Husdjur på skyddad adress

Den skakade och var nervös, rädd för människor och mycket beskyddande mot sin ägare. Så beskriver Pernille från Trondheim kriscenter en av hundarna som hade behov för kenneluppehåll förra året, för att ägaren skulle kunna sätta sig i säkerhet från misshandeln i sitt förhållande.

Johanna Haugaard
Stormberg.se
3 min readMar 5, 2020

--

Tyvärr är det inte alla djur som överlever våldet som de blir utsatta för. Kriscenterna berättar att några blir så traumatiserade att de måste avlivas. Foto: Unsplash, Bharathi Kannan.

Under det sista sista året har flera husdjur blivit placerade på kennlar som har skyddade adresser rundt om i Norge. De har haft behov av beskydd medan deras ägare har varit på kriscenter. Många av djuren blir mycket påverkade av att ha bott i ett hem med fysisk och psykisk våld.

Inte utan min hund
Pernille på Trondheim kriscenter berättar att kennelerbjudandet blev avgörande för två av dem som bott på Trondheims kriscenteret under hösten 2019. För deras säkerhets skull kan vi inte avslöja namn eller detaljer om vad de har upplevt.

- De har båda sagt att de inte hade vågat lämna sina djur medan de sökte hjälp. De båda fruktade för vad som skulle kunna hända med hundarna om de blev lämnade ensamma med våldsutövarna. När det gäller det ekonomiska, så hade de inte haft möjlighet att betala för uppehållet till sina hundar. Om vi inte hade kunnat erbjuda dem kennel, så hade de stannat i våldet under en längre tid och kanske inte lyckats ta sig ut, berättar hon.

Många av dem som behöver hjälp för att undkomma ett våldsamt förhållande blir satta i en hopplös situation när de inte kan ta med sig sitt älskade husdjur. Foto: Unsplash

Kriscenter är ett akuterbjudande som alla kommuner i Norge skall ha. Det är öppet dygnet runt och menat för dem som behöver akut skydd, för att undkomma det våldsamma hemmet. Men tyvärr kan få ta emot djur.

Med husdjur som gisslan
I flera hem där det pågår misshandel, används husdjuret som gisslan. Historierna om vad djuren har utsatts för, bara för att våldsutövaren skall ha kontroll på familjen, är hemska och många. Läs några av upplevelserna från kriscentret i södra Norge här.

Många som lever tillsamman med en våldsutövare vågar inte lämna förhållandet eftersom dem är rädda för vad som kommer hända med djuret om de lämnar. Flera kriscenter som vi har pratat med berättar om att flera har tackat nej till hjälp eftersom de inte vågat lämna sitt djur med våldsutövaren.

Tillsammans med Sørlandet kriscenter, i södra Norge, startade Stormberg pilotprojektet med kennelerbjudande till våldsutsatta husdjur under 2017. Året efter blev erbjudandet utvidgat till Oslo Kriscenter och under 2019 ingick Stormberg samarbeten med ytterligere tre kriscenter; Bergen, Trondheim och Tromsø med omnejd. Läs mer om Stormbergs samarbete med kriscenterna här.

- Vi är väldigt tacksamma för detta erbjudandet och hoppas kunna fortsätta med att hjälpa personer ut ur våldsamma förhållanden. Vi ser hur mycket husdjuren betyder för dem och för vissa är husdjuret deres enda familjemedlem, utöver våldsutövaren. Vi ser att detta erbjudande är gör en skillnad och vårt mål är att ingen skall behöva leva ett liv genomsyrat av våld, säger Pernille.

--

--