Blogger Teması Tasarlamak İçin 5 İpucu

Furkan Zerman
Stingy Developer
Published in
3 min readMar 19, 2021
Photo by Dan Counsell on Unsplash

Blogger,Wordpress gibi sistemler web site sahibi olmak isteyenler için çok büyük kolaylıklar sağlasa da, geliştiricileri de bir o kadar zorluyor. Bunlar gibi içerik yönetim sistemleri özgür ruhlu tasarımcıları çoğu zaman sınırlasa da bazı yöntemler ile bunları aşmak mümkün. Bu yazıda bu engelleri aşmanın en genel yöntemlerinden bahsedeceğim.

Yazımızın ana konusu olan Blogger’dan bahsedecek olursak, ücretsiz bir blog servis olması ve kolay kullanımı nedeniyle tercih edilen bir sistem. Kullanıcıya bu kolaylıkları sağlamasına karşın tema geliştiricilere ise bunun binde birini vermiyor. Xml kod yapısı, tek dosya sisteminden ötürü hatayı bulabilmek bazen kabusa dönebiliyor. Bir temanın içerdiği tüm kodları tek bir dosyaya sıkıştırmak zorunda olduğumuzdan ötürü dosyanın uzunluğu çok artıyor ve okunurluğu azalıyor. Bu kadar dezavantajı olsa da yazılımda her şeyin bir çözümü bulunur. Bu yazımızda bu çözümlerden ve geliştirme aşamasında sizi rahatlatacak ipuçlarından bahsedeceğiz.

Blogger Teması Tasarlamak İçin 5 İpucu

1- JavaScript’e önem verin

JavaScript’in çıkışından bu yana gelen muhteşem gelişimi ve bunun yanında geliştirilen Angular, React, Vue gibi kütüphaneler ile adeta yapabileceklerimizin sınırı kalmadı. Blogger için tema geliştirirken de bu nimeti kullanmamak olmazdı. Özellikle Blogger’ın bize sağladığı XML haritalarının JavaScript ile birleştirildiğinde Blogger’ın sınırlarının dışına çıkabilirsiniz.

2- Blogger’ın kendi editörünü kullanın

Blogger’da kullanılan çoğu widget blogger tarafından tanımlanan varsayılan kodlardan oluşur. Bu kodların otomatik tanımlanmasını Blogger’ın tema bölümündeki HTML’i düzenle bölümünden yapabiliyoruz. Hem bu bakımdan hemde canlı ön izleme yapabilmek için Blogger’ın kendi editörünü kullanmak her zaman en iyi seçenektir. Bu şekilde yazdığınız koddaki hataları her zaman anında fark eder ve hızlı bir şekilde sonuca ulaşabilirsiniz.

3- Temel JavaScript ve CSS dosyalarını dışarıdan URL ile çekin

CSS ve JavaScript kodlarını direk tema dosyasına dahil etmek zaten uzun olan tema dosyasını daha da uzatmakla beraber düzenlemeyi de zorlaştırıyor. Bu yüzden bu tür kodları URL yoluyla çekmek çok büyük kolaylık sağlamakla birlikte düzenlemeye de oldukça kolaylık sağlıyor. Bunu sağlamak için kullanılan en iyi yöntem ise bu dosyaları Github’a yüklemek.

4- Widgetlarınızı esnetmekten çekinmeyin.

Blogger’da widgetlar veri tabanı ile iletişim kurabilmenin tek yolu gibi gözükse de JavaScript ile DOM manipülasyonu yaparak bunları esnetmek ve var olan sınırların dışına çıkmak mümkün yeter ki hayal edin. Gerisini JavaScript ve sizin yazılım bilginiz halleder. Var olan widgetları esnetmek dışında kendi widgetlarınızı da yaratabilirsiniz. Bunun için biraz xml bilgisi sahibi olmanız gerekse de yapabilmek imkansız değil.

5- Tasarımları yaparken sectionları göz önünde bulundurun

Bir CMS’ye -içerik yönetim sistemine- tema geliştirirken en çok yaşanan zorluklardan biri de kullanılan tasarımın sistemin yapısına uygun olmamasıdır. Bu tür bir zorluğun yaşanması geliştirme aşamasını kabusa çevirebilir. Bu durumda genelikle tasarımın yeniden yapılması yönünde kara verilir. Bu yüzden süreci uzatmamak ve tasarımı yenilememek adına daha tasarım şablon halindeyken sectionların geleceği yerleri berlirlemek ve tasarımıdaki görsel yapıyı buna göre düzenlemek daha akılcı olacaktır.

Bu yazımızda Blogger için tema tasarlarken işiniz yarayabilecek ipuçları ve karşılaşabileceğiniz sorunların çözümlerini dile getirmeye çalıştık.

Stingy Developer ile eğlenceli kodlamalar…

--

--