Web Sitesi Tasarımında Kullanılan Programlar

Furkan Zerman
Stingy Developer
Published in
3 min readMar 4, 2021
Photo by HalGatewood.com on Unsplash

Kendinize bir web sitesi açmak ve internetteki içerik yöneticilerini kullanarak bu işi yapmak istemiyorsanız sitenizin tüm tasarımını 0’dan kendiniz yapabileceğiniz gibi işinde iyi bir web tasarımcısına da yaptırabilirsiniz. Tabi bu size biraz tuzluya patlayacak olsa da ortaya çıkacak iş sizi tatmin edebilir. Diyelim ki web tasarımcısına verecek kadar paranız yok ya da o parayı web sitemi geliştirmek için kullanırım diyorsanız bu durumda iş başa düşüyor. Bir web sitesi tasarlamak gerek kod bilgisi gerekse çokça zaman istediğinden dolayı hem tasarımcının iş yüküü azaltmak hem de zaman tasarufu sağlamak için bu sektörde de kullanabileceğiniz birçok program mevcut. Bu programların çoğusu ücretli olsa da ücretsiz ve açık kaynak kodlu olanları da var. Peki, bu web tasarım programları hangileridir? Bu sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Web Sitesi Tasarımında Kullanılan Ücretli Programlar

Dreamweaver

Sektörün en çok bilinen programlarından biri olan Dreamveaver, web tasarımları kolay ve hızlı bir şekilde yapılabilmektedir. İçinde barındırdığı oto tamamlama özelliği, başlangıçta zor gelse de alıştığınızda özellikle HTML ve CSS’te kod yazarken size çok kolaylık sağlayacaktır.

Adobe Photoshop

Photo by Nejc Soklič on Unsplash

Bir web sitesinin kod kısmınadan önce görsel olarak nasıl görüneceği yani grafiklerinin tasarlanmasında kullaılır. Web tasarımcılarının bir numaralı programı olan photoshop, tasrım aşamasının dışında resim düzenleyicisi olarak bir çok tasarımcı tarafından kullanılan bir programdır.

Microsoft Frontpage

Adından da anlaşılacağı gibi frontpage yani arayüz kısmının tasarımında kullanılan bir programdır. HTML, CSS, JavaScript içeren arayüz tasarımları yapmak mümkündür. Kodlama bilgisi gerektirmeden de kullanılabilinen bu program bu işe ilk kez başlayan kişiler için tercih edilinebilinecek bir programdır.

Web Sitesi Tasarımında Kullanılan Ücretsiz Programlar

Ücretli olan bu programların yanında tabi ki ücretsiz olan ve gönül rahatlığıyla kullanılabileceğiniz programlar da mevcut. Yukarıdaki ücretli programlara alternatif olacak bu proramlarla da güzel tasarımlar oluşturabilirsiniz.

Notepad++

Not defterinin gelişmiş versiyou olarak karşımıza çıkan bu program, HTML’den C++’a 50’nin üstünde dili renklendirme kapasitesi ve kullanım kolaylığı ile çokça kullanılan bi programdır. Kod yazımıda biraz yavaş olsa da hem bu kadar çok programlama dilini desteklemesi hemde ücretsiz olması bu dezavantajını örtebiliyor.

GIMP

Ücretsiz ve açık kaynak kodlu olan bir resim düzenleme programı olan GIMP, Photoshop’a alternatif olarak kullanılabilinecek ve Photoshop’un yokluğunu hissettirmeyecek bir program. İçerisinde birçok özelliği barındıran bir program olan GIMP ile yüksek çözünürlüklü resimler üzerinde çalışabileceğiniz gibi pixel art da yapabilirsiniz. Pixel pixel boyayarak güzel tablolar çıkartabilir ya da yaptığınız karakterler ile kendi oyununuzu oluşturabilirsiniz.

WordPress, Joomia ve diğer CMS programları

Photo by Stephen Phillips - Hostreviews.co.uk on Unsplash

Bu sitenin de yapımında kullandığım WordPress ve benzeri CMS yani içerik yönetim sistemi programları ile hiç kod yaznadan kendi websitenizi saatler içerisinde kullanmanız mümkün. Sadece domain ve hosting için ücret ödeyerek kendi websiteniz oluşturabilir ve kolay arayüzleri sayesinde sitenizin yönetimini kolay bir şekilde yapabilirsiniz.

--

--