Vær en turvenn
Tall fra Folkehelseinstituttet viser at omtrent halvparten av oss vil få psykiske utfordringer i løpet av livet, og som godt som alle kjenner noen som sliter eller har slitt. 10. oktober er det verdensdagen for psyksik helse og vi oppfordrer alle til å bruke litt ekstra tid på de man har rundt seg.
2020 har vært et annerledes år på mange måter. Koronakrisen har ført til at mange har vært ufrivillig mye alene, og vi har sett en økning i psykiske helseutfordringer.
Både isolasjonen, tap av arbeid og inntekt, uvisshet rundt framtiden og angst for sykdommen er faktorer som alle kan påføre mye stress.
Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo har gjort en