Ders 2.1: Asgari Uygunluktaki Ürün (MVP) Nasıl Planlanır?

Engin Kaya
Startup School Notları
3 min readAug 4, 2019
Photo by rawpixel.com from Pexels

Merhaba,

Burada seri halinde yayınlamaya niyet ettiğimiz yazılar, Y Combinator tarafından oluşturulan Startup School’da yayınlanan ders videolarının derlemesi olacaktır. Toplamda 10 hafta sürecek dersler, her hafta iki-üç bölümden oluşmaktadır, bu yazı ikinci haftanın ilk bölümünün yazın haline getirilmiş halidir.

İkinci haftanın ilk konusu, Michael Seibel tarafından verilen asgari uygunluktaki ürün (MVP, Minimum Viable Product, bu yazıda MVP olarak kısaltarak kullanacağız) planlaması (How to Plan an MVP) hakkında verilen bilgiler ile başlamaktadır. Bu ders MVP’nin önemi, MVP’den önceki aşamaların neler olması gerektiği, MVP tipleri, MVP ile birlikte yapılacaklar gibi konular hakkındadır.

Asgari uygunluktaki ürün sadece yeterli özellliklere sahip, ilk kullanıcıların beğenisine sunulup, geri bildirim almak için hızlıca tasarlanmış üründür (wiki). Ders içerisinde ise gülünç derecede saçma olan, sadece ilk aşama kullanıcılara verebileceğiniz ve onlara bir değer sunup sunmadığınızı anlayabileceğiniz ilk ürün olarak düşünebilirsiniz, şeklinde geçiyor.

MVP’nizi sunacağınız ilk kullanıcıların kim olduğunu doğal olarak bilmeniz gerekiyor, çünkü bu kişiler sizin problemini çözdüğünüz kişilerdir. Bu kişilerle daha kod yazmaya başlamadan önce konuşmanız gerekir.

Ürünü yayınlamadan önce, girişimlerin temel hedefleri çok basittir. Bunlar:

  1. Hızlıca Yayınla (MVP): Kötü de olsa ilk ürünü hızlıca yayınlamanız gerekir.
  2. İlk Kullanıcıları Bul: Herkese hitap etmenize gerek yok, sadece ilk aşama kullanıcıları bulmak yeterlidir.
  3. Geri Bildirim Al: Tam versiyonu çıkmadan sadece ilk haliyle kullanıcıdan alacağınız geri bildirimin anlamsız olduğunu düşünmeyin. Kafanızdaki ürün sizin için muhteşem bir şey olabilir, ama belki de bu kullanıcıların asla kullan(a)mayacağı/ ihtiyaç duymayacağı bir ürün olabilir.
  4. Yineleme (iterasyon): Ürününüzü sürekli güncelleyin, sürekli yineleyin, sürekli geliştirin.

Girişiminize ve çözümünüze göre temel olarak iki tip MVP vardır: Yalın ve Karmaşık (Heavy) MVP.

Yalın MVP

Pek çok girişimin bulunduğu kategoridir. Çok hızlı şekilde MVP yapmalısınız, bu aylar değil haftalar mertebesinde olmalıdır. Pek çok girişim bir giriş sayfası ve bir spreedsheet ile bu işi görmektedir. Sınırlı özellik ile yayınlayın, yani kullanıcıların en temel sorununu çözmeniz yeterlidir. Sadece az sayıda kullanıcıya sunun ve bunları yineleyin. Ürününüzün vizyonu herkesi kapsamalı ancak MVP için az sayıda kullanıcı yeterlidir. MVP’yi çok özel bir şey olarak görmemek lazım. Örneğin Airbnb ilk çıktığında bir ödeme sistemi ve haritada gösterme özelliği bile yoktu, çalakalem olarak kodlanmıştı. Twitch’in ilk hali Justin.TV idi, sadece Justin’in hayatını çok kötü bir çözünürlükte izleyip, diğer izleyicilerle konuşabileceğiniz bir chat kutusu vardı. Bunlar sonradan milyar dolarlık şirketler oldular ama ilk başta çok kötüydüler.

Karmaşık (Heavy) MVP

Böyle bir terim yok ama olayı açıklamak için verilmiş bir isim. Bazı durumlarda MVP çok hızlı olmayabilir. Bunlar sigorta, bankacılık gibi yoğun kural ve kanunların olduğu alanlara yapılan çözümler olabilir veya drone’lar, roket teknolojileri, biyoteknoloji gibi yoğun emek gerektiren alanlarda yapılan çözümler olabilir. Bu gibi girişimlerde ne yaptığınızı anlatan bir websitesi ile başlamak gerekir, bu sayede insanlarla konuşmak daha kolay olur ve sizi referans gösterebilecekleri bir şey vermiş olursunuz.

Ürünün Yayına Alınması (launching) ile ilk kez müşterilerinize kavuşmuş olursunuz. Bunu da abartıp büyütmemek gerekir. Örneğin Facebook, Google veya Twitter ne zaman yayına alındı, kimse hatırlamıyor. MVP ile ilk müşterilerinizi elde edip bunlarla çözümünüzü sürekli iyileştirerek devam ettirmeniz gerekir.

Hızlıca MVP yapabilmeniz için ipuçları:

  1. Bir Zaman Belirleyin: Örneğin üç hafta gibi bir zaman belirleyip bu süre içerisinde yapabildiğinizi yapın. Böylelikle aslında olmasını istediğiniz ürüne tüm özellikleri koyabilecek zamanınız olmayacak, ortaya oldukça basit ürün çıkacaktır.
  2. Özelliklerini Belirleyin: Ürününüzde olacak özellikleri en başta yazılı olarak belirlemediğiniz sürece sürekli değiştirme imkanınız olur ve bu 3 haftalık ürünü 3 aylık ürüne; 3 aylık ürünü de, 3 yıllık ürüne dönüştürebilir ve bu şekilde MVP’nin tanımından çıkmış olursunuz.
  3. Özellikleri Limitleyin: Sınırlı süre içerisinde verebileceğiniz özellikler de sınırlıdır. Sürekli zamanı ertelemek yerine özellikleri limitleyin. Gerekirse bazı önemli özelliklerden bile feragat edin. Bir ürünü ortaya koyduğunuzda kazandığınız momentum ile gelişim süreci devam edecektir. İşte tam olarak bu momentumu yakalamak için asgari uygunluktaki ürünü bir an önce ortaya koyun.
  4. MVP’nize aşık olmayın: Bunun sadece bir bebek adımı olduğunu asla unutmayın.

Bizlere linkedin (Engin & Furkan) üzerinden ulaşabilir, görüşlerinizi yorum olarak bırakabilirsiniz.

Bir sonraki içerikte görüşmek dileğiyle…

--

--