Startup İsim Hikayeleri #1

Enis Erdem Yurdatapan
Startup Grind İstanbul
3 min readNov 27, 2018

Günümüz dünyasında bir girişim kurmak kolay olsa da rakiplerin arasından sıyrılarak büyük başarılar elde etmek oldukça zor. Bu başarıların arkasında ise güçlü bir ekibe sahip olmak, teknoloji ve sosyal medyayı doğru kullanmak gibi birçok önemli neden yatıyor. Erken aşamada büyümek isteyen Startup’ların kısıtlı bir bütçeye sahip olduğunu düşünürsek, pazarlama maliyetleri oldukça zorlayıcı olabiliyor. Bu nedenle hem viral olarak yayılmak hem de Google organik aramalarında görüntülenebilmek oldukça önemli. Bunu başarmak için atacakları ilk adım ise “Mükemmel Bir Şirket İsmi Seçmek”

Startup Grind adına ben de, Startup İsim Hikayeleri adını verdiğimiz yazı serimizin ilkinde, birbirinden başarılı 7 Startup’ın isimlerini nasıl belirlediğini araştırdım. İyi okumalar dilerim.

212: Teknoloji girişimlerine yatırım yapan VC şirketi 212’nin Kurucu Ortakları Ali Karabey ve Numan Numan’ın en büyük ortak özellikleri İstanbul’da doğup büyüyüp kariyerlerinin önemli bir bölümünü New York’ta geçirmeleriymiş. Hem nümerik olması sebebiyle aramalarda önde çıkacak olması hem de iki şehrin telefon kodunu 212 olması sebebiyle şirket ismini 212 koymaya karar vermişler. (Referans)

Onedio: Onedio Kurucu Ortağı ve CEO’su Kaan Kayabalı üniversite zamanı geliştirdiği bir proje için gazete ve televizyonlara röportaj vermiş. Haber kanalları ise bu haberi biraz çarpıtarak yayınlamışlar. Bunun üzerine de Kaan Kayabalı, “Biz ne dersek diyelim insanlar ne isterse onu paylaşıyor” diye düşünerek herkesin kendi fikrini paylaşabileceği bir platform oluşturmak istemiş. Herkes istediğini paylaşacağı için de “O ne diyor?” dan esinlenip şirket ismini Onedio koymaya karar vermiş. (Referans)

4129 Grey: Ülkemizin en büyük dijital reklam ajanslarından 4129'un Kurucusu Alemşah Öztürk, hem İstanbul’u anlatan hem Google aramasında yukarılarda çıkan hem de yabancı dillere çeviri sorunu yaşamayan bir isim ararken İstanbul’un enlem ve boylamını temsil eden 4129'da karar kılmış. (Referans)

Commencis: Öncü markaların hedef odaklı dijital dönüşüm yolculuklarını inşa eden Commencis’in Kurucu Ortakları Fırat ve Fatih İşbecer, ilk kurdukları şirket olan Pozitron’dan exit yaparak İngiliz Monitise şirketine katılmışlar. Belli bir süre geçtikten sonra kendi hisselerini geri alıp Monitise’dan ayrıldıklarında ise isim hakları kendilerinde değilmiş. Yeni bir başlangıç yapmak istedikleri için de şirket ismini, başlangıç yapmak anlamına gelen Commence’ten türeterek Commencis olarak belirlemişler. (Referans)

Mobile Action: Silikon Vadisi’ndeki Türk girişimcilerden Aykut Karaalioğlu’nun kurucusu olduğu AppStore Optimizasyon ve Analitik Tool’u Mobile Action’ın ilginç bir isim hikayesi var. Üniversite sonrası gittiği Amerika’da proje geliştirip bir yandan da iş ararken, Ebay ile danışmanlık üzerine bir görüşmeye gitmiş. Bizimle danışman olarak çalışman yerine seni ekibe dahil edelim yanıtını aldığında ise henüz şirket kurmamasına rağmen, o sırada duvarda gördüğü Mobile yazısıyla Action’ı birleştirerek Mobile Action adında bir şirketim var demiş. Şirketin ismi ve yaptığı iş Ebay’in çok hoşuna gitmiş ve Ebay ile birlikte çalışmaya başlamışlar. Bu görüşmeden yaklaşık 2 ay sonra da Aykut Karaalioğlu şirketini Mobile Action ismiyle resmi olarak kurmuş. (Referans)

Armut: Armut, müşterilerin taşınma, badana, temizlik gibi birçok hizmeti çok hızlı ve sorunsuz şekilde alabilmeleri adına kurulmuş bir şirket. Müşterilerin aldığı bu hizmetin rahatlığını anlatmak adına da “Hizmet Piş Ağzıma Düş” sloganı ile birlikte Armut ismini tercih etmişler. (Referans)

Gram Games: Dünya oyun devi Zynga’ya 250 milyon dolara satılan şirketin Kurucu Ortağı ve CEO’su Mehmet Ecevit, küçük ekiplerin büyük başarılar elde edeceğine inanarak, ekibi mümkün olduğunca küçük tutmak isteğinden ve oyun terminolojisinde GG’nin güzel bir anlamı olduğundan(Oyun sonu oyuncuların birbirine “Güzel oyundu” anlamında kullandıkları söz)Gram Games ismini tercih etmiş. (Referans)

Hem bir Startup için oldukça önemli olduğunu düşündüğümden hem de bu konuda kişisel merakım olduğundan yazarken en keyif aldığım yazılardan biri oldu benim için. Umarım sizin de ilginizi çekmiştir. Yorumlarınızı benimle paylaşırsanız çok mutlu olurum.

Siz de girişiminizle birlikte yazı serimizde yer almak istiyorsanız formumuzu doldurabilirsiniz.

“Startup İsim Hikayeleri” yeni yazılarla devam edecek…

Enis Erdem Yurdatapan

Startup Grind- Topluluk Yöneticsi

--

--