çıkarmayı başardı. Şu anda Turkcell veri merkezlerinden aynı anda 1 milyon kişiyi yarıştıracak kapasiteye sahibiz. Fakat bu tarz sorunlar her zaman olabilir çünkü 10 milyon hedeflediğimiz, cihazların parametreleri bile bunları karşılayamıyor. Bu noktada Turkcell’e çok güveniyoruz ve 10 milyon kullanıcıya doğru yol almaya devam edeceğiz.

Bazı Hadiciler cevaba tıklamasına rağmen kabul edilmediğini belirtiyor. Ben de bu sorunu yaşadım. Bunun çözümü için neler yapıyorsunuz?

Bu sorunun kaynağı aslında sadece bizim serverlarımızdan değil ülkedeki internetin hızından da kaynaklanıyor. Bu nedenle sistemimiz mükemmel işlese bile sorun yaşanabiliyor. Bu sorunun oranı ilk başlarda yüzde 1’di. Biz bunu binde 1’e kadar indirdik. Hedefimiz 10 binde 1’e indirmek. Her zaman çok çok küçük oranda da olsa bu problem yaşanmaya devam edecektir.

Peki tekrardan Hadi’de kariyer fırsatlarına gelecek olursak, sizinle çalışmak isteyebilecek kişilere bir mesajınız var mı?

Takımınız ne kadar iyiyse siz de o kadar iyisinizdir. Biz şu ana kadar bir başarı elde ettik ama altı ay sonra durumun ne olacağını bilmiyoruz. Çok çalışarak, Hadicilerin fikirlerini ön planda tutarak bu çizgiyi sürdürmemiz gerekiyor. Şimdiye kadar her sınavı başarıyla geçtik ama daha verilecek çok sınav var. Bu sınavları verirken bir yandan da müthiş bir büyüme içindeyiz dolayısıyla her alanda insana ihtiyacımız var. En iyi olmak için en iyi insanlara ihtiyacımız var. Bu nedenle stajyer ya da tecrübeli fark etmeksizin en hırslı, en istekli ve sektörü en çok seven kişilerden başvuru bekliyoruz.

Sizce, mobil oyun geliştirmeyle ilgilenen gençler nasıl bir yol izlemeli? Bu sektörde nasıl fırsatlar var?

Hadi hem mobil hem sosyal bir uygulama. Bu konuda proje geliştirenlere tavsiyem, hayal ettikleri fikirleri hızlıca ama küçük bir versiyonla denemeleri. İkincisi ve hep söylediğimiz gibi takım çok önemli. Bu yol tek başına yürünecek bir yol değil. Büyümeyen projeler hobi olarak kalır ve sonlanır. Bu oyunu pazarlayabilecek, satabilecek ve yatırımcı bulabilecek insanlara ihtiyaç var. Ben iki oyun yazdım ama sadece Emre ile yürüttüğümüz proje başarı sağladı. Yani Hadi bizim Mona Lisa’mız gibi. Son olarak İTÜ Çekirdek, Koç KWORKS gibi seçenekleri değerlendirsinler. Ben İTÜ Çekirdek’e iki kez katılıp çok önemli bilgiler edinmiştim.

Şimdi Hadi’ye odaklandınız, ileride farklı sektörlerde girişimler kurmayı planlıyor musunuz?

Emre: Hadi şimdilik 23 saati boş bir uygulama ve biz bunu doldurmak istiyoruz. Başka bir şeye ayıracak vaktimiz olduğunu düşünmüyorum. İleride girişimci arkadaşlarımızı destekleyecek kadar para kazanırsak yatırımcı olmayı düşünebiliriz.

Gökhan: Hedeflerini ulusal hatta uluslararası çaptaysa performans odaklı yaşamanız çok önemli. Dolayısıyla şimdilik başka bir uygulama düşünmek mantıklı değil. Hadi odaklıyız, çünkü başka bir şeyle uğraşıyorsanız kendi başarınızdan çalıyorsunuz demektir.

Girişimciler günde 25 saat çalışır denir, sizde de durum böyle mi?

Emre: Ben biraz obsesifim ve sürekli HADİ’yi düşünüyorum. Hatta, yakın zamanda hem kız arkadaşımdan ayrıldım hem de sporu bıraktım. Hadi ile yatıp hadi ile kalkıyorum diyebilirim.

Gökhan: Girişimcilerin klasik problemi sosyal hayattır. Biz de günde iki kez yarışma yaptığımız ve gelecekte mobil televizyon olmayı hedeflediğimiz için gece gündüz kavramımızı yitirdik. Yine de boş zaman yakalarsam dağcılık, dalıp ve boks gibi zorlayıcı aktiviteler tercih ediyorum.

Röportajımızı okuduğunuz için çok teşekkür ederim. Yorumlarınızı ve düşüncelerinizi iletebilirseniz çok mutlu olurum.

HADİ Bilgi Yarışması’nı telefonunuza indirmek için:

App Store

Google Play Store

Startup Grind İstanbul’un etkinlik, içerik ve yarışmalarını sosyal medyada takip etmek için hesaplarımız:

Instagram

LinkedIn

Web Site

Twitter

Facebook

Enis Erdem Yurdatapan — Startup Grind Topluluk Yöneticisi

İletişim: enis@startupgrind.com

--

--