Vintersolverv

Ida Kristine Moe
Stormberg
Published in
2 min readDec 21, 2018

Dette er dagen med kortest periode med dagslys og lengst periode med nattemørke — altså årets mørkeste dag.

Vintersolvervet, også kjent som dagen der “sola snur”, faller på enten 21. eller 22. desember hvert år. På denne dagen i året så står solen lavest på himmelen. Årsaken er jordas rotasjon rundt sola, som kontrollerer hvor korte eller hvor lange dagene er. Jordkloden går bestandig i en bane rundt sola og på vinteren så peker den nordlige delen av jordkloden vekk fra sola.

For oss i Norge så betyr det at dette blir den korteste dagen i året. Men om seks måneder så vil jorda være i motsatt ende, og den nordlige kula vil være nærmest sola. Da får vi sommersolvervet, og den lengste dagen i året. Så etter vintersolvervet i dag, så kan vi se frem til lysere dager.

Første dagen av vinter
Noen tidsregninger sier at vintersolvervet er første dagen av vinteren. I den kinesiske kalenderen kalles vintersolvervet for vinterens ankomst, som er en viktig merkedag. Andre ser denne dagen på som midten av vinteren.

I Skandinavia ble vintersolvervet feiret med luciadagen, helt til vi gikk over fra den julianske kalenderen til den gregorianske. Fortsatt er det mange som markerer dagen med lysfest eller en feiring av at vi fra i dag, går mot lysere og lenger dager.

Martin — Stormberger

--

--