Photo by Christin Hume on Unsplash

Remote working

eller en guide till att jobba i pyjamas.

Cecilia Wong
Published in
4 min readFeb 26, 2020

--

Vi på SthlmConnection är ett remote-first team. Vi arbetar alltså nära tillsammans, men geografiskt utspritt över Sverige. Vissa av oss befinner oss i samma rum nästan dagligen — andra sitter alltid hemifrån och jobbar. Eller i sommarstugan, på något café eller hos svärföräldrar, för den delen.

Äta kakan och ha den kvar

Att vara ett distribuerat team har massor av fördelar. Att inte behöva befinna sig på en särskild plats vid en särskild tid på morgonen, att kunna starta igång dagen på det sätt som passar, utan trängsel i kollektivtrafik eller långa bilköer. Att arbeta remote är att lämna barnen i lugn och ro, lyssna på en favoritlåt arton gånger i rad utan att någon störs, ta en promenad med hunden, jobba i mjukisbyxor, få vara ostörd och slippa alla knackningar på axeln med “…du, en snabb grej bara…”. Det är att kunna hålla fokus länge, hitta flow där timmarna bara försvinner och kreativiteten flödar. Det är friheten att hitta en egen rytm.

Remote work har också ett större sammanhang. Slippa flytta för jobben, kunna bo kvar i den lilla staden, nära familj och vänner. Möjligheten att hålla den lokala butiken rullande, byskolan öppen, livet utanför storstäderna levande. Ett sätt att uppnå den där åtråvärda balansen mellan arbete och allt annat som är våra liv. Äta kakan, men ändå ha den kvar. Men är det verkligen så enkelt?

Priset av frihet

Distansarbete är också knepigt. Det ställer höga krav på tillit och disciplin, kommunikation och samarbete. Det är att slåss mot distraktioner; tvätten, vardagsstöket som aldrig försvinner, alla halvfärdiga projekt hemma som står och skriker efter uppmärksamhet. Alla “jag ska bara…” som står i vägen för fokuset. Gränsen mellan arbete och fritid suddas ut och tillvaron blir lätt en enda lång uppskjuten deadline. Datorn är alltid där, timmarna går och arbetsdagen har plötsligt blivit tre timmar längre än tänkt. Lunch vid skrivbordet. Inga pauser, för varför fika själv vid köksbordet i femton minuter och prata med ingen?

Arbete som enbart mäts i hårda värden, eftersom allt annat blir osynligt, den ständiga pressen att leverera. Kollegan som inte mådde så bra, men som vi inte såg. Viktig information som går en förbi eftersom ingen knackar en på axeln med “…du, en snabb grej bara…”.

Ensam tillsammans

Så trots det; hur bygger vi ett team av en grupp individer som inte är i samma rum mer än någon gång i kvartalet? Att säga att vi har den perfekta lösningen är att lova för mycket. Men vi är på god väg och vi tror att vi har nog erfarenhet för att dela med oss.

Bygg en bra verktygslåda

Stabila, fungerande och smarta verktyg är nyckeln till framgång. Hörlurar för videosamtal, högtalare och en bra uppkoppling ger ett levande samtal, framförallt om några mötesdeltagare sitter tillsammans och andra på distans. Ingen vill kasta sig in i ett samtal om man bara hör hälften och inte ser vilka som är på plats. Se till att alla deltagare värderas lika högt — glöm inte den som sitter i högtalaren.

Gör information delbar, sökbar och tillgänglig för alla. Avsätt tid för att dokumentera! Här finns massor av verktyg, så prioritera att använda så få som möjligt. Sätt en struktur för namngivning av dokument och kataloger, så att det blir snabbt att hitta för alla.

Notion samlar många funktioner på en och samma plats.

Produktivitet

Sätt tydliga arbetstider, så att teamet vet när de kan förväntas att vara tillgängliga och inte. Var uppmärksam på teammedlemmar som verkar jobba för långa dagar. Uppmuntra till att stänga av notiser utanför arbetstid.

Tvätten försvinner kanske inte, men det finns sätt att skärma den. Vi gillar Serene för att hålla fokus och framförallt — att inte glömma att ta pauser! Focus timer strukturerar uppgifter och påminner om pauser enligt Pomodoro-metoden. Blir tystnaden hemma överväldigande, logga in på Coffitivity och sjunk ned i bakgrundsljud. Forskningen är på din sida.

Prata med varandra

Hitta de tillfällen i vardagen som bjuder in till spontant häng och se till att prioritera dem. Var noga med era check-ins, kolla av hur alla känner sig innan mötet drar igång. Sätt gärna en struktur kring samvaron för att underlätta för dem som behöver mer tid för att dela sina tankar, men öppna också för kravlöst häng. Att se andra jobba med sitt lite vid sidan av ger en känsla av sammanhang och ger också möjligheten att kunna slänga ut en fråga spontant.

Dela rummet med varandra!

Vi remote-fikar i ett rum i videosamtalsverktyget Whereby, som vi avsatt för att umgås. Varför inte skicka presentkort på fika till dem som sitter på distans?
Visa varandra runt hemma — ni är förmodligen väl bekanta med varandras arbetshörn, men hur ser det ut i köket? Att visa var man bor skapar intimitet.
Ät lunch gemensamt i videosamtal, starta en boklubb och skicka böcker till teamet, spela pictionary eller wordfeud ihop.

Sist men absolut inte minst

Träffas så ofta det går och se till att ta mycket foton att dela med jämna mellanrum. Det ger energi de dagar då det känns trögt och lite ensamt.

Det här är några av våra tankar och en del av vår ständigt växande verktygslåda för remote-samarbete, hoppas de kan vara till nytta. Vad har ni för erfarenhet av distansteam? Dela gärna era smartaste tips!

--

--