Kjæledyr på skjult adresse

Den var skjelven og nervøs, redd for mennesker og svært beskyttende overfor sin eier. Slik beskriver Pernille på Trondheim krisesenter en av hundene som dette året hadde behov for kennelopphold slik at eieren kunne komme seg ut av det voldelige forholdet.

Ida Kristine Moe
Stormberg
3 min readDec 19, 2019

--

Dessverre er det ikke alle dyrene som overlever volden de blir utsatt for. Krisesentrene forteller at noen får så store traumer at de må avlives. Foto: Unsplash, Bharathi Kannan.

I løpet av 2019 har flere kjæledyr blitt plassert på skult adresse på kenneler rundt omkring i Norge. De har trengt beskyttelse mens deres eier har vært på krisesenter. Mange av dyrene er sterkt preget av å ha bodd i hjem med fysisk og psykisk vold.

Ikke uten hunden min
Pernille på Trondheim krisesenter forteller at kenneltilbudet ble avgjørende for to av de som har bodd på krisesenteret i Trondheim det siste halve året. Av hensyn til sikkerheten deres kan vi ikke gå ut med navn eller detaljer om hva de har opplevd.

- De har begge poengtert at de ikke hadde turt å forlate kjæledyret. De fryktet for hva som kunne skje med hunden dersom den ble alene med voldsutøveren. Når det gjelder det økonomiske hadde disse ikke hatt mulighet til å betale for opphold til hundene selv. Hadde ikke vi kunne tilby dem kennel hadde de blitt værende i volden lengre og kanskje ikke klart å bryte ut, forteller hun.

Mange av de som trenger hjelp for å komme ut fra et voldelig forhold blir satt i en håpløs situasjon når de ikke kan ta med seg dyret de er så glad i. Foto: Unsplash

Krisesentertilbudet er et akutttilbud som alle kommuneri Norge skal ha. Det er døgnåpent og ment for de som trenger akutt beskyttelse og et sted å reise for å komme seg ut av et voldelige hjem. Dessverre kan de færreste ta i mot kjæledyr.

Med kjæledyr som gissel
I flere voldelige hjem brukes kjæledyret som gissel, og historiene om hva dyr har blitt utsatt for, for at voldsutøveren skal holde kontroll i familiene er grusomme og mange. Les noen av erfaringene fra krisesenteret i Vest-Agder her.

Mange som lever sammen med en voldsutøver tør ikke forlate forholdet fordi de er redd for hva som vil skje med dyret om de drar. Flere krisesentrene vi har snakket med melder om at flere har takket nei til hjelp fordi de ikke har turt å forlate dyret sitt alene med voldsutøveren.

Sammen med Vest-Agder krisesenter startet Stormberg pilotprosjektet med kenneltilbud til voldsutsattes kjæledyr i 2017. Året etter ble tilbudet utvidet til Oslo Krisesenter, og i 2019 inngikk Stormberg samarbeid med ytterligere tre krisesentre; Bergen, Trondheim og Tromsø og omegn. Les mer om Stormbergs samarbeid med krisesentrene her.

- Vi er veldig takknemlige for tilbudet. Vi håper at vi kan fortsette å hjelpe personer ut av voldelige forhold. Vi ser hvor mye kjæledyrene betyr for dem, og for enkelte er kjæledyret deres eneste familiemedlem, utenom voldsutøver. Vi ser at dette tilbudet er med på å gjøre en forskjell og målet vårt er at ingen skal måtte leve et liv preget av vold, sier Pernille.

--

--