Üniversite Öğrenci Kulüplerinin Önemi

Sinan ODAK
StartupMEF
Published in
3 min readAug 6, 2016

Öncelikle öğrenci kulübü nedir bunu *kendimce deneyimlerimden yola çıkarak tanımlayacağım. Aynı üniversite çatısı altında eğitim gören, ortak ilgi alanına sahip öğrencilerin bir araya gelerek, üniversitenin sağlayamadığı imkanlara çözüm ürettiği ve bu üretilen çözümlerin tüm öğrencilerle paylaşıldığı topluluklardır. Her kulübün konsepti, vizyonu, misyonu ve hedef kitlesi farklıdır. Sonuç olarak okulun müfredatından edinemeyeceğimiz yetkinlikleri ve deneyimleri bu kulüplerden ediniriz. Hiçbir üniversitenin gerçekten öğrencilerin dilinden anladığını düşünmüyorum. Öğrenciler için sözde “eğitim” haricinde de bütçe ayrılmadığını çok rahat bir şekilde görebiliyoruz.

Ben biraz daha spesifik olarak kendi kurucu başkanlığını yaptığım MEF Üniversitesi StartupMEF Girişimcilik ve İnovasyon Kulübü’nden bahsedeceğim.

Okulu ben hijyenik bir yer olarak görüyorum. İnsanlar ellerini kirletmiyor, dışarıya çıkmaktan, sokağa inmekten korkuyorlar. Kulüplerin tam bu noktada devreye girdiğine inanıyorum. Biraz öğrencilerin ellerini kirletmek, biraz zorlamak, biraz farkındalık sağlamak…

Geçtiğimiz aylarda MEF Üniversitesi öğrencilerini StartupMEF kulübü olarak bir yatırım ağının düzenlediği bir etkinlikte asistan olarak görevlendirdik. Her biri yatırımcılara ve mentorlere asistanlık yaptı, tüm günlerinin sorunsuz bir biçimde geçmelerini sağladılar. Hemen hemen hepsinin ilk iş deneyimi sayılabilirdi. Ve bunu bir kulüp aracılığı ile yapıyorlardı. Yine hepsi daha önce böyle bir ortamda bulunmamıştı. Kanallardan gördükleri, haberlerini okudukları, idol aldıkları insanlarla bile daha önce tanışmamışlar. Muhteşem bir network ortamıydı ve her biri bunu inanılmaz derecede etkili kullandı. Öğrencilerin her birinin ortalama yaşı 20. Ve bu öğrenciler muhteşem iş çıkardı!

GBA Mentor Clinic

Yine geçtiğimiz aylarda da Türkiye’nin en büyük konferanslarından birisi olan Webrazzi Summit’te görev aldık. Yine 25 MEF’li harika işler çıkardı. Değerli şirketlerin kurucularıyla, yöneticileriyle birebir tanışma fırsatı yakaladılar. Büyük bir etkinlik nasıl düzenlenir, nerelerde sorun yaşanır, kriz anı nasıl yönetilir her birini deneyimlediler.

Webrazzi Summit 2016

Bunu okul mu sağladı?

Dolaylı cevap evet fakat direkt olarak hayır diyebilirim. Üniversitenin yapması gereken çok farklı işler var. Kulüpler kadar seri olamazlar, kulüpler kadar öğrencilerin talebini yakından izleyemezler. Bizler öğrencileri daha iyi tanırız, daha yakından iletişim kurar eksiklerini daha iyi analiz edebiliriz. Çünkü biz öğrencilerden oluşan, öğrencilerin yanında olan “öğrenci kulüpleriyiz”.

Açıkcası çok uzatmak istemiyorum yazıyı. Son bir kaç cümle ile bitireceğim. Öğrenci kulüplerine katılın, gelin tanışın bizlerle çünkü her biri bir yetkinliğinizi geliştirmenize katkı sağlayacaktır. Sosyal çevrenizi güçlendirecek ve anlamlandıracaktır. Farklı insanlarla tanışmanızı, farklı sektörleri tanımanızı, yaptığınız şeyleri sorgulamanızı, inisiyatif almanızı sağlayacaktır. En önemlisi de ilişkilerinizi kuvvetlendirecektir. En değerlisi de bu değil mi?

StartupMEF Kulübü olarak diğer her üniversite kulübü ile işbirliğine açığız. Kulübümüzde düzenlenecek etkinliklere, eğitimlere katılmak için illa MEF’li olmanıza gerek yok. Hatta illa öğrenci olacaksınız diye bir kaide de yok. İsteyen gelir. Şeffaflık temel ilkemiz. Olması gereken bu, yıllardır yapmamız gereken bu.

Bu arada bazı bulunduğumuz yurtdışı konferanslarını da eklemek istiyorum:
Helsinki - Slush
NOAH - Berlin
Tech Open Air - Berlin

Önümüzdeki dönemde de yurtdışı konferanslarına katılmaya devam edeceğiz. Bye bye..

--

--

Sinan ODAK
StartupMEF

Founder of The Slash, ModaHayat, Co-founder of DashMon, I am Coding Studio