Yenilenebilir Enerjide Girişimcilik

Nursu Örsel
StartupMEF
Published in
4 min readAug 7, 2019

Son dönemde artan küresel ısınma ve beraberinde hızla azalan doğal kaynaklar yüzünden dünya ve tüm canlılar için kırmızı alarmlar çalmaya başladı. Ülkeler de bu problemleri çözmek üzerine yeni projeler hayata geçiriyor. Yakın zamanda Avustralya’nın Melbourne şehrinde bu problemler için önemli bir proje hayata geçirildi. Artık Melbourne şehrindeki tramvay ağının tamamı güneş enerjisiyle çalışıyor. Resmi açılışı geçen hafta yapılan Neoen Numurkah Güneş Enerjisi Santrali’nin azaltacağı karbon salınımı, 750 bin arabayı yollardan kaldırmakla ya da 390 bin civarında ağaç dikmekle eşdeğer.

Örnekte de karşılaştığımız Güneş Enerjisi; ulaşılması en kolay, ücretsiz ve soluduğumuz havayı temiz tutmasından dolayı kullanabileceğimiz enerji kaynaklarının en popüleri olabilir. Tek sorun, güneş enerjisi sistemlerinin kurulmasının hem son derece karmaşık hem de son derece pahalı olması. Neyse ki artık durum o kadar da iç karartıcı değil. Bugün güneş enerjisi inanılmaz derecede kazançlı ve uzun vadeli bir yatırım olabilir. Ayrıca, güneş enerjisini kullanarak kendi enerjisini üreten kişiler desteklenip vergilerden de muaf tutuluyor.

Photo by Unsplash

Peki güneş enerjisinden elektrik üretmeyi sadece evlerin çatılarına kurulan paneller ile mi sağlarız? Türk girişimci beyinler bu konu üzerine de bir sürü inovatif proje üretmeyi başarmış.

Solar Curtain

Bu projelerden ilki Solar Curtain. Çoğumuzun evlerinde olan katlanabilir perde sistemlerine güneş panelleri ekleyen bu girişim, 4 kişilik bir ailenin elektrik harcamasının 3’te 1’ini üretmeyi başarıyor. Perde için kullanılan özel kumaşı sayesinde bulunduğu ortamın ısısını kontrol altında tutabiliyor, ayrıca perde üzerinde bulunan fermuar ile güneş panelini kolayca çıkarıp kumaşı temizleyebiliyorsunuz. Solar Curtain ile Perdenizi ister manuel olarak ister kumanda ile isterseniz de mobil uygulama ile kontrol edebilme imkanına sahipsiniz.

Solar Curtain’dan toplanan güneş enerjisini nasıl kullanıldığına gelirsek, panelli perde düzeneğinden bir kablo çıkıyor. Bu kablo güç kutusuna bağlanılıyor ve güç kutusundan çıkan kablo da prize takılıyor. Böylece perdenin ürettiği elektrik mekandaki diğer prizlere dağıtılabiliyor. Güç kutusunun üzerinde bulunan USB girişi sayesinde de telefonunuzu şarj edebilir ya da güç kutusunun gece lambası özelliğiyle odanızı aydınlatabilirsiniz.

Dilerseniz kitlesel fonlama platformu olan Arıkovanı üzerinden Solar Curtain’ı destekleyebilirsiniz.

TYT (Temiz Yaratıcı Teknolojiler)

Bahsedeceğim ikinci girişim İTÜ ARI Teknokent içerisinde bulunan Enerji Teknokenti’nde faaliyet gösteren TYT (Temiz Yaratıcı Teknolojiler), özellikle su kaynaklarının ısınan hava ve artan buharlaşma ile giderek azalması ve diğer yandan güneş enerjisi gibi temiz enerji kaynaklarının verimli kullanılmasını sağlamak adına güneş enerjisiyle çalışan sistemler üretiyor.

TYT’nin yüzer Güneş sistemi “Hydrosolar” sayesinde suyun buharlaşmasını %60 oranında azaltarak tarım arazilerinde suyun daha verimli kullanılmasını sağlıyor.

Ayrıca büyük şirketlere de temiz enerji için güneş panelleri sağlayan TYT Enerji, Türkiye’nin önde gelen yenilenebilir enerji girişimlerinden biri olarak ülke çapında ve Londra’da açtıkları ofisleri ile uluslararası bir girişim olmayı planlıyor. 2014 yılında Awarded by MIT Technology Review as Innovator of The Year , 2016’da Finalist of GCIP-Globol Cleantech Innovation Programme ve en son 2017’de de Awarded by Forbes on List of 30 Under 30 ‘da yerini aldı.

Deveci Tech

Bahsedeceğim son girişim ise Deveci Tech. Hamdi Ulukaya girişimcilik programının 3. dönem girişimlerinden biri olan Deveci Tech, İTÜ Çekirdek mühendislerinden biri ve girişimin kurucusu olan Kerem Deveci’nin bizzat kendi tasarımı ve icadı olan Envil adındaki dikey eksenli rüzgar türbini. Bu türbin, metrobüs ve karayollarında araçların ürettiği rüzgarı kullanarak yenilenebilir enerji üretilmesini amaçlıyor. Ayrıca atıl biçimde duran karayollarını yenilenebilir enerji kaynaklarına dönüştürerek, enerji üreten yolları ortaya çıkarabilmek ve enerji kaynaklarını şehrin merkezine sokarak daha verimli ve sürdürülebilir bir gelecek inşaa etmeyi planlamaktadır. Genel merkezi Hollanda’da olan girişim, türbinlerini Türkiye’de üretip Avrupa’ya satıyor. Yakın zamanda New York’ta da ofislerini açan Deveci Tech, Dünyanın en büyük iklim yarışması olan ClimateLaunchpad Urban Transitions alanında 1. Olarak ülkemizi İskoçya’da temsil etti.

--

--