8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü

Startup MEF
StartupMEF
Published in
3 min readMar 8, 2019

Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne atfettiğimiz bu yazımıza, 8 Mart’ın nasıl Dünya Emekçi Kadınlar Günü seçildiğini hatırlayarak başlayalım istedik;

8 Mart 1857’de New York’ta yer alan bir dokuma fabrikasında çalışan 40 bin işçi, 16 saatlik iş gününün 10 saate indirilmesi ve ücretlerde zam yapılması talebiyle greve başlamıştı. Kadın işçilerin örgütlediği bu grev, o güne kadar yapılmış en büyük kadın eylemlerinden sadece bir tanesiydi. Sonrasında yaşanan polis şiddeti ve basın sansürü, hakları peşinde koşan kadın işçileri daha da zorlayacaktı. Gittikçe alevlenen olaylarda 129 dokuma işçisi hayatını kaybetmişti. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için Türkiye`ye baktığımızda, “Dünya’da hiçbir milletin kadını, milletini kurtuluşa ve zafere götürmekte, Anadolu kadınından daha fazla çalıştım diyemez.”sözleri ile Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü ve onun kadın-erkek eşitliğini sağlamak için getirdiği yenilikleri görebiliriz. Haklarını zorluklara rağmen çabalarıyla elde eden, kazanan kadınlara minnet borçluyuz.

Şimdi Türkiye`de ses getiren girişim sahibi kadınları tanıyalım;

Bedriye Hülya: Bedriye hanım İzmir`de lise eğitimini görürken geçirdiği kaza sebebiyle bir yıl yürüyemedi. En büyük hayallerinden biri olan psikoloji bölümünü kazanan Bedriye Hülya beşinci katta bulunan lisans bölümünde asansör bulunmamasından kaynaklı birinci katta olan işletme bölümüne geçiyor. Kendisi mezuniyetten sonra Bodrum`a yerleşip farklı sektörlerde işler deniyor, hayali olan psikoloji bölümünü okumak için Amerika’ya Columbia Üniversitesi’ne gidiyor. Orada farklı spor branşları ile tanışan Bedriye Hülya Türkiye`de eksikliğini fark ettiği ucuz ve kadınlara özel olan bir spor salonu kurma hayaliyle B-Fit`I kuruyor ve binlerce kadına hizmet veriyor. Kendisi ABD eski Başkan Yardımcısı Joe Biden tarafından “örnek kadın girişimci” seçilmiştir.

Bedriye Hülya

Başak Taşpınar Değim: Lisans eğitimini Boğaziçi İnşaat Mühendisliği bölümünde tamamladı. Yüksek lisans eğitimini Koç Üniversitesi ve Loyola University Chicago‘da tamamlayan Başak Taşpınar Değim 2011 yılına kadar kurumsal sektörün içindeydi. Fakat sonrasında pek çok sektörde iyi iş yapan kişilere ulaşmanın zorluğunu fark etti ve Armut.com`u kurdu. Armut.com 2018 yılında yüzde 63 gelir büyümesi yaşadı ve Avrupa-Ortadoğu’da bu sektördeki lider olma yolunda hızla ilerliyor.

Başak Taşpınar Değim

Melek Pulatkonak: London School of Economics and Political Science’dan İktisat derecesini aldıktan sonra, New York Borsası’nda iş hayatına atılan Pulatkonak, Columbia Business School’da MBA’ini tamamladı. Girişimciliğe New York’ta başladıktan sonra Türkiye’ye dönüş yaptı. 2011 yılında Microsoft Türkiye’de görev almaya başladı. 2013 yılında bu görevinden ayrılarak , “O yaparsa ben de yaparım!” mottosuyla yola çıkarak TurkishWIN (Turkish Women International Network) adlı sosyal girişimi kurdu. Farkındalık yaratan bu sosyal girişimde çalışmaya devam ederken, benzer amaçla Türkçe bir platform olan BinYaprak’ı kurdu.

Melek Pulatkonak

Aslı Gökdere: Bilgi Üniversitesi işletme Yüksek Lisansını tamamladıktan sonra, California Üniversitesi Irvine’da Dijital Pazarlama programını bitiren Gökdere, çalışma hayatına 2005 yılında Genpa’da başlamış. Sonrasında Kariyer.net’de Bölge Satış Müdürü olarak görevini sürdürmüş. Ev dekorasyon alanında blog yazarken, 2010 yılında bu alanda bir e-ticaret sitesi kurmaya karar vermiş. Evmanya.com için aldığı yatırımlarla kısa sürede yüksek hacimli satışlara ulaştıran Aslı Gökdere’nin girişimcilik hikayesi bugün birçok genç kadına ilham kaynağı oluyor.

Aslı Gökdere

--

--

Startup MEF
StartupMEF

MEF Üniversitesi Girişimcilik & İnovasyon Kulübü || MEF University Entrepreneurship & Innovation Club