Άγιος Μάξιμος ο Γραικός-Θαύμα στην Άρτα

Την Δευτέρα 8 Αυγούστου μου δόθηκε η ευλογία να επισκεφθώ το νεόκτιστο ναό του Αγίου Μαξίμου του Γραικού στην Άρτα.Ήμουν επίσης τυχερή να παραλάβω και το ενθύμιο, που προσφέρθηκε σε όσους παρευρέθηκαν στα λαμπρά εγκαίνια του ναού για τα οποία θα γίνει λόγος και παρακάτω.

Πρόκειται για τον πρώτο ναό που χτίζεται προς τιμήν του μεγάλου Αγίου, ένα έργο ιδιαίτερα δαπανηρό αλλά και αξιέπαινο για τη δύσκολη αυτή εποχή. Ο Άγιος Μάξιμος όμως έκανε το θαύμα του και παρά τις οικονομικές δυσκολίες τα χρήματα τελικά μαζεύτηκαν ώστε η οικοδόμηση του ναού επιτέλους να αρχίσει να γίνεται πραγματικότητα. Οι δυσκολίες δεν ήταν λίγες και τα χρήματα δεν βρέθηκαν αμέσως. Η “επιθυμία” όμως του Αγίου Μαξίμου να τον νιώσει ο κόσμος πιο κοντά του έδωσε τη λύση και κάθε ανθρώπινη δυσκολία ξεπεράστηκε. Γιατί ο,τι δεν είναι δυνατό για τον άνθρωπο, είναι δυνατό για τον Θεό.

Ακόμα και αν σε πολλούς φαντάζει η δυσκολότερη και ίσως όχι η πιο κατάλληλη στιγμή να πραγματοποιηθεί ένα τέτοιο έργο η αλήθεια είναι πως δεν θα μπορούσε να βρεθεί καλύτερη στιγμή για να γίνει. Δυστυχώς, η εποχή μας δεν χαρακτηρίζεται αποκλειστικά και μόνο από μια έντονη οικονομική κρίση αλλά κυρίως από κρίση ηθική και πνευματική, που είναι ίσως και η βαθύτερη αιτία των υπόλοιπων προβλημάτων. Τώρα περισσότερο από ποτέ, οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να καταφύγουν στο Θεό και να νιώσουν λίγο πιο κοντά τους αυτούς που θα μεσιτεύουν σε Αυτόν, την ώρα της προσευχής τους. Τώρα περισσότερο από ποτέ, οι άνθρωποι χρειάζονται ακλόνητα Χριστιανικά πρότυπα , όπως είναι αυτό του Αγίου Μαξίμου του Γραικού, που υπήρξε φωτεινό παράδειγμα κατά τη διάρκεια της ζωής του εδώ στη Γη.

Δυστυχώς, κανένα από τα μεγάλα και πανελληνίου εμβέλειας μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν κάλυψε τα εγκαίνια αυτού του μεγαλοπρεπή ναού, για την ανέγερση του οποίου καταβλήθηκε και καταβάλλεται τόσος κόπος και τόση προσευχή. Όμως, όσο υπάρχουν πιστοί άνθρωποι και εναλλακτικοί τρόποι ενημέρωσης, όπως είναι το διαδίκτυο, η αλήθεια δεν θα αποσιωπηθεί ποτέ πλήρως, τουλάχιστον όχι μακροπρόθεσμα.

Ιερός Ναός Αγίου Μαξίμου του Γραικού στην Άρτα
Δεξιά: To εσωτερικό του ιερού ναού του Αγίου Μαξίμου στην Άρτα

Είναι αναγκαίο να τονιστεί πως ο κόσμος υποδέχθηκε τον Άγιο με τόση θέρμη και επέδειξε ιδιαίτερο ενθουσιασμό με την ανέγερση του ναού. Τέτοια έργα φέρνουν τον κόσμο πιο κοντά. Εξάλλου είναι αναμφισβήτητο το γεγονός ότι η Ορθοδοξία ανέκαθεν αποτελούσε τον συνδετικό κρίκο των ανθρώπων και κράταγε την φλόγα της ελπίδας αναμμένη ακόμα και στις πιο δύσκολες περιόδους της ιστορίας αυτής της χώρας, που δεν ήταν λίγες.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 5 Ιουνίου 2016 με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια. Κατά τη Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Ιγνάτιος, ενώ συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμόθεος και Μουάνζας (Πατριαρχείου Αλεξανδρείας) κ. Ιερώνυμος.

Ενθύμιο που δόθηκε στους παρευρισκόμενους των εγκαινείων

Περισσότερες πληροφορίες και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τα εγκαίνια μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω ιστότοπο: http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/8711-egkainiastike-o-perikallis-naos-tou-agiou-majimou-tou-graikou-foto

Ο ναός τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά δεν έχει ολοκληρωθεί. Θα καταβληθεί ακόμα αρκετός κόπος για την ολοκλήρωση αυτού του έργου. Δεν παύει παρ’όλα αυτά να κόβει την ανάσα των επισκεπτών η μεγαλοπρέπεια και το μέγεθος του ναού (μέσα και έξω). Δεν έχει αγιογραφηθεί πλήρως το εσωτερικό του ναού, ακόμα και το τέμπλο, όπως φαίνεται και στις παρακάτω φωτογραφίες. Παρ’όλα αυτά οι λιγοστές εικόνες και αγιογραφίες που διαθέτει ο ναός, προς το παρόν, έχουν μοναδικό κάλλος συνδυάζοντας την μεγαλοπρέπεια αλλά ταυτόχρονα και την ταπεινότητα και την απλότητα που διέπει την βυζαντινή τέχνη.

