JavaScript Nedir? Ne İçin Kullanılır?

Furkan Zerman
Stingy Developer
Published in
2 min readDec 7, 2020
Photo by Greg Rakozy on Unsplash

JavaScript Nedir?

JavaScript, yaygın olarak web tarayıcılarında kullanılmakta olan dinamik bir programlama dilidir. JavaScript ile yazılan istemci tarafı betikler sayesinde tarayıcının kullanıcıyla etkileşimde bulunması, tarayıcının kontrol edilmesi, asenkron bir şekilde sunucu ile iletişime geçilmesi ve web sayfası içeriğinin değiştirilmesi gibi işlevler sağlanır. JavaScript, Node.js gibi platformlar sayesinde sunucu tarafında da yaygın olarak kullanılmaktadır.

https://tr.wikipedia.org/wiki/JavaScript

JavaScript prototip-tabanlı, dinamik türlere ve birinci-sınıf fonksiyonlara sahip bir betik dilidir. Nesne yönelimli, imperatif ve fonksiyonel programlama prensiplerine sahiptir.

https://tr.wikipedia.org/wiki/JavaScript

JavaScript, nesne yönelimli, dinamik, DOM manipülasyonu yapabilen bir programlama dilidir. Aynı zamanda hem sunucu tarafında hemde kullanıcı tarafında çalışabilen bir programlama dilidir.

Tarihçesi

JavaScript, ilk olarak statik HTML sayfalarına etkileşim sağlayabilmek, HTML etiketleri üzerinde değişiklik yapabilmek için çıkmıştır. Bu zamanlarda sadece kullanıcı tarafında tarayıcılarda çalıştırabiliyordu. Ancak sonralarında geliştirilen JavaScript Engine ile makine diline çevrilerek server tarafında çalışabilir hale gelmiştir. Bu gelişmeden sonra çıkan NodeJs ile iyice yaygınlaşmaya başlamıştır. Back-end tarafındaki bu gelişimden Front-end tarafı da geri kalmamıştır. Bu zamanda geliştirilmeye başlanan Angular, React ve Vue gibi frameworkler ile iyice hibrit bir yapıya bürünmüştür. Bu frameworklerin açık kaynaklı olması ise gelişimine hız katmaktadır. Geliştirilme aşaması hala devam eden bu frameworkler arasından Vue aralarında parlayan genç bir yıldız olsa da ülkemizde Angular özel sektörde büyük rağbet görmektedir.

JavaScript Teknik Detayları

JavaScript nesne yönelimli bir dildir.

Nesne yönelimli olması özellikle büyük projelerde temiz kod yazımı ve sistematik bir yapı kurulmasına olanak sağlar. Bunun yanı sıra bu özelliği ile içinde yer alan document, window, date ve daha onlarca objeye de hayat vermiştir. Bu objeler içerdikleri yüzlerce method ile DOM manipülasyonu yaparken çok büyük kolaylıklar sağlamıştır.

JavaScript DOM manipülasyonu yapabiir.

JavaScript’in ilk çıkış amacı olan DOM manipülasyonu HTML sayfalarındaki birçok işi sunucu tarafında yapabilmemize olanak sağlar. Bu işlem ile HTML sayfalarında dinamik işlemler yapabilir ve kullanıcı hareketlerine göre tepkiler vermesini sağlayabiliriz. E-posta ve şifre doğrulama gibi işlemleri kullanıcı tarafında yaptırılarak sunucu yükünü hafifletmek amaçlanır.

Bu yazımda JavaScript hakkında genel bir bilgi vermeye çalıştım. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere…

--

--