Ge användarna vad de letar efter med hjälp av SEO

För att få så bra effekt som möjligt av din webbplats är det viktigt att rätt personer hittar dit — och att du håller vad du lovar.

Hannah Andersson
SthlmConnection
Published in
4 min readAug 20, 2020

--

SEO är en effektiv typ av marknadsföring eftersom den riktar sig till användare som söker efter just det du erbjuder. Sökmotoroptimering, eller Search Engine Optimization (SEO), handlar om att få din målgrupp att hitta till din webbplats genom att hamna högt upp i sökresultatet.

I det här inlägget visar vi hur hur du själv kan komma igång med ditt SEO-arbete i tre övergripande steg:

  1. Ta reda på vad dina målgrupper söker efter
  2. Undersök hur det matchar ditt erbjudande
  3. Anpassa din webbplats utifrån det du har kommit fram till

Vad söker målgruppen efter?

Vet du vad din målgrupp använder för ord när de söker efter det du erbjuder? Med hjälp av verktyg som tex Googles Sökordsplanerare kan du ta reda på hur många som söker på en viss fras, samt hur stor konkurrens det finns om den frasen (alltså hur många som köper annonser för just den frasen). Det ger en indikation på:

  1. Är det tillräckligt många användare som söker på denna fras för att det ska vara relevant för mig?
  2. Är det tillräckligt lite konkurrens om frasen för att jag ska ha en chans att synas?

Identifiera sökord som är relevanta för verksamheten och era användare. Prova olika liknande fraser för att se hur de skiljer sig. Kanske finns det synonymer eller andra sammansättningar som har fler sökningar än ändra?

Ju mer allmängiltigt eller populärt ett sökord är, desto svårare är det att bli dominerande på området. Därför handlar det ofta om att fånga upp mer specifika sökningar — ”service elcykel” istället för bara ”cyklar”, eller ”nyheter stockholm” istället för bara ”nyheter”. Här finns större möjlighet att synas högst upp.

Olika typer av sökningar

Inom SEO brukar sökningar kunna delas upp i tre underkategorier:

Navigationssökningar — Jag vet vart jag ska

Detta är sökningar där användaren vet precis vad hen letar efter, men kanske inte kan webbadressen i huvudet. Tex “Cykelhuset på Kungsgatan”. Dessa sökningar är inte så intressanta ur ett SEO-perspektiv då du oftast redan kommer överst i sökresultatet efter en sådan specifik sökning.

Informationssökningar — Hur gör jag?

Detta är oftast frågor, tex “Hur byter jag min cykelkedja?” där användaren söker svar på en specifik fråga. Dessa sökningar är oftast inte heller så relevanta i SEO-sammanhang.

Transaktionssökningar — Jag vill köpa!

Dessa sökningar gör användaren när hen är redo att köpa något eller anlita någon. Ett exempel på en sådan sökning kan vara “Cykelreparation Göteborg”. De skiljer sig från navigationssökningen på så vis att användaren inte bestämt sig för var hen ska göra köpet än. Här har du alltså en utmärkt chans att komma med ett relevant erbjudande, och det är här de flesta fokuserar sitt SEO-arbete.

Hur matchar det mitt erbjudande?

Nu när du vet vad din målgrupp letar efter, kan du börja fundera på hur dessa sökfraser matchar ditt erbjudande. Vilka fraser borde du använda på din webbplats? Skiljer de sig från de fraser du använder idag?

Med hjälp av tex Google Search Console kan du ta reda på vilka sökord och fraser som dina användare har använt för att komma till webbplatsen. Ifall ord som du har identifierat som viktiga inte dyker upp här så vet du var du bör fokusera ditt arbete!

Anpassa webbplatsen efter vad användarna vill ha

För att få så mycket sökmotortrafik som möjligt är det viktigt att försöka dominera vissa, utvalda sökord. Det bästa är att ha det mest relevanta och tillgängliga innehållet på nätet inom ett specifikt område. Då kommer fler att länka till din webbplats samtidigt som besökarna stannar kvar och tar del av innehållet när de kommer dit, vilket gynnar sökmotortrafiken ytterligare.

Det krävs också att den som söker förstår att ditt innehåll är värt ett klick — det räcker inte att finnas med i sökresultatet. Rubriken och beskrivningen av sidan måste också formuleras på ett sätt som fångar intresset och skapar ett trovärdigt löfte om vad sidan kommer att leverera. Sen måste du förstås leverera det du lovat!

Exempel på saker att gå igenom på din webbplats

  • Sidstruktur
  • Sidtitlar och beskrivningar (metataggar)
  • Menyer och andra interna länkar
  • Innehåll — både text och underrubriker

Det finns gott om bra guider på nätet om hur man bäst anpassar sin webbplats innehåll och struktur för bra SEO.

Annonsera på sökord

Man kan också betala sig in i Googles sökresultat för vissa sökord. Det sker i form av annonser som visuellt liknar de vanliga sökresultaten. Det är en genväg till mer inkommande trafik för dina mest önskvärda sökord, men det kostar pengar och det ersätter inte behovet av att kunna leverera relevant och bra innehåll för det aktuella sökordet.

Sammanfattningsvis

  • Identifiera sökord som är relevanta för verksamheten och era användare. Vilka sökord beskriver bäst er verksamhet och erbjudande i relation till andra tjänster på marknaden?
  • Vilka sökningar gör era kunder?
  • Analysera det befintliga innehållet — hur väl stämmer det överens med vilka sökord som är viktiga? Ändra och justera!
  • Använda gärna ett verktyg ex. Neilpatel.com för att kunna följa upp, justera och utvärdera ert SEO-arbete.

Vill du veta mer, kontakta gärna oss på SthlmConnection.

--

--

Hannah Andersson
SthlmConnection

Curious and dedicated front-end web developer with a passion for usable, scalable and inclusive interfaces.