WordPress’i bir web çatısı gibi kullanmak
WordPress’i bir web çatısı gibi kullanmak mı? Bu size garip gelebilir ancak fark etmeniz gereken bir şey var. WordPress şuan bir içerik yönetim sistemi olarak adlandırılıyor. Ancak onu kullanma şeklimize baktığımızda Laravel’den pek bir farkı yok. Veri tabanı işlemleri, Şablon - yada view - işlemleri ve daha bir çoğu aslında herhangi bir web çatısı ile yaptığımız işlemlerin aynısı. Aslında yönetim panelinin olması dışında pek bir farkı yok. İşte, bu yazıda benim fark etmekte biraz geç kaldığım bu konudan biraz bahsetmek istiyorum.
WordPress’in genel yapısı
WordPress, gerek işlevselliği gerekse size sunduğu esnekliği ile aslında iyi bir sistem. Siz bu sistemi hem eklentiler ile hem de WP çatıları (evet böyle bir şey var bkz. wp-frameworks) ile istediğiniz gibi genişletebiliyorsunuz. Her şey çok güzel ancak ben bu esnekliği biraz sömürmek istiyorum. O yüzden de temel WordPress kullanımının biraz dışına çıkarak derinlere doğru gitmeye karar verdim. Oturum kontrolleri, kullanıcı izinleri derken aslında bu şekilde gayet güzel, işlevli siteler yapabileceğimi fark ettim. Aslında ortada WordPress siteleri basittir, kötüdür gibi bir durumda yoktu. Gayet düzgün işleyen canavar gibi bir sistem inşa edebilirdim. Şimdi ister iseniz anlattığım bu şeyleri biraz somutlaştırmak istiyorum.
WordPress ile oturum kontrolleri
WordPress alında kendi içinde bu sisteme sahip. Ancak bu sistemi nasıl gün yüzüne çıkartırım diye araştırırken wp_get_current_user()
fonksiyonu ile karşılaştım. Bu fonksiyon aslında isminden de anlaşılacağı gibi bize istekte bulunan kullanıcı eğer oturum açmış ise o kullanıcının bilgilerini, açmamış ise Anonymous User isminde boş bir obje gönderiyor.
WordPress ile kullanıcı izin kontrolleri
Eğer öncesinde WordPress’in eklenti dökümantasyonuna göz attıysanız, kullanıcı izinlerini görmüşsünüzdür. Bunlar WordPress’deki roller için atanmış ve değişik rollerdeki kişilerin yapabilecekleri aksiyonları konrol etmek için oluşturulmuş bir sistem. Bu konuda da bulduğum bazı fonksiyonlar var. current_user_can('rol veya izin kısaltması')
bunlardan bir tanesi. Bu fonksiyon ile bize istekte bulunan kullanıcının parametre olarak belirtilen role yada izine sahip olup olmadığını kontrol edebiliyoruz.
Son mırıldanmalar
Sonuç olarak, WordPress sunduğu geniş imkanlar ile web siteleri için biçilmiş kaftan. Tabi bunu normal blog siteleri için söyleyemeyeceğim. Onun içinde bir yazı paylaşacağım.
WordPress’in iç dünyasını biraz araştırarak çok güzel web siteleri ortaya çıkarmak mümkün. Biraz merak, bolca hayal gücü ve sabırla gurur duyulası işler yapabilirsiniz. Bunu sakın unutmayın.
“Hiçbir zafere çiçekli yollardan gidilmez.” La Fontaine
Bugsız günlerde görüşmek üzere. Hoşça kalın….