Att köpa webb: Hur hittar jag en bra webbyrå?

Sofia Sundström
SthlmConnection
Published in
3 min readFeb 5, 2018

Den här artikeln är del 3 av 3 om att köpa webb. Den publicerades ursprungligen på www.sthlmconnection.se den 4 oktober 2013, men håller ännu.

Det här är en vägledning för dig som ska beställa en ny webbplats eller digital produkt. Den utgår från SthlmConnections tio år långa erfarenhet av att arbeta med olika webbprojekt. I tre delar går vi igenom vilket förarbete du behöver göra, vad det får kosta och hur du hittar en bra webbyrå.

Den webbyrå du väljer kommer vara en nära samarbetspartner som du förhoppningsvis kommer att arbeta med under en lång tid. Det är därför väl investerad tid om du gör noggrann research och träffar de byråerna som du tycker verkar bra, för att se ifall ni verkar fungera bra ihop och att du känner förtroende för dem.

SthlmConnection är uppenbarligen partiska i den här frågan och vill gärna att du vänder dig till oss, men vi är också medvetna om att inte alla projekt passar vår profil. Vi hoppas att den här vägledningen kan hjälpa dig att hitta den perfekta webbyrån för dig och ditt projekt.

Var börjar jag?

Hör dig för bland dina bekanta — känner de till någon bra webbyrå? Titta på webbplatser som liknar den du vill ta fram och som du tycker är bra — vilka har gjort dem? Gör en webbsökning på webbyråer i ditt område. Titta på deras egna webbplatser — tycker du att de har gjort ett bra jobb med sin egen webbplats? Gå in på de webbplatser som de har gjort — vad får du för intryck? Ta reda på vilka tjänster webbyrån erbjuder i form av support och vidareutveckling — verkar det vara en etablerad webbyrå som kommer att finnas till hands även efter att din webbplats har lanserats? Om du får ett bra intryck är det bara att ta kontakt för ett första möte.

Vilken webbyrå ska jag välja?

Det är oftast inte en enskild faktor som avgör, utan en samlad bedömning av flera faktorer och din magkänsla. För att hitta ett bra urval att be om en offert från, finns det några saker som kan vara intressanta att ta reda på:

  • Har webbyrån någon inriktning eller specialitet?
    Verkar ditt projekt matcha webbyråns profil?
  • Var finns webbyrån?
    Geografisk närhet behöver inte vara avgörande, men det underlättar oftast att enkelt kunna ses.
  • Hur många anställda har webbyrån?
    Detta kan ge en antydan om hur effektivt webbyrån kan arbeta och hur sårbar den är ifall någon blir sjuk eller liknande.
  • Hur länge har webbyrån funnits?
    En väl etablerad webbyrå kommer sannolikt att fortsätta existera en längre tid även framöver. En nystartad webbyrå kanske är mer mån om att vinna nya projekt.
  • Vilka kunder arbetar webbyrån med?
    Kan du se dig själv bli en del av webbyråns kundkrets?
  • Har webbyrån gjort några liknande projekt tidigare?
    Får du ett bra intryck av dessa projekt?
  • Har webbyrån fått några utmärkelser eller prestigefulla omnämnanden?
    Ett pris eller omnämnande är en kvalitetsstämpel.

Det här var sista delen i serien om att köpa webb. Läs även de andra delarna:

Originally published at www.sthlmconnection.se.

--

--