Delar av en Kalanchoe beharensis flyttar in.

Det här är en av mina favoriter i hemmet just nu, “Kalanchoe beharensis”. På svenska bär den det fruktansvärda namnet “Kamelhårskalankoe” Men jag föredrar det betydligt vackrare “Velvet Elephant Ear” som den kallas på engelska.

“Sammets-Elefantöra” ligger inte lika rätt på tungan men vem vet det kanske tar fart. Men OM, kom då ihåg vart ni hörde det först
Det som är så snyggt med Kalanchoe beharensis är att bladen är som sammet och växer robust men tjocka stadiga blad.

Mina sticklings exemplar “kom jag över” på jobbet. På mitt kontor kommer växter för att dö. Under min tid där har jag bevittnat Monsteras, kaktusar, fikusar, suckulenter även tåliga svärmorstungor passerat våra dörrar för att alla möta samma öde.

Moderplantan till mina klarade sig faktiskt men var väldigt nära att stryka med. Innan plantan återhämtade sig (slutade vattnas för ofta) han hon tappa kronan och två blad.

Likt många andra suckulenter som blir misskötta, agerar även denna med sin smarta självbevaringsmekanik där plantan faller isär och släpper friska blad till marken. Växtdelarna har nu en chans att rota sig så att plantan kan leva vidare.

Dessa fick hänga med mig hem till experimentet (Det är vad jag kallar mitt hem).

Vad jag gjorde va att sätta kronan i en torvkub och testade att plantera första bladet bara stjälken. Det andra bladet placerade jag bara uppå jorden till en av mina morsteraplantor.

Sticklingarna rotade sig rotade sig riiiktigt snabbt och lite kort senare kunde man se skotten sticka fram.

Från omplanteringen

En sak som jag inte förväntade mig var att några av skotten kommer från själva bladet och inte från stumpen där bladet brutits. Jag googlade lite och lärde mig att den här sorten kan rota sig från vilken del som helst på bladet. Bryter man av kanten på ett blad när den sitter på växten så är det vanligt att den får små bäbisar längs den trasiga kanten.

Det är en ganska tacksam växt men den vill ha mycket sol, all sol du har. Så ställ den på bästa stället, den är riktigt värd det om jag får bestämma.