Fra arbeidsufør til butikksjef

Ida Kristine Moe
Stormberg
Published in
3 min readNov 15, 2018

Da Trine møtte veggen hadde hun aldri trodd hun skulle komme seg i arbeid igjen. I dag er hun butikksjef for Stormberg Svolvær.

- Det er så viktig å føle at man er til nytte og kan bidra. Jeg håper flere virksomheter tør å gi folk en sjanse, ellers kan man gå glipp av så utrolig mye arbeidskapasitet, sier Trine.

Torsdag 15. november deltok hun på Velferdkonferansen for å fortelle sin historie for nærmere 200 tilhørere. Trine var knapt fylt 20 år da hun møtte veggen og opplevde at hele verden gikk i svart. Året før hadde hun flyttet fra hjembyen Svolvær for å studere i Bodø. Hun ville starte på nytt og legge alt vanskelig bak seg.

Stormberg-gründer Steinar J. Olsen og Trine Aas Nordvik deltok sammen på Velferdkonferansen. Foto: Ine Schwebs

Trine gikk på sosionomutdanningen og hadde store planer, men slik ble det ikke. Våren 2007 opplevde Trine at alle planene falt i grus. Hun måtte flytte tilbake til Svolvær for å få hjelp. Årene som fulgte ble vanskelige og Trine gikk til intensiv psykiatrisk behandling i nesten seks år. Hun slet med angst og depresjoner, og i perioder var hun så langt nede at hun måtte legges inn.

- På det tidspunktet kunne jeg aldri se for meg at jeg ville klare å ha en vanlig jobb igjen. Jeg var jo egentlig en jente som alltid hadde vært aktiv og deltatt på mye, men jo lenger man er utenfor — jo mindre tro har man på å få det til, sier Trine.

Arbeid som medisin
Det var da Trine hadde det som verst at hennes behandler foreslo at hun skulle prøve å jobbe, i stedet for å øke medisinene. Trine begynte med arbeidstrening to timer to ganger i uken hos Stormberg.

- Bare tanken på å treffe mennesker skremte meg, og det verste var å komme seg til jobb. Samtidig hadde jeg et brennende ønske om duge til noe, om å være nyttig, forteller Trine.

Trine Aas Nordvik på jobb. Foto: Merete Lindstad

Tallet på unge uføre øker
Trine er ikke den eneste som har opplevd å havne utenfor arbeidslivet på grunn av psykiske lidelser. Tall fra NAV viser at andelen unge uføre øker kraftig. Fra 2008–2018 er tallene mer enn doblet, og hovedårsaken er psykiske lidelser.

Etter arbeidstreningen fikk Trine fast jobb hos Stormberg. Hun begynte i en 10% stilling, og økte etterhvert til 40%. Sommeren 2017 fikk hun jobb som butikksjef. Det er en rolle hun virkelig har blomstret i.

Trines historie viser at det er mulig. Det er mulig å komme seg tilbake i arbeid etter at man har havnet utenfor, men det krever at det finnes arbeidsgivere som er villige til å tørre å satse på de som ikke har den lengste og flotteste CVen.

Inkluderende arbeidsliv (IA) handler om å se enkeltmennesker og å la alle få en sjanse. I Stormberg har vi en målsetting om at 25 % av de som ansettes skal være mennesker som har problemer med å komme seg ut i arbeidslivet. Les mer om inkluderende arbeidsliv i Stormberg her

Tidligere i høst skrev magasinet Velferd om Trine, les saken her.

Ida Stormberger

--

--