Το τέμπλο του ναού

Μέχρι να ολοκληρωθεί το βασικό κομμάτι του ναού, η Θεία Λειτουργία τελείτω στην αίθουσα που βρίσκεται σήμερα κάτω από τον ναό, στην οποία βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη διάφορα έργα.

Η αίθουσα κάτω από τον κύριο ναό

Είναι σκόπιμο σε αυτό το σημείο να γίνει μια σύντομη αναφορά στον βίο του ώστε ο αναγνώστης να κατανοήσει καλύτερα γιατί υπήρξε και αποτελεί μέχρι και σήμερα ο Άγιος Μάξιμος φωτεινό παράδειγμα και άγια μορφή όχι μόνο για τους Αρτινούς αλλά και για όλο τον εκκλησιαστικό κόσμο.

Ο Άγιος Μάξιμος γεννήθηκε περίπου το 1470 μ.Χ από πλούσια αλλά ευσεβή οικογένεια. Έζησε στην Κέρκυρα μέχρι τα 20 χρόνια του αλλά λόγω της μεγάλης αγάπης του για τα γράμματα αναζήτησε τη μόρφωση και έξω από την Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα στη Φλωρεντία. Αργότερα πήγε και στην Βενετία καταλήγοντας όμως το 1502 πάλι στη Φλωρεντία. Από την Φλωρεντία τελικά πήγε στο Άγιο Όρος, σε μια κρίσιμη εποχή για αυτό από όλες τις πλευρές.

Το όνομα “Μάξιμος” υπήρξε το μοναχικό του όνομα το οποίο απέκτησε στο Άγιο Όρος και συγκεκριμένα στη Μονή Βατοπεδίου, καθώς ο Άγιος Μάξιμος θεωρείται Βατοπεδινός Άγιος. Το κοσμικό του όνομα ήταν Μιχαήλ Τριβώλης.

Ο Άγιος επίσης επισκέφθηκε το 1518 τη Μόσχα της Ρωσίας, στην οποία επιτέλεσε μεγάλο και πολύ σημαντικό έργο, κυρίως μεταφράζοντας και ερμηνεύοντας κείμενα μεγάλων Ελλήνων Πατέρων. Η διαδικασία αυτή διήρκησε 17 μήνες. Στη Ρωσία όμως έμελλε να μείνει πολύ παραπάνω. Εκεί απέκτησε τελικά και τον χαρακτηρισμό Γραικός.

“Με την άνοδο λοιπόν του Ηγουμένου της μονής Βολοκαλάμσκ Δανιήλ στον μητροπολιτικό θρόνο της Μόσχας τα πράγματα άλλαξαν για τον Μάξιμο Γραικό, όπως είχε γίνει πια γνωστός στη Ρωσία”. Το 1524–25 έγινε η σύλληψη του με αφορμή συκοφαντίες ότι προήγαγε αιρέσεις, μαγείες, κακές φήμες κατά του ηγεμόνα και εξαιτίας πολλών ακόμα χαλκευμένων συκοφαντιών.

Μετά από 23 χρόνια σκληρής σκλαβιάς απελευθερώθηκε το 1548, ενώ αναπαύθηκε στη Μόσχα στις 21 Ιανουαρίου 1560, σε ηλικία 90 ετών.

Μια πιο πλήρης έκδοση του βίου του, την οποία χρησιμοποίησα και ως πηγή, θα βρείτε και στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητρόπολης Άρτης: http://www.imartis.gr/%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1/%CE%BF-%CE%AC%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%BC%CE%AC%CE%BE%CE%B9%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CE%BF-%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82.html

Απολυτίκιον του Αγίου Μαξίμου

Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι στο ναό υπάρχει μεγαλοπρεπές αντίγραφο της Παναγίας της Παραμυθίας, το πρωτότυπο της οποίας βρίσκεται στη μονή Βατοπεδίου, καθώς όπως προαναφέρθηκε ο Άγιος Μάξιμος μόνασε εκεί. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η Ιερά Μονή Βατοπεδίου συνέβαλλε δραστικά στην ανέγερση του ναού του Αγίου.

Η Παναγία η Παραμυθία στον Ιερό ναό Αγίου Μαξίμου του Γραικού στη Άρτα

Τέλος, στο ναό φυλάσσεται λείψανο του Αγίου, το οποίο μπορούν να προσκυνήσουν οι πιστοί που επισκέπτονται τον ναό. Η μετακομιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου από τη Μονή Βατοπεδίου στην Άρτα έγινε την 12η Οκτωβρίου 1997.

Για περισσότερες σχετικές πληροφορίες για την μετακομιδή των λειψάνων θα βρείτε στον παρακάτω ιστότοπο: https://fdathanasiou.wordpress.com/2014/02/16/%CE%BF-%CF%8C%CF%83%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%BC%CE%AC%CE%BE%CE%B9%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CE%BF-%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82%CE%B7-%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%AE-%CE%B2%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%B5/

Λείψανο του Αγίου Μαξίμου του Γραικού στην Άρτα