Magiske Østmarka

Sverre Lundemo
Stormberg
Published in
4 min readJun 25, 2020

Østmarka er den bynære og lett tilgjengelige skogen som byr på så mangt — flotte badevann, milevis med turstier, teltplasser i fleng, og et betydelig antall sjeldne og truede skogslevende arter.

Noe for enhver

Skogsområdene sør og sørøst for Oslo er det som utgjør Østmarka, til sammen omtrent 250 km2. Dette området omfatter deler av kommunene Oslo, Lørenskog, Rælingen, Nordre Follo og Enebakk. Det er lett å komme seg ut på tur med kollektivtransport, enten med buss eller t-bane litt avhengig av hvor du ønsker å starte eventyret. Selv tar jeg ofte bare T-banen til Bogerud, eller bussen til Blystadlia.

Blåmerket sti i spennende skog i Østmarka (Sverre Lundemo/WWF Verdens naturfond)
Etter en vellykket sopptur øst for Nøklevann, med mye traktkantarell og litt svart trompetsopp i panna (Sverre Lundemo/WWF Verdens naturfond)

Turtips — telttur til Nordre Krokvannet eller Børtervann

Du kan finne et passende vann å telte ved fra nær sagt hvilken som helst innfallsport til marka, bare husk at du ikke skal telte ved vann som er en del av byens drikkevannskilde.

Nordre Krokvannet — ett av mange fine badevann — ligger i tillegg innenfor Østmarka naturreservat, så det er ekstra viktig å opptre sporløst i dette området.

Nordre Krokvann (Sverre Lundemo/WWF Verdens naturfond)

Jeg teltet ei natt ved Børtervann i påska, og den følelsen av å våkne om natta — til lyden av spillende orrhaner og hukrende perleugler, var helt enkelt magisk. Det ble ikke mange timer søvn den natta, i stedet for ble jeg sittende og speide ut over vannet, og lytte mens naturen sakte, men sikkert våknet til en ny dag.

Telttur ved Børtervann (Sverre Lundemo/WWF Verdens naturfond)

Et rikt artsmangfold

Østmarka er kupert, med mange åsrygger, daler og vann som ligger langs et nord-sørgående sprekkesystem. Og selv om det i utgangspunktet er ganske kalkfattige bergarter så gir landskapsvariasjonen bosteder for et stort antall arter. Nesten 60 % av artene i Norge lever i skogen, og dagens omfattende intensive hogst er skadelig for leveområdene deres. Derfor er det viktig å ta vare på en variasjon i skoglandskapet, med forskjellige treslag, trær av ulik alder, og ikke minst — stående og liggende døde trestammer. I Østmarka finnes det mange gammelskogsarter.

Jeg liker å besøke Østmarka for å oppleve det naturmangfoldet som finnes der, etter blomstrende planter, etter sommerfugler og øyenstikkere, sjeldne sopp, og fugler. Det er også mulig å finne spor etter ulvefamilien som lever i skogene der, selv om det nok er lettest vinterstid når sporingsforholdene er gode.

Keiserkåpe — en av mange flotte sommerfugler som kan påtreffes i Østmarka (Sverre Lundemo/WWF Verdens naturfond)
Blåpraktvannymfe — en av våre mest fargerike øyenstikkere, speider fra sitt utsiktspunkt langs en bekk (Sverre Lundemo/WWF Verdens naturfond)

Turtips — topptur til Ramstadslottet eller Kjerringhøgda

Toppene (eller åsene) i Østmarka er kanskje ikke så høye, men utsikten kan være utrolig flott. Ramstadslottet er en av de høyeste toppene i Østmarka, og utsikten mot sør er upåklagelig, med bølgende, skogkledde åser, samt små innsjøer. Det føles ikke helt som om man er så nær Oslo.

Utsikt fra Ramstadslottet mot sør (Sverre Lundemo/WWF Verdens naturfond)

Eller for enda bedre utsikt, besøk det restaurerte branntårnet på Kjerringhøgda. Det er kun en kort spasertur fra parkeringsplassen Bysetermåsan i Enebakk (eventuelt noen kilometer ekstra fra nærmeste busstopp).

Det restaurerte branntårnet på Kjerringhøgda (Sverre Lundemo/WWF Verdens naturfond)
Utsikt fra branntårnet på Kjerringhøgda (Sverre Lundemo/WWF Verdens naturfond)

Fremtidig nasjonalpark?

Det finnes i dag to naturreservater i Østmarka, men det finnes relativt mye gammelskog der som ligger utenfor verneområdene, inkludert leveområder for en rekke insekter og sopp som er avhengige av død ved. Miljødirektoratet har vurdert at 50–70 km2 av Østmarka er av tilstrekkelig kvalitet til å kunne bli nasjonalpark, og Fylkesmannen arbeider nå med å sette opp et verneforslag for området.

En ny nasjonalpark er ikke bare positivt for de skogslevende artene, også turmuligheter og naturopplevelsene berikes av dette.

Les mer

· DNT Oslo og Omegn har mange gode turforslag for den som vil besøke Østmarka

· Organisasjonen Østmarkas Venner har mer informasjon om den foreslåtte nasjonalparken

· Fylkesmannens arbeid med det nye verneforslaget for Østmarka

--

--

Sverre Lundemo
Stormberg

Seniorrådgiver, WWF Verdens naturfond. Glad i å oppleve natur og formidle kunnskap om naturen.