5 tips til gründere som vil mestre salg

— I min ydmyke mening, så har du ikke råd til å ikke like salg, sier Carl Erik Thomsen fra CVideo.

Benedicte H. Tandsæther-Andersen
Startup Norway
3 min readOct 27, 2020

--

Carl Erik Thomsen, daglig leder i CVideo.

Skrevet av: Carl Erik Thomsen

Daglig Leder i CVideo — Hjelper selskaper med å digitalisere rekruttering

Mange starter for seg selv og fokuserer alt av tid og energi på produkt, patent, forretningsplan og pene visittkort. Men det er en ting flere gründere frykter og prøver å unngå — salg. Mange synes salg er ubehagelig og vil ikke assosiere seg med det. I min ydmyke mening, så har du ikke råd til å ikke like salg.

Før jeg selv ble gründer, var jeg heldig og fikk bred kommersiell erfaring fra mange salgsjobber. Telefonsalg, dørsalg, salgssjef for et finanshus og flere andre roller som har vært tøffe, men som jeg aldri ville vært foruten. Det har gitt erfaring og selvtillit som jeg har utnyttet for å lykkes med eget selskap.

Her er mine 5 beste tips for gründere som skal mestre salg.

1- Du selger til mennesker

Selv om selskaper er din målgruppe, så er det mennesker som tar avgjørelsen. Vær nysgjerrig og still relevante spørsmål, slik at du blir kjent med utfordringene til personen du snakker med. Salg handler like mye om å lytte som å prate.

2- Lidenskap smitter

Som en startup har du få, eller ingen referanser å vise til. Hvis du skal klare å selge, så må du fange oppmerksomheten til mennesket. Den raskeste måten å bli avvist er «rullebånd-salg» med den samme introen og tonefallet. Ring med lidenskap og entusiasme for det du selger. Det kan smitte over, og gi deg større sannsynlighet for å lykkes.

3- Avvisning er uunngåelig

Avslag er en del av prosessen. Uansett hvor flink du er til å presentere ditt fantastiske produkt eller tjeneste, så vil du bli avvist mange ganger. Den du ringer kan ha en dårlig dag. Noen er allergiske og kronisk skeptiske til salg. Det kan være hundre grunner, som er helt utenfor din kontroll, som fører til avslag. Det er ikke personlig, og du må ikke la det demotivere eller skremme deg fra å nå ditt mål.

4- Oppfølging er nødvendig

Det er sjelden en signert kontrakt faller i fanget ditt etter første vellykket møtet. Oppfølging er helt nødvendig, og de fleste ganger må prospektene få et vennlig spark bak. Hvis personen takker nei, still spørsmål og prøv å forstå avgjørelsen før du gir deg. Her er det en fin balanse før du «går over streken», men med litt sosial intelligens skal du klare deg fint. Vi mennesker er ofte redd for å være til bry, men så lenge du tror på det du selger og har gode intensjoner, så anbefaler jeg å heller prøve en gang for mye. Mange takker nei et par ganger, men kjøper til slutt, og takker for at de ble fulgt opp og dyttet i riktig retning. Slike salg bygger selvtillit.

5- ‘Numbers game’

Det er selvfølgelig viktig å jobbe smart, men glem ikke å jobbe hardt. Mange sier seg fornøyd etter de får en god samtale eller et booket møte. Bra, men du må kaste flere baller i luften! Den tid du bruker på å snakke med potensielle kunder er dyrebar. Spar regnskap og produkt til kvelden, og bygg opp pipe-line med nye møter. Sett deg et konkret aktivitetsmål, for eksempel 30 samtaler om dagen. Med en viss kvalitet og nok antall samtaler, så vil resultatene komme.

— —

Du lærer ikke en lekse før du har gått gjennom den. Uansett hvor gode tips du leser her eller i andre bøker, så må du erfare dette i praksis.

Resultatene du kan få av å plukke opp telefonen og ringe rundt til næringslivet er fantastiske. Du kan bruke disse tipsene til mer enn å bare selge ditt produkt eller tjeneste. Det er også effektivt når du skal hente investorer, eller rekruttere nye kollegaer.

Salg er tøft, men det gir deg erfaring og tykk hud. Du kommer nærmere dine kjøpere, får uvurderlig god tilbakemelding på produkt, og muligens mange nye kunder.

Skal du starte ditt eget selskap? Gratulerer, du har blitt en selger! Lykke til! :)

--

--