MZV YetGen Girişimcilik Zirvesi

Nursu Örsel
StartupMEF
Published in
4 min readMay 2, 2019

Mehmet Zorlu Vakfı’nın katkılarıyla gerçekleşen Yetkin Gençler 21. Yüzyıl Yetkinlikleri Farkındalık Programı’nda Sunum Teknikleri ve Excel derslerinin ardından sıra Girişimclik Zirvesi’ne geldi. 13 Nisan’da Zorlu Psm’de gerçekleşen Girişimcilik Zirvesi’nde hikayeleri ile bizlere ilham kaynağı olan, yeni iş fikirleri bulmamızda bize yol gösteren birbirinden değerli konukları dinleme ve birebir sorular sorma fırsatını edindik.

MEF Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Erkut

CSciO’nun gelecek hedeflerinin başında da yapay zekayı toplumun tüm kesimlerine yaymak geliyor. İTÜ Arı Teknokent’in yanında San Francisco’da ve Amsterdam’da da ofisleri bulunuyor. Zehra Çataltepe, bu üç ülkedeki tanınmış şirketlere yapay zeka ile geliştirdikleri ürünlerini satmaya başladığından bahsetti. Aynı zamanda üniversite son sınıf ve yeni mezun öğrenciler için oluşturdukları iş ve staj imkanlarına da değindi.

Prof. Dr. Zehra Çataltepe ve Barbaros Özbuğutu

YetGen Girişimcilik Zirvesi’nin bir sonraki konuşmacıları ise Armut.com’un kurucusu Başak Taşpınar Değim ve Taşeron Bankası’nın Genel Müdürü Emrah İnanç’tı. Armut.com; evdeki çeşitli tadilatlardan tutun özel ders öğretmenine kadar birçok hizmete ulaşma sorununa çözüm buluyor. Kısaca hizmet almak isteyenlerle bu hizmeti verenleri bir araya getiren bir platform.

Armut.com’un kamu ayağı gibi bir benzetme yapabileceğimiz Taşeron Bankası’nı da; taşeron firmalarının, müteahhitlerin, tedarikçi firmaların ve taşeron işçilerin tek çatı altında toplandığı bir platform olarak özetleyebiliriz. Emrah İnanç, bu işe başlarken inşaat sektörünün dijitale geçmesinin zaman alacağını ve bu platformun kullanılmayacağı gibi tepkiler almış. Fakat Emrah Bey, inşaat sektöründeki bu kopukluğu çok iyi tespit etmiş ve işler çok hızlı bir şekilde büyümüş. Bu başarısını ise şu an Taşeron Bankası’na kayıtlı olan yaklaşık 100 bin taşeron işçi ve 30 bin taşeron firması kanıtlıyor.

Armut.com’un kurucusu Başak Taşpınar Değim

Armut.com ise 3 bin farklı kategoride; 400 bin üye, 3 milyon kayıtlı hizmet veren ile karşımıza çıkıyor. Armut.com’un bu kadar fazla kategoriye yayılması birçok girişim ile aralarında rekabet olmasına sebebiyet veriyor. Ev hizmetleri sektöründe dünyanın ilk 5 şirketini incelersek ilk ikisinin ABD’li şirketler olduğunu görüyoruz. Buna rağmen bu şirketlerin Armut.com’un sahip olduğu kategorizasyon büyüklüğü ve benzeri gibi detaylara sahip değiller. Ayrıca, Armut.com “Home Run” adıyla 2017’de başladığı yurtdışına açılma serüvenine; ABD, İngiltere, Suudi Arabistan, Romanya ve Mısır ile başlamış. Gelecek hedeflerinde ise yurtdışına açılımlarını ilerletmek var.

Müşteriler, Armut.com sayesinde aldıkları hizmetlere yorum yapabiliyor ve ustaların da müşterilere yaklaşımı bu sayede olumlu yönde değişiyor. Ayrıca Armut.com’un Müşteri memnuniyeti de bir hayli yüksek! Bunu Google Play ve AppStore’deki puanlamasının 4.7 olmasından anlayabiliyoruz.

