Den fantastiske skogen

Se for deg en skog. Hva ser du, hva hører du og hva lukter du? Det er tydelig at skogen er mer enn bare en samling med trær.

Sverre Lundemo
Stormberg
3 min readApr 21, 2020

--

Avhengig av årstidene kan skogen være et fargespill av planter, den er fuglene som synger, insektene som summer, solstråler som reflekteres fra et lite skogstjern, lukten av blomster og fuktig jord.

Skjellådalen naturreservat i Flatanger, Trøndelag (Sverre Lundemo/WWF Verdens naturfond)

Mye liv i død ved
Men skogen er mer enn sansene våre oppfatter. Under overflaten, nede i bakken og i dødt trevirke er det et yrende liv og masse forskjellige arter av blant annet insekter, sopp og mikroorganismer, skogens små og flittige arbeidere. Det er sant som det sies — det er mye liv i død ved! For når noe er i ferd med å dø eller dør blir det næring og bolig for en myriade av arter. Som de harde og stilkløse soppene som kalles kjuker. Disse kan du se på både levende og døde trestammer, og mange av dem lever av å bryte ned det døde trevirket. Slik har de en viktig funksjon i skogen. Men en intensivt drevet skog har ofte ikke så mye død ved, eller det som legges igjen etter en hogst er av samme dimensjon eller samme art. Da blir det ikke livsgrunnlag for så mange arter sammenlignet med en mer variert skog, der det finnes både store og små trær, døde og levende trær, samt av ulike treslag.

Rødrandkjuke — en vanlig kjuke på blant annet gran (Sverre Lundemo/WWF Verdens naturfond)

Skogen gir oss så mangt
Skog er et viktig økosystem som blant annet sirkulerer og renser vann, renser luft, lagrer karbon og hindrer erosjon. Vi henter ressurser direkte fra skogen, som for eksempel mat, medisiner, ved og byggematerialer. Og ikke minst er skogen svært viktig for rekreasjon, opplevelser og folkehelse. I Japan har man uttrykket shinrin-yoku, som kan oversettes til «skogsbad», og som handler om å bruke tid på avslapning ute i skogen, en slags naturterapi, for å oppnå økt ro, fokus og velvære. Og man har begynt å snakke om «natur på resept». Hva som fungerer for hver enkelt av oss vil nok variere, men det er ingen tvil om at det kan være godt for helsa å komme seg ut i skogen.

Gammel furuskog med brannspor i Pasvik (Sverre Lundemo/WWF Verdens naturfond)

Regnskogen venter
Store opplevelser venter i norske skoger, ikke minst siden norsk skog er så mangfoldig. Fra edelløvskoger med eik og bøk i de sørligste delene av landet, til åpne furuskoger og mer glissen fjellbjørkeskog lenger nord og øst. Det er ikke så rart at rundt halvparten av de over 40 000 artene som er påvist her til lands har sitt hjem i skogen. Flere steder langs kysten i Sør- og Midt-Norge har vi til og med regnskog, hvor smått utrolig det enn kan høres. Norsk regnskog finnes der det kommer minst 1200 millimeter nedbør i året, samtidig som det regner eller snør minst 200 dager hvert år. Selv om det lever langt færre arter der enn i Amazonas, så er slike regnskoger i nord hjemsted for et stort antall arter, særlig av lav og mose, men også av gammelskogsarter som tretåspett og hønsehauk.

Ferske hakkemerker fra tretåspett (Sverre Lundemo/WWF Verdens naturfond)

Besøk et naturreservat
En måte å oppleve spennende skogsnatur på er å legge turen til et naturreservat. Om du er på utkikk etter opplevelser i slike beskyttede skoger, kan du lete frem aktuelle verneområder i norske myndigheters karttjeneste på Miljøstatus (velg kartlaget «Naturvernområder» og zoom inn på det området som er relevant).

God tur!

Den flotte orkideen marisko finnes i skog på kalkrik jord (Sverre Lundemo/WWF Verdens naturfond)

--

--

Sverre Lundemo
Stormberg

Seniorrådgiver, WWF Verdens naturfond. Glad i å oppleve natur og formidle kunnskap om naturen.