Positiv lønnsutvikling i Kina

Lønnsnivået i Kina har økt jevnt de siste årene. Bare siden 2016 har det skjedd mye for den vanlige kineser, og vi ser en positiv utvikling for den stadig voksende middelklassen.

Ida Kristine Moe
Stormberg
4 min readSep 19, 2019

--

Stormberg har handlet med Kina i mange år, og flere av fabrikkene som produserer våre varer har vært med oss helt fra starten i 1998. Hvert år gjennomfører vi lønnsundersøkelser blant alle fabrikker vi handler med.

Stormberg besøker jevnlig fabrikkene vi handler med. Dette bildet er tatt under et fabrikkbesøk våren 2019.

Undersøkelsen for 2018 viser at lønnsnivået på fabrikkene som produserer klær for Stormberg lå i snitt 89,4% over minstelønnen i landet. Dette tallet baserer seg på svar fra 26 fabrikker som ble spurt om lønnsnivået våren 2019.

Levelønn
I Stormberg har vi som mål at alle som jobber på fabrikker vi handler fra skal ha en lønn de kan leve av. Det finnes mange utregninger og definisjoner brukt om levelønn. Utgangspunktene for alle er at det skal være en lønn som kan dekke de grunnleggende behovene som mat, klær, bolig, utdanning, reiseutgifter og helsehjelp, samtidig som arbeiderne skal ha litt ekstra igjen til andre ting.

Kinesiske myndigheter opererer med lovpålagte minstelønnssatser som alle næringsdrivende må forholde seg til. Disse satsene varierer ut fra provins og region. Den lovbestemte minstelønnen er tett knyttet opp til sosial og økonomisk utvikling i regionene og gir derfor også en god indikasjon på hvordan utviklingen på fabrikkene har vært.

Designer hos Stormberg, Caroline Bjerkan, er på besøk hos en av fabrikkene vi handler med i Kina. Her står hun sammen med fabrikkeiern på Real Factory.

Utvikling og lovendringer
Kina regnes som en av verdens raskest voksende økonomier, og har et styresett som gjør dem i stand til å bevege seg raskt når de bestemmer seg for noe. Dette ser vi også innen spørsmål om arbeidsforhold, klima og miljø.

De siste årene har kinesiske myndigheter gjort flere grep for å bedre forhold på de mange fabrikkene i landet. De har blant annet strammet inn på regler for pensjon og trygdeordninger (social security), med obligatorisk bidrag fra både arbeidsgivere og arbeidstakere, og med krav om at bedriftene sikrer at dette er på plass. Dette er i utgangspunktet positivt, samtidig som vi ser at det også har gitt utslag i at enkelte av våre fabrikker har gått noe tilbake på lønnsstatistikken sammenlignet med året før. Grunnen er at det som tidligere ble utbetalt som lønn for å kompensere for manglende arbeidsgiverbidrag til pensjon og trygdeordninger — et slags privatoppgjør, nå har falt bort. Med de nye reglene har ikke lenger arbeidstakere og arbeidsgivere mulighet til å avtale seg vekk fra de generelle folketrygdordninger. Dette er positivt fordi det gir en større sikkerhet for arbeiderne.

I Stormberg er vi opptatt av å ha tett dialog med de vi handler fra. Her er en av Stormbergs designere på fabrikkbesøk våren 2019.

De siste årene har justeringen av minstelønnen vært stabil og moderat i Kina. I følge det kinesiske statistikkbyrået NBS var det kun ni regioner som økte minstelønnen i 2016. I 2017 var det derimot 20 regioner som økte minstelønnen, og da med et snitt på 9,69 prosent. Dette er høyere enn tidligere år. Justering av minstelønnen på tekstilfabrikkene i Kina har fortsatt i riktig retning. I 2018 var det 15 regioner som økte minstelønnen med 10,3%.

Vi har et ansvar
For oss som virksomhet har det alltid vært viktig å følge med på arbeidernes lønn slik at vi kan ha en dialog med fabrikkeiere omkring dette. Det er ikke vi som bestemmer den enkelte arbeiders lønn, men ved å ha fokus på det, sørge for at vi ikke presser prisene for lavt, og ved å sette krav kan vi være med å påvirke i riktig retning.

Et aspekt ved lønn er også arbeidstid. I Stormberg har vi strenge krav til overtidsbruk og arbeidsmengde. Vi ser at overtid forekommer, og vet at det på noen av fabrikkene vi handler fra vil være arbeidere som ønsker å jobbe mye over en periode for å spare opp penger. Samtidig er det viktig at vi som Kunde ikke setter krav til våre leverandører som gjør det vanskelig for dem å levere på tider uten å benytte seg av overtidsarbeid. For en del år tilbake gjorde vi derfor grep i egen innkjøpspraksis og forlenget krav til leveringstidene med flere måneder. Dette for å gjøre arbeidsmengen mer forutsigbar for de vi handler med. Vi er med og setter premissene for våre leverandører og det er derfor viktige at vi er bevisste på hvordan vi som virksomhet påvirker.

--

--