Djur på skyddad adress

Den skakade och var nervös, rädd för människor och väldigt beskyddande mot sin ägare. Precis så beskriver Pernille på Trondheim kriscenter en av hundarna som i år behövde bo på kennel, medan ägaren fick hjälp att ta sig ur den våldsamma relationen.

Ida Kristine Moe
Stormberg.se
3 min readDec 16, 2020

--

Under 2020 har fler sällskapsdjur placerats på skyddad adress på kennlar runt om i Norge. De har behövt skydd medan deras ägare har varit på kriscenter. Många av djuren är starkt präglade av att ha bott i hem där det förekommit fysiskt och psykiskt våld.

Inte utan min hund
Pernille på Trondheim kriscenter berättar att kennelerbjudandet blev avgörande för två av de som har bott på kriscentret i Trondheim det senaste halvåret. Av säkerhetsskäl kan vi inte gå ut med namn eller detaljer om vad de har upplevt.

- Det har båda två poängterat att de inte hade vågat lämna sällskapsdjuret. De var rädda för vad som hade kunnat ske med hunden om den lämnades ensam med våldsutövaren. När det kommer till det ekonomiska hade de inte haft möjlighet att betala för boende för hundarna. Om vi inte hade kunnat erbjuda dem att bo på kennel hade de blivit kvar i våldet längre och kanske inte klarat av att ta sig ur det, berättar hon.

Tyvärr är det inte alla djur som överlever våldet de blir utsatta för. Kriscentren berättar att vissa får så stora trauman att de måste avlivas. Foto: Unsplash, Bharathi Kannan.

Många av de som behöver hjälp med att ta sig ur en våldsam relation sätts i en hjälplös situation när de inte får ta med sig djuret som de tycker så mycket om. Foto: Unsplash

Erbjudandet om kriscenter är ett akuterbjudande som alla kommuner i Norge ska ha. Det är öppet dygnet runt och riktar sig till dem som behöver akut skydd och ett ställe att åka till för att komma bort från det våldsamma hemmet. Tyvärr är det få av dem som tar emot sällskapsdjur.

Med sällskapsdjur som gisslan
I många våldsamma hem används sällskapsdjuren som gisslan och historierna om vad djur har utsatts för, för att våldsutövaren ska utöva kontroll i familjerna, är fruktansvärda och många.

Många som lever ihop med en våldsutövare vågar inte lämna relationen eftersom de är rädda för vad som kan komma att ske med djuret om de lämnar det. Flera kriscenter vi har pratat med berättar om att flera har tackat nej eftersom de inte har vågat lämna sitt djur ensamt med våldsutövaren.

Tillsammans med Sørlandet kriscenter startade Stormberg pilotprojektet med kennelerbjudande for våldsutsattas sällskapsdjur år 2017. Året därpå utvidgades erbjudandet till Oslo Kriscenter och 2019 ingick Stormberg samarbete med ytterligare tre kriscenter; Bergen, Trondheim och Tromsø med omnejd. Läs mer om Stormbergs samarbete med kriscentren här.

- Vi är väldigt tacksamma för erbjudandet. Vi hoppas att vi kan fortsätta hjälpa människor ut ur våldsamma relationer. Vi ser hur mycket sällskapsdjuren betyder för dem och för vissa är sällskapsdjuret deras enda familjemedlem, utöver våldsutövaren. Vi ser att detta erbjudande bidrar till att göra skillnad och vårt mål är att ingen ska behöva leva ett liv präglat av våld, säger Pernille.

--

--