Girişimlerde Sosyal Medya Yönetimi 101

Nadide Beyza Dokur
StartupMEF
Published in
4 min readOct 31, 2019

Girişiminizin Sosyal Medya Hesaplarını Nasıl Yönetirsiniz?

Günümüzde sosyal medya, girişimlerin yanı sıra dünyaca ünlü markalar için de en az maliyetli ve en etkili pazarlama aracı olarak önemli bir konumda. Harika bir ürünü veya kusursuz sunulan bir hizmeti potansiyel müşterilerinizle paylaşma zamanı geldiğinde girişiminizin sosyal medya hesapları, yaptığınız işin kanıtı diyebiliriz.

Etkili bir sosyal medya ile girişiminizin potansiyel müşteri sayısını, satışlarını, Google arama sonuçlarında sıralamasını ve *markalamasını geliştirebilirsiniz. Siz tüm bunları gerçekleştirme yolundayken önceliğiniz net veriler elde edebilmek olmalı. Bunun için girişiminizin sosyal medya hesaplarının başarı değerlendirmeleri olması hedeflerinize ulaşmada size yardımcı olacaktır. Bunun için net performans göstergelerinizin(**KPIs) neler olabileceği hakkında düşünmelisiniz. Öyleyse, net performans göstergeleriniz neler olabilir? Bir performans göstergesi olarak e-posta aboneliklerine ve web trafiğine odaklanırsak bunun satışlarınızı nasıl etkilediğini bir yatırım getirisinin(***ROI) göstermesini örnek verebiliriz. Ya da hayran kitlenizi ve markalamanızı ölçmek için beğenmelerinize ve takipçilerinize odaklanabilirsiniz.

Bu huni satış sürecinizi anlamlandırmanızı sağlayacak bu sayede girişiminizin çabanız sayesinde nasıl pozitif etkilendiğini göreceksiniz. Huninin en yukarıda ve geniş olan kısmında girişiminizin sosyal medya hesaplarının trafiğini yani ziyaretçi sayısını, orta kısmında ise ürünlerinizi ya da sunduğunuz hizmeti satın almaya yönelen; belki sosyal medya hesaplarınızı takibe alan kişi sayısını, en alt kısmında ise satışlarınızı izleyebilirsiniz. Bunun bir huni olmasının sebebi, sosyal medya hesaplarınızdaki trafikten hedef kitlenizin seçilerek müşteri havuzuna dökülmesidir. Bu süreci doğru bir şekilde değerlendirmeniz çok önemli. Bu nedenle satış sürecinizi değerlendirirken size yardımcı olacak sorular kullanmalısınız. Sizin için vereceğim birkaç örnek soru kendi sorularınızı oluşturmak için ilham kaynağı olabilir. “Sürecin sonunda ölçtüğüm değerler neler?” “Sürecin sonunda ölçmem gereken en iyi net performans göstergesi nedir?

Girişiminiz İçin Hangi Sosyal Medya Platformlarını Tercih Etmelisiniz?

Öncelikle müşterilerinizi tanımanız gerekiyor. Bunun için birkaç basit soru ile girişiminiz için en iyi bulabilirsiniz.

  • Müşterilerinizin bloğu var mı?
    EVET ise Pinterest, Linkedin, Facebook, ve Twitter size göre olan seçeneklerden!
  • Müşterilerinizin fotoğrafta muhteşem görünen ürünleri var mı?
    EVET ise Instagram, Snapchat, Pinterest ve Youtube size göre olan seçeneklerden!
  • Müşterilerinizin ne tür bir işi var?
    Yerel bir işletme için Facebook, kişisel bir marka için ise Snapchat uygun olabilir.
  • Müşterilerinizin yaş aralığı nedir?
    <18
    Snapchat, Instagram, Youtube
    18–25 Snapchat, Instagram, Youtube, Facebook, Twitter
    25–35 Instagram, Youtube, Facebook, Twitter, Linkedin
    35–40 Instagram, Youtube, Facebook, Twitter, Linkedin, Pinterest
    40–50 Facebook, Twitter, Linkedin, Pinterest
    50+ Facebook, Linkedin olarak müşterilerinizi konumlandırabilirsiniz.

