Earth Hour — sammen mot klimaendringene

Ida Kristine Moe
Stormberg
Published in
3 min readMar 30, 2019

Hvert år i slutten av mars slukker folk over hele verden lyset i en time for klimaet. I år faller dagen på 30. mars, der vi slår av lysene i en time mellom 20.30–21.30.

Naturvernorganisasjonen WWF står bak den verdensomspennende kampanjen. Formålet med markeringen er for å øke bevisstheten rundt klimaproblematikken ved å få både privatpersoner og virksomheter til å slå av alt av elektrisk lys i én time. Markeringen er en symbolsk handling for å vise at vi mennesker står sammen mot klimaendringene.

Earth Hour er antakeligvis både Norges og verdens største klimamarkering.

Earth Hour ble avholdt for første gang i Sydney, Australia i 2007 hvor to millioner mennesker deltok. Siden den gang har kampanjen spredt seg. I 2008 hadde det blitt en global bevegelse hvor 50 millioner mennesker i 35 forskjellige land deltok.

Bare et år senere, i 2009, var Earth Hour blitt verdens suverent største klimakampanje. Markeringen vokser år for år, og i fjor deltok hele 188 land. Ikke mindre enn 3100 landemerker og ikoner, fra Eiffeltårnet til Big Ben og Tokyo Tower, slukket lyset for å vise at vi mennesker står sammen mot klimaendringene.

Norge er med!
Norge var først med på markeringen i 2009. Norske ikonbygg som Slottet, Den norske opera, Nidarosdomen, Holmenkollen og Stortinget er med på Earth Hour hvert år. Det samme gjelder et stort antall norske kommuner, bedrifter og privatpersoner.

Hvert år så er det 2 millioner nordmenn, omtrent 40 prosent av befolkningen, som er med på å markere Earth Hour. WWFs tidligere generalsekretær Nina Jensen har sagt at “Earth Hour er miljøbevegelsens 17. mai”. Les mer om årets kampanje #Connect2Earth og registrer deg på www.slukklyset.no

I Stormberg jobber vi kontinuerlig med å redusere klima- og miljøbelastningen knyttet til virksomheten.

For Stormberg er miljø og klima høyt prioritert
For oss ble den første Earth Hour- markeringen starten på å jobbe med å få ned strømforbruk i bedriften vår. Dette har blant annet resultert i at vi kun har lys på i rom der det er bevegelse, og at butikkene våre mørklegges etter stengetid. Vi har også gått over til å bruke LED-lys hver gang vi bytter lys i en av våre butikker, og vi har byttet til LEDbelysning på hele lageret vårt. LEDpærer bruker betraktelig mindre energi enn glødepærer, kun 10 til 15 prosent så mye.

I Stormberg er vi opptatt av å bidra til en bærekraftig utvikling, og vi jobber hele tiden med å redusere klima- og miljøbelastningen knyttet til våre produkter og vår virksomhet. Helt siden 2008 har vi vært en klimanøytral virksomhet med klimanøytrale produkter, les gjerne mer om det her. Vi øker også stadig andelen med resirkulerte produkter i kolleksjonen vår, se et utvalg her. I Stormberg har vi en nullvisjon, og arbeidet vårt med klima og miljø er et kontinuerlig arbeid der vi ønsker å inspirere, og bli inspirert av, andre bedrifter og privatpersoner. Ingen kan snu verdens klimautfordringer alene, men alle kan gjøre litt, og sammen kan vi få til mye!

Bli med på markeringen!
Vi redder ikke verden ved å slukke lyset i en time, men vi viser engasjement og øker bevisstheten om klimautfordringene. Earth Hour er en flott mulighet til både å vise engasjement og å klekke ut en plan for hva en kan gjøre for klimaet i det daglige. Alle har mulighet til å bidra. Ikke minst er dette en gyllen mulighet til å legge bort alt av elektronisk stress i en time, finne fram stearinlys, eller fyre opp bålet, og nyte en rolig stund uten forstyrrelser.

Vi ønsker alle en fin Earth Hour!

Martin — Stormberger

--

--