Girişimciye Notlar

Berke Yalman
StartupMEF
Published in
4 min readSep 1, 2020

Her bir girişim fikri varsayımlardan oluşan hipotezlerdir. Daha net bir ifade ile bir iddialar topluluğudur. Önce hedef kitle ve problem iddiası ile başlar, ardından bu problemi çözecek ürün ya da hizmet ve gelir modeli ile devam eder. Son olarak bu işi başaracak en iyi ekibin bir araya geldiği iddiası gelir. Girişim serüvenini, tüm bu iddiaları ispatlama süreci olarak değerlendirebilir ve tabii ki bütün bu aşamaların başrolü girişimcidir diyebiliriz. Haydi biraz girişimci için konuşalım!

  1. Kendinizi Çok İyi Tanıyın!

Başarılı insanları, başarısız insanlardan ayıran küçük fakat keskin bir detay olduğuna inanıyorum: kendini tanıma. Kendinizi ne kadar iyi tanır, iyi ve kötü yönlerinizi ne kadar gerçekçi değerlendirebilirseniz o kadar başarılı olursunuz.

Kendinizi iyi tanımak hem sevdiğiniz işi yapmanıza hem de beraber yola çıkacağınız arkadaşlarınızı seçmenize yardımcı olacaktır. Böylelikle, güçlü yönlerinizi daha etkili kullanabilir, takıma daha faydalı olabilirsiniz. Zayıf yönlerinizin de farkında olursanız, çevrenizden ve takımınızdan yardım isteyerek kendinizi geliştirebilir, başarı kapısını açan anahtarlardan birine sahip olabilirsiniz. Yetersiz hissettiğiniz işleri zoraki yapmaya çalışmak hem size zaman kaybettirir hem de sizi bu alanda öğrenebileceklerinizden mahrum bırakır. O işi daha iyi yapan kişiye danışmak sizin başarınızı artıracaktır.

İşinizi iyi tanımak: Her şeyden önce bir girişimci, bu yola neden çıktığını bilmeli, bunu kendine dürüstçe söyleyebilmelidir. “Neden bu girişimi yapıyorsun?” sorusunun cevabı asla ‘pazarda açık var’ olmamalı. Girişimciler yola çıkarken kendileriyle yüzleşmeleri gerekebileceğini, neden yola çıktıklarını, ne olursa kendilerini başarılı, ne olmazsa kendilerini başarısız kabul edeceklerini ilk günden bir kenara yazmalıdırlar. Girişimcilik zor ve meşakkatli bir yol. Girişimci bu yolda kendinden feda edebileceği kadar girişimcidir.

2. Takım / Aile Oyunu = 1 + 1 > 2

Girişimcilik gerçekten uzun ve zorlu bir yolculuk. Zaman zaman çalışma ortamında olanlar, zaman zaman dış faktörler ve hayatın getirdiklerinden dolayı moraliniz bozulacak, enerjiniz düşecek. Böyle zamanlar, bir ortağın (yoldaş) değerinin en iyi anlaşılacağı zamanlardır. Birçok kaynak tek girişimci yerine yetkinlik olarak birbirini tamamlayan bir ekip tarafından kurulan girişimlerin daha iyi performans gösterdiğini söylüyor.

Yetkinlikler konusunda mükemmel uyumlu partneriniz olsa da çoğu zaman partnerinizle hedeflerinizin kesişmemesi sebebiyle yollar ayrılabiliyor. Bu sebeple takım arkadaşlarınızı seçerken sadece yetkinliklerine değil vizyonunu ve iletişim becerilerini de dikkatle incelemelisiniz.

3. Cesaret > Başarısızlık

Başarısızlıktan korkan birisi, girişimci olmamalı. Girişimcilik, “Son paramı da bu işe koyuyorum, olmazsa benim için yolun sonu.” denilebilecek bir bahis konusu değildir. Girişimci, bir yandan kurduğu oyun planını oynayabilirse dünyayı değiştirme imkanına sahip olabilirken, diğer yandan kendisine ve dış etkenlere bağımlı bir kavramdır. Sosyal kaygılar, aile baskısı, maddi kısıtlar, takım içi sorunlar ve pek çok şey girişimcinin başarısız olmaktan korkmasını tetikleyen etkenlerdir. Ancak, kazanın doğurabileceğine inanmak demek, ölebileceğine de inanmayı şart koşuyor.

Bir girişimciyi herkesten ayıran en önemli özelliği, hiç kimsenin görmediği bir ihtiyacı fark edip onun için en doğru ürünü üretmesi, sahaya sunmak için herkesten önce harekete geçmesi ve bunu hayata geçirecek altyapıyı kurmasıdır. Böyle bir işin üstesinden gelmeyi hedefleyen bir kimliğin, risk iştahının da yüksek olması beklenir. O yüzden ilk günden başarısızlığın da bu işin bir parçası olduğunu kabul etmek -elbette olmaması için çabalamak- ve sırf başarısız olma korkusuyla büyümeden, gelecekten feragat etmemek gerekiyor.

4. İnanç

Girişimcilik yolculuğu sırasında karşınıza hayal edemeyeceğiniz zorluklar çıkacaktır. Asla vazgeçmeyin! Başarısızlığa uğradığınızda inanın, tekrar ayağa kalkın ve yolunuza devam edin. Tüm bu zorluklar size yolun sonu gibi gelse de aslında onlar başarının/zirvenin basamakları. Zorluklar kelimesini lügatınızdan silin ve onun yerine basamak kelimesini ekleyin. Bahane üretmeyin, sızlanmayın, sadece inanın. Her şey ters gitmişse de bunlar için kimseyi suçlamadan sebeplerini arayın. Çözüm odaklı olun. Tutkunuz tüm basamakları tırmanacak pozitif enerji yaratsın.

Belirttiğim gibi girişimcilik meşakkatli bir yol. Bu meşakkati yaratan, saydığım gerekliliklerin hepsinin aynı anda birlikte bulunmasını sağlamak için çok çaba sarf etmek gerekiyor oluşumuzdur. Bu durumun güzel yanı ise sadece bir kere denk gelmesinin yeterli oluşudur. Girişimcilik özelinde yaptığımız çalışmalar bu denk gelişi daha erken bir zamana çeker. Ülkemizin kalkınmasının ender yollarından biri girişimcilik sektöründe saklı olduğu için siz girişimciler kendinizin ne kadar ehemmiyetli birer bireyler olduğunuzu kendinize sık sık hatırlatarak bu yolda motivasyonunuzu koruyabilirsiniz. Yazıyı okuduğunuz için teşekkür ederim zira bu yolda kafanızın içinde sizi cesaretlendiren bir ses olabilmek benim için de sonsuz bir mutluluk kaynağıdır.

--

--