Kaliteli İçerik Oluşturmak Hakkında İpuçları

Sizin tarafınızdan oluşturulan içerikle küratörlüğün içeriği olan içeriğin farklarını bilmekle başlayabiliriz.

Sizin tarafınızdan üretilen içerik: zaman alır, maliyeti azdır, huni trafiğini istediğiniz yere götürürsünüz.

Başkaları tarafından üretilen içerik: zaman kaybınız olmaz, huni trafiği başkalarının istediği yere gider ya da ödeme yapmak zorunda olursunuz.

İkisinin de avantajları ve dezavantajları var. Bu durumda inisiyatif alabilen bir sosyal medya yöneticisi olma gücünüzü kullanarak her iki durumda da kaliteli içeriği tutturabilirsiniz! Yaratıcı içeriği oluşturmak kadar yakalayabilmek de çok önemli.

Size içerik oluşturma konusundan ilham vermesini umduğum listem ise burada!

Gönderimi Paylaşmak İçin En Uygun Zaman Nedir?

Bunun için belirli bir cevap henüz yok. Girişiminiz için en uygun zamanın ne zaman olduğunu belirlemek için her platform için deneysel ilerlemelisiniz ve her platformun analitiğini kontrol ederek girişiminiz için en uygun zamanı bulmalısınız.

Girişiminizin Sosyal Medya Yönetiminin Planlanması

Girişiminizin sosyal medya hesaplarını yönetmek için belirli saatlerde bilgisayar başında olmanız gerekmiyor. Çeşitli sosyal medya yönetim platformlarıyla gönderilerinizin tarihini ve saatini önceden planlayabilir aynı anda birden çok platformda paylaşımda bulunabilirsiniz. Şu an için en popüler sosyal medya yönetim platformları Buffer ve Hootsuite. Kısaca;

Buffer: kullanımı kolay ve çok kısıtlı ücretsiz özelliklere sahip bir platform.

Hootsuite: öğrenmesi daha zor denilebilir ancak daha fazla özelliği destekleyen bir platform. En iyi yönü takipçilerinizi yanıtlaması, rakiplerinizi izlemesi ve yeni endüstri haberlerini takip etmesi denilebilir.

Sosyal Dinleme Nedir?

Sosyal medya yönetiminde yaptığınız tek taraflı paylaşımlar sonrasında müşterilerinizden aldığınız geri dönütler ve geri dönütlere verdiğiniz cevaplar bir o kadar önemli. Yani müşterilerinizle ve potansiyel müşterilerinizle aranızda tek taraflı başlayan paylaşımı diyaloga dönüştürmelisiniz. Yorumları yanıtlamalı, Facebook gruplarını yönetmeli, söz edilmelerinizi(***Mention) en üst seviyede tutmalı ve Twitter’da daima aktif olmalısınız… Bu sayede hedef pazarınızı daha iyi gözlemlersiniz, iyi müşteri ilişkilerine ve yüksek alım tekrarlamalarına(*****CLV) sahip olursunuz. Paylaşımlarınızda sorular sormak müşterilerinizle bir diyalog başlatmak için başlangıç olabilir :)

Son olarak; yaptığınız işte her zaman planlı olarak çalışmanızı ve sayısal veriler üzerinden hareket etmenizi tavsiye ediyorum. Girişiminizin sosyal medya planlamasını yaparken ise kullanacağınız bir Excel dosyası; girişiminizin sosyal medya planına sadık kalmanıza ve performans göstergelerinizden elde ettiğiniz sonuçları kıyaslamanıza yardımcı olacaktır.

Girişiminizin sosyal medya hesaplarını en iyi şekilde yönetebilmeniz dileğiyle!

*Markalama: Markalar, pazar ürünlerinin veya hizmetlerinin tercih edilmesi için müşterilerine özel ayrıcalıklar sunuyor ve bu çözümler de pazarda farklılık yaratma amacını taşıyor. Bu aşamada markaların kendi kimliğini oluşturmasına denir.
**KPI: Key performance indicator
***ROI: Return on investment
****Mention: Sosyal medyada etiketlenmek.
*****CLV: Customer Lifetime Value

Referans: https://www.udemy.com/course/social-media-management-complete-manager-bootcamp/

--

--

Nadide Beyza Dokur
StartupMEF

GenO Advanced Services Engineer @Oracle MEF COMP'23