Næringslivet må bli grønnere

Ida Kristine Moe
Stormberg
Published in
3 min readMay 2, 2019

Den siste tiden har vi sett en stor økning i oppmerksomheten rundt klima og global oppvarming — særlig blant unge. Inspirert av den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg, har tusenvis av barn og ungdom i over 100 land demonstrert for klimaet det siste halve året.

Greta Thunberg er nå nominert til Nobels Fredspris som følge av den massive bevegelsen hun har satt i gang. Vi synes det er flott å se at så mange unge bruker sin stemme til noe så viktig. Nå er det på tide at vi tar de på alvor og begynner å handle!

I oktober 2018 kom FNs klimapanel med en omfattende rapport som viser konsekvensene av 1,5 grader oppvarming sammenlignet med 2 graders oppvarming. Rapporten viser at forskjellen på 1,5 og 2 grader er dramatisk, og konsekvensene større enn tidligere antatt.

Stadig flere unge har engasjert seg for å stoppe klimaendringene. De krever handling nå!

Ved 2 graders oppvarming kan vi risikere å krysse vippepunkter som fører til store irreversible endringer. Klarer vi å stoppe på 1,5 grader kan vi spare omtrent halvparten så mange arter fra utryddelse, flere hundre millioner mennesker vil bli spart for ekstremtørke og hungersnød, og 50 % færre vil mangle vann. Les mer om rapporten på Miljødirektoratets sider.

For å begrense oppvarmingen til 1,5 grader, må utslippene av klimagasser reduseres med 40–50 prosent innen 2030. FNs klimapanel skriver i sin rapport at det er sannsynlig at oppvarmingen vil nå 1,5 grader mellom 2030 og 2052 hvis utslippene fortsetter i samme takt som nå.

Med en økt gjennomsnittlig sommertemperatur på 2 grader, er det beregnet at 90 % av alle isbreer i Norge vil forsvinne. Isbreer og snøfonner i Jotunheimen har allerede hatt stor smelting.

I dag ligger Norge an til å overskride 2 grader. Skal vi klare å begrense den negative utviklingen så krever det raske og svært omfattende endringer på mange områder.

Klimanøytrale virksomheter
Stormberg har vært klimanøytrale siden 2008. Det vil si at vi analyserer hele verdikjeden vår, jobber systematisk for å redusere utslipp av klimagasser og kompenserer for de utslippene vi har. Gjennom å analysere hele livsløpet til produktene våre, fra råvareproduksjon til avfallshåndtering, har vi fått en god oversikt over hvilke områder vi kan forbedre.

Dette har resultert i mange små og store endringer. Blant annet har vi de siste årene økt andelen resirkulert polyester betraktelig, vi har gjort energieffektiviserende tiltak i butikklokalene våre og vi har redusert emballasjebruken.

I 2017 reduserte vi virksomhetens totale klimagassutslipp med 16 %. Målet vårt er en nullvisjon, men på veien dit kompenserer vi for utslippene ved å kjøpe FN godkjente klimakvoter. Klimakvotene går til et skogbevaring-prosjekt i Papua New Guinea. Skog er vår viktigste buffer for klimagassutslipp siden trær og planter renser luften for CO2. Les mer om Stormbergs klimaregnskap her.

Vi mener at det bør bli et krav at alle norske virksomheter avlegger et klimaregnskap sammen med årsregnskapet. Ved at virksomheter rapporterer på sine utslipp vil vi få en bedre oversikt, og det vil være enklere å se hvor man kan gripe inn for å få ned de totale utslippene. Samtidig vil vi få en bevisstgjøring av virksomhetsledere — og veien til handling blir kortere. I Stormberg har vi opplevd at det har vært nyttig å føre klimaregnskap fordi det gjør oss i stand til å identifisere hvor vi kan og bør ta grep.

Det må lønne seg å drive bærekraftig
For å snu utviklingen må vi gjøre mer av det som nytter. Avgiftssystemet er et virkemiddel som gir effekt, og det bør i større grad benyttes for å gjøre det lønnsomt for virksomheter å ta bærekraftige valg. Derfor mener vi at det må koste mer å forurense — varer og tjenester som bidrar til den globale oppvarmingen må koste litt mer enn varer som ikke gjør det.

Det er sagt at de nærmeste årene vil være avgjørende for om verden lykkes. Vi må gå fra ord til handling nå!

Ida — Stormberger

--

--