Laravel 9 Yapılandırma Ayarları

Furkan Zerman
Stingy Developer
Published in
2 min readMay 15, 2022
Photo by Mohammad Rahmani on Unsplash

Laravel kullanarak bir uygulama yapmak istediğinizde gerek uygulamanızın sağlıklı çalışması için gerekse doğru bir kurulum yapmak için bazı kurallara uymamız gerekiyor. Bu kuralların en önemlisi de tahmin edebileceğiniz gibi yapılandırma ayarlarını yapmak. Bu ayarlar Laravel’de 2 ana başlık ile karşımıza çıkıyor. Bunlardan biri Dosyalama ve İzin Ayarları, diğeri ise Web Server Yapılandırma Ayarları. Şimdi isterseniz bu başlıklardan biri olan Dosyalama ve İzin Ayarlarını daha detaylı bir şekilde inceleyelim.

Dosyalama ve İzin Ayarları

Bu başlıkta vermemiz gereken bazı ön dosya izinlerinden ve bazı belirli dosyalarımızın bulunması gereken belirli dosyalardan bahsedeceğiz. Bu ayarları da toplam 4 alt başlıkta inceleyeceğiz. Bunlar; public dosyası, yapılandırma dosyaları, klasör izinleri, uygulama anahtarı.

Public Dosyası

Laravel’i yükledikten sonra sizin web sunucunuzun web root klasörü public olmak zorunda. Yani bu karmaşık cümlenin anlamı uygulamanızın ve Laravel’in bulunduğu dosya web sunucunuzun public dosyası olmalı. Bu dosya eğer uygulama web üzerindeki bir hosting tarafına yüklenecekse genellikle public_html olur. Eğer localhostta çalıştıracaksanız ve benim gibi xampp kullanıyorsanız htdocs klasörüdür. Bu dosyanın public olması zorunluluğunun en büyük nedeni size ulaşmak isteyen bir kullanıcı bilgisayarının sunucu tarafından direk buraya yönlendirilecek olmasıdır. Bu da kullanıcıya ilk hizmeti verecek dosyanın da -genellikle PHP tarafında konuşacaksak index.php dosyasıdır- burada bulunmasını zorunlu kılar.

Yapılandırma Dosyaları

Yapılandırma dosyalarının tamamı config dosyasında yer alır. Bu dosyada yer alan .env uzantılı dosyalardan veri çekmek için Laravel kendi içinde dotEnv kütüphanesini hazır olarak sunar. Bu dosyanın düzenlenmesi ile alakalı İngilizce anlatım dosyasını buradan indirebilir yada Laravel Yapılandırma Dosyası Nasıl Düzenlenir? yazımıza göz atabilirsiniz.

Klasör İzinleri

Eğer bir Laravel projesi oluşturduysanız ve oluşan dosyanın içine bira göz gezdirmiş iseniz storage ve bootstrap/cache klasörlerini görmüşsünüzdür. Web uygulamanızın sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi ve tüm fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için bu iki dosyanın web sunucunuz tarafından yazılabilir olması gerekmektedir. O yüzden sonradan “Bu uygulama niye çalışmıyor?” diye saç baş yolmamak için bu dosyaların izinlerini kontrol etmeyi unutmayın.

Uygulama Anahtarı (Application Key)

Bir uygulama anahtarı oluşturmak işleyiş bakımından pek göze çarpan bir detay gibi gözükmüyor olabilir. Ancak bu küçük şey günün birinde “This website is be hacked!” yazısını görmemeniz için bir hayli önemli. Bir uygulama anahtarı oluşturmamış olmanız halinde web sitesindeki oturumlar ve diğer şifrelenmiş veriler güvende olmayacaktır. Peki, madem bu kadar kritik öneme sahipse bunu ben nasıl oluşturabilirim? Cevap ise çok basit. cmd üzerinden uygulama ana klasörünün içindeyken php artisan key:generate komutunu çalıştırmak. Bu komut size benzersiz bir anahtar oluşturacak ve bu anahtarı yapılandırma dosyanıza yani .env dosyanıza yazacaktır. Hepsi bu kadar! Artık web sitenizi güvenle kullanabilirsiniz. En azından bize söylenen bu.

Eğer yazıyı beğendiyseniz alkışlamayı, düşüncelerinizi yorumlarda yazmayı unutmayın.

--

--