Våren i fugleperspektiv

Jonas Langbråten
Stormberg
Published in
4 min readMar 8, 2022

Vi er heldige som har årstider. Etter en lang, kald og stille vinter kunne ikke kontrasten til vårens blomstring og fuglesangkor vært større.

Allerede i løpet av vinterferiemåneden februar, vender de første, mest rastløse trekkfuglene tilbake til oss. I løpet av vinterferieukene kan man på sørvestlandet høre de første sanglerkene sin sang, og se de første vipene på jordene. I skjærgården dukker gjerne de første gravendene opp, og de første sandloene løper på stranden allerede før årets korteste måned er over.

“Lerka jubler høyt i sky” — og sanglerka er tidlig ute om våren.
Gravanda er karakteristisk, er et tidlig vårtegn langs kysten.

Når vi blar kalenderen over til mars måned, kommer våren for fullt. Lista Fuglestasjon åpner nettene sine for den årlige trekkfuglovervåkningen gjennom standardisert ringmerking midt i måneden. På dette tidspunktet hopper det gjerne nyankomne svarttroster rundt i hver hage. Tjeldens skrik høres for første gang, og antallet stær bygger seg opp. Gjennom den nevnte ringmerkingen har man gjennom mange år og lange tidsserier fått god oversikt over det fascinerende fugletrekket, og man registrerer bl.a. at fuglene kommer tidligere tilbake fra sine vinteropphold enn tidligere, og at sydlige og varmekjære blir stadig vanligere hos oss i nord.

Tjelden skaper liv i skjærgården med sin tilstedeværelse
Rødtoppfuglekonge (t.v.) er en fugl med sørlig utbredelse som stadig hyppigere dukker opp hos oss. Fuglekongen (t.h.) er Norges minste fugl, og er både standfugl og trekkfugl. Trender i begges forekomst fanges opp av arbeidet på Lista fuglestasjon.

I april fylles det på. Først med kortdistansetrekkerne som startet å dukke opp i mars. Deres vinteropphold har kanskje ikke vært lenger unna enn i Danmark, en kort flygetur over Skagerrak. Da er det noe annet med langdistansetrekkerne som kommer fra tropiske strøk mot slutten av måneden. Norges vanligste fugl, løvsangeren, er blant disse. Denne lille sangeren, som ikke veier mer enn noen få gram, er en av mange fugler som krysser Sahara for å komme til sin overvintringsplass, og som tar den lange veien tilbake til oss om våren. Så fort den lander i en hage eller et skogholt i Norge, starter den å synge sine livlige sangtriller. Du har kanskje ikke sett den lille løvsangeren, men du har garantert hørt den, uansett hvor i landet du bor!

Ikke la deg lure av navnet til Norges vanligste fugl, løvsangeren. Den finnes overalt, ikke bare i løvtrær…

Mai er for mange den vakreste måneden av dem alle. Løvsprett og blomstring krydres med fuglesang på alle kanter. Sangkoret blir sterkere og sterkere etter hvert som flere arter og individer ankommer. Trekkfuglene har ingen tid å miste. De skal skaffe seg en make, og sikre en ny generasjon løvsangere, rødstjerter eller fluesnappere før de igjen setter kursen sørover for en lang og farefull ferd.

Blant kvitringen fra kjente og kjære sangfugler, hører man også noen litt annerledes lyder som skiller seg ut. Gjøkens ko-ko kjenner alle. Kanskje ikke like kjent er rosenfinkens “Pleased to meet you”. Den karminrøde rosenfink-hannens sang er en svært karakteristisk plystretone, like eksotisk som dens overvintringsområde i India.

“Pleased to meet you” plystrer rosenfinken.

Mot slutten av mai er ringgåstrekket et fenomen som er verdt å få med seg. De lange rekkende med gjess rett over havoverflaten, med stø kurs mot Svalbard, markerer på en måte slutten på fuglenes lange vårtrekk, som var i gang allerede i februar. Man kan omtrent stille klokka etter dem, ringgjessene, der de passerer langs kysten av sørvestlandet veldig konsentrert i løpet av et par dager mellom 25. og 30. mai. Våren blir til sommer, også på Svalbard, som gjessene er på vei til. Og det er ikke lenge til de første fuglene allerede starter på høsttrekket…

Ringgjess på vei mot Svalbard

Opplev fuglelivet på Lista!

Lista fyr: https://listafyr.no/

Lista Fuglestasjon: http://listafuglestasjon.no/

--

--