Yenilenebilir Enerji Döngüsü

İDİL ZEYNEP ÖZER
StartupMEF

--

Dünya nüfusunun giderek artmasıyla birlikte gelişen teknolojiler arasında yenilenebilir enerji teknolojileri de bulunmaktadır. Yenilenebilir enerji, doğal kaynaklardan yararlanılarak elde edilen ve kendini sürekli yenileyen enerjiye denir. Yenilenebilir enerjilerin üretim ve kullanım süreçlerini su döngüsü gibi düşünebiliriz. Yağmur yağıyor. Yağan yağmur belli bir kaynak oluşturuyor. Daha sonra bu kaynak buharlaşıyor ve yeniden yağmur oluşuyor. Yenilenebilir enerjiler de bu döngüdeki su gibi devridaim yapan enerjilerdir.

Yenilenebilir enerji zamanla savaşlara, doğal afetlere ve küresel ısınmaya maruz kalmış dünyamızı daha iyi hale getirmek için gereklidir. Bu yüzden günümüzde yenilenebilir enerji teknolojileri büyük bir öneme sahiptir. Yenilenebilir enerji teknolojileri rüzgar ve güneş gibi kaynaklardan enerji üreten santrallerin kurulumu, işletilmesi, bakımı ve onarımı ile ilgilenen bir alandır.

Dünya nüfusunun artması ve teknolojinin gelişmesi mevcut enerji kaynaklarına olan talebi arttırmaktadır. Bu da yatırımcıların ve hükümetlerin yenilenebilir enerji teknolojilerine yeni yatırımlar yapmasına veya yapılan yatırımları hızlandırmalarına neden olmaktadır. Hatta eğitim kurumları bile bu gelişmeleri fark ederek yenilenebilir enerjilere yönelik programlar düzenlemektedir. Örneğin İTÜ ve Business School Istanbul (BMI) birlikte “Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Sertifika Programı”nı hazırladı. Bu iş birliğinin amacını sektörde olan kişilere yenilenebilir enerji alanında ihtiyaç duyulan bilgi setini kazandırmak olarak görebiliriz.

Dünyanın birçok ülkesinde yenilenebilir enerji alanında yatırım ve girişim örnekleri bulunmaktadır. Bunlardan birkaç tanesi şu şekildedir: İngiltere’de Bulb, araçlara çok kısa sürede entegre olabilen bir sisteme yatırım yaparak bu sistem aracılığıyla yakıt formunda yenilenebilir enerji üretilmesine katkı sağladı. Almanya’da Mebisol, tasarlanan güneş panelleriyle yüksek kalitede güneş enerjisi üretilmesi üzerine çalışıyor. Türkiye’de ise İTÜ Arı Teknokent, Temiz Yaratıcı Teknolojileri tarım arazilerinde ve daha birçok yerde aşırı kullanımı azaltmak adına geliştirerek güneş enerjisiyle çalışan sistemler üretiyor.

Günümüzde zaten bir problem olan kaynak yetersizliğinin gelecekte daha da büyük bir problem olma ihtimali herkesi korkutmaktadır. Bunun için ne yapılmalı sorusunu düşündüğümüzde ise çözümün yenilenebilir enerjilerin kullanım oranına bağlı olduğunu söyleyebiliriz. “Kullanılan yenilenebilir enerji sıralamasında Almanya %12.74 ile 1.sırada ve Türkiye ise %5.25 ile 8.sırada yer almaktadır (Nhede, 2020).”

Almanya, Avrupa Birliği’nin yenilenebilir enerji ve iklim eylem hedeflerini yerine getirme çabalarının bir parçası olarak yenilenebilir enerjiye büyük yatırımlar yaparak temiz enerji kullanımının en yüksek olduğu birinci ülke haline geldi.

Uluslararası danışmanlık ve denetim şirketi olan Ernst & Young yetkililerinin derledikleri verilere göre Türkiye’de 2020 yılı içinde yeni enerji yatırımlarının tamamına yakını yenilenebilir enerji kaynaklı oldu (Anonymous, 2021). Bu yatırımlar gelecek için hayati bir önem taşımaktadır. Bu yatırımlar sayesinde Türkiye’de yenilenebilir enerji kullanım oranının giderek artması sağlandı.

Dünyanın yenilenebilir enerjiye verdiği önem umut vadediyor. Yapılan yatırımlar ve girişimlerle birlikte bu sektör daha yeşil bir dünya için çalışıyor. Yenilenebilir enerji döngüsü, su döngüsünde de olduğu gibi bu dünyaya kaynak oluşturmaya devam etmelidir. Bunun için hükümetler ve yatırımcılar bu konuda daha çok yatırım yapmalı ve girişimleri desteklemedir. Yeşil bir dünya için yeşil girişimlere öncelik vermeliyiz.

KAYNAKÇA

Nhede, Nicholas.(24 Jan. 2020) “Top Ten Countries with the Highest Proportion of Renewable Energy’’, https://www.smart-energy.com/renewable-energy/top-ten-countries-with-the-highest-proportion-of-renewable-energy/. Smart Energy International

Anonymous.(3 Sept. 2021) “Yenilenebilir Enerjide Son Durum.” https://corpussigorta.com.tr/blog/is-dunyasi/yenilenebilir-enerjide-son-durum-80, Corpus Sigorta (CBLOG)

--

--