Sommerfugler dag og natt

Jonas Langbråten
Stormberg
Published in
4 min readJul 27, 2021

Sommerfugler er lette å la seg fascinere av. De har en nærmest mirakuløs livssyklus og er blant de vakreste insektene som finnes. De sterke fargene og de vakre mønstrene på sommerfuglvingene inspirerer mennesker til at fra bildekunst til klesdesign og kroppsdekorasjoner.

Svalestjert (Papilio machaon) er en av våre største og vakreste sommerfugler.

Navnet sommerfugl er noe de fleste kanskje assosierer med dagsommerfuglene. De fargerike artene som flyr over blomsterengene en solrik og varm sommerdag. Neslesommerfugl, dagpåfugløye og admiral er arter de fleste har sett, enten man kjenner navnet eller ikke. Mange kan kanskje dra kjensel på en håndfull flere arter. I Norge finnes det ca. 100 arter dagsommerfugler. Dette kan kanskje virke overveldende på mange, men sommerfugler er mer en bare disse artene. Sommerfugler er nemlig en mye større orden som inkluderer mange flere arter som alle har det til felles at deres vinger er dekket av ørsmå skjell. Det og det er pigmentene i disse små skjellene samt lysbrytning som gir det flotte mangfoldet av farger. Da snakker vi ikke lenger bare om dagsommerfuglene, men også om alle nattsvermerne. Og om det som for folk flest rett og slett bare er mott og møll. Dette er fullgode sommerfugler alle sammen, og med alle disse inkludert er det registrert over 2200 arter bare i Norge!

Dagpåfugløye (Aglais io) er en dagsommerfugl som mange kjenner igjen.

Kanskje har du hundre arter, ja kanskje flere hundre arter av sommerfugl bare i din egen hage? Det er vel noe de færreste skulle tro, men det er faktisk mulig. De fleste artene flyr om natten, og sitter i ro på dagen, godt kamuflert på trestammer, på gresstrå og i løvverket. Men, prøv å ta en kikk på utelampa som du har på husveggen eller på garasjen en sommernatt. På veggen rundt lyskilden vil man da gjerne se at det sitter en aldri så liten samling med nattsommerfugler i ulike størrelser og fasonger. Det kan være målere og nattfly. Eller viklere og fjærmøll. Kanskje noen av de store tussmørkesvermerne også har funnet veien til nettopp din utelampe. Nattsvermerne tiltrekkes nemlig av lyset, og de kan se ultrafiolette lysbølger som vi mennesker ikke kan oppfatte. Nettopp utelampene våre kan fungere som en inngangsport til en helt ny verden av fargerike og morsomme skapninger, bare man tar seg tid til å følge med. Her kan man etter hvert oppdage sommerfugler med store “øyne” på vingene. Man vil kunne oppdage sommerfugler som kamuflerer seg som kvister som er brukket av, som friskt og grønt sommerløv eller som gult og vissent høstløv. Alt etter årstiden.

Nattpåfugløye (Saturnia pavonia) er nok ikke like kjent som sin dagflygende fjerne slektning.

Har man først oppdaget mulighetene som lyskilder gir til å stifte et nærmere bekjentskap med disse småkrypene, kan man også gå enda et steg videre. Da bytter man ut den vanlige lyspæra i utelampa med en UV-pære med enda større tiltrekningskraft, eller man lager seg en lysfelle. Med en lysfelle får man fanget mange av nattsommerfuglene som flyr mot lyskilden, da de faller ned i en trakt og inn i en boks. I denne boksen legger man kvister eller annet som de kan sette seg i ro på. Eggkartonger er fint! På morgenen vil det da bli en ekstra spennende opplevelse når man forsiktig åpner fella og studerer nattens fangst. De fleste nattaktive sommerfuglene vil da være ganske samarbeidsvillige og sitte i ro, noe som kan gi fine fotomuligheter. En sommerfuglbok vil også være en naturlig anskaffelse. Bare navnene på noen av artene våre er alene verdt prisen på en bok. Hva skal man eller si om navn som torskemunnfly, spraglet bjellevikler, triangelbakkefly, spøkelsesroteter, løvtredreper og vasspestdammott? Eller på engelsk, hvor de har navn som Garden Tiger, Silver Hook, Garden Carpet og Feathered Beauty.

Blant de nattaktive sommerfuglene finner vi mange spennende farger, mønster og fasonger. Her sitter en flekkhalvspinner (Thyatira batis) på en kvist og hviler.

Lista er kjent for sitt rike fugleliv. Kanskje er det ukjent for mange at Lista også har en artsrikdom av sommerfugler som man ikke finner hvor som helst. I sanddynelandskapet øst på Lista flyr det nattsommerfugler som man kun finner akkurat her eller bare et fåtall andre plasser i landet. Hvitt sandjordfly er en av disse. Ikke mer en drøyt 3 cm stor, og ikke spesielt fargerik, men ser man den på nært hold vil man kunne se noen spennende og helt særegne tegninger på de rene, hvite vingene. På Lista fyr kan lysfella fange opp langtrekkende arter på samme måte som trekkfuglene som fanges i mistnettene før de ringmerkes. Både fuglene og sommerfuglene er grenseløse.

Lista er det eneste stedet i Norge man kan finne hvitt sandjordfly (Agrotis ripae).

--

--