Öncesinde bahsettiğimiz girişimlere göre Taşeron Bankası aralarında en fazla ülkeye açılmış girişim, tam tamına 22 ülkeye hizmet ediyor! 2018 yılında dünya çapında 56 bin işçiye istihdam sağlamış ve dünyada yapılmaya devam eden en büyük 100 inşaat projesinin 9’una Türk firmalar ve işçiler göndermeyi başarmış. Gelecek hedeflerinin başında da Birleşmiş Milletlerle birlikte hazırladıkları göçmen işçilere yönelik proje var. Emrah Bey’in verdiği örnekte Dubai’de çalışan bir inşaat işçisinin aylık maaşı 2.500 dolar iken Bangladeş’li bir işçinin maaşı yıllık 2.500 dolarmış. İşte bu eşitsizliği ortadan kaldırmayı amaçladıkları projeye haziran ayında başlamayı planladıklarını duyurdu.

Taşeron Bankası’nın Genel Müdürü Emrah İnanç

Sosyal Girişimcilik paneline geldiğimizde sahnede Zorlu Holding Yönetim kurulu üyesi Emre Zorlu, imece Sosyal İnovasyon Platformu’nun direktörü Buğra Çelik, imece’nin desteklediği girişimlerden BabyAcademy’nin kurucusu Ayfer Tüfekçi ve yine imece’nin desteklediği girişimlerden Kızlar Sahada Akademisi’nin kurucusu Kiraz Öcal bizlerleydi.

imece platformu kurulalı 3 yıl olmuş. Peki 3 yıl nasıl geçmiş? Genele baktığımızda holdinglerin başlattığı böyle projelerde sürdürülebilirlik neredeyse imkansız oluyor. Projelerden holding desteği çekildiğinde projeler de son buluyor. imece’de ise Zorlu Holding, kurucu ortaklarından biri olarak bu projeye girmiş.

imece’nin çözüm getirmeye çalıştığı meseleler, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Nitelikli Eğitim ve Eşitsizliklerin Azaltılması başlıklarında toplanmış.

BabyAcademy’nin ortaya çıkışı, Ayfer hanımın hamilelik döneminde kolay, sürdürülebilir ve cinsiyet eşitliği sağlayan bir çocuk yetiştirme kaynağı bulamamasından dolayı doğmuş bir proje. Araştırmalar gösteriyor ki bir davranışın çocuklukta öğretilme maaliyeti 2 dolar iken bu sayı yetişkinlikte 9 dolara çıkıyor. Bu durumda eğitime ne kadar erken başlanırsa çocuğa da aileye de katkısı daha fazla oluyor. BabyAcademy ise bu çözümü 12–48 ay arası dönemdeki çocukların gelişimini desteklemek için faydalı içerikler sunan bir mobil uygulama ile sağlıyor .

Kızlar Sahada Akademisi’nin kurucusu Kiraz Öcal

Kızlar Sahada sosyal girişiminin amacı ise ‘’Yapamazsın’’ diye ezberlenmiş toplumsal cinsiyet kalıplarını kırmak, kız çocuklarını ve her yaştan kadını futbol yoluyla güçlendirmek! Bunu da kız çocukları için futbol okulu, lise öğrencileri ve yetişkin kadınlar için turnuvalar, kız-erkek karma gruplar için futbol ve sosyal gelişim kampları ve spor kulüpleri, okullar ve firmalar için ise eğitimler düzenleyerek gerçekleştirmeye çalıştıklarını anlatıyor Kiraz Hanım. Kızlar Sahada’nın 6 yılda 6 binin üzerinde kadını futbolla tanıştırması ve 1 haftalık futbol kamplarıyla 500’ün üzerinde çocuğa ulaşılmış olması büyük bir başarı.

Bu eğitimlerle kız çocuklarının baba-kız ilişkisini arttırıldığına, kızların özgüven ve girişkenliğinin arttığı gözlemlenmiş.

Gelecek hedeflerinde ise 81 ilde Kızlar sahada futbol okulu açmak ve TFF’nin kadın futbolculara desteğini arttırmada rol oynamak var.

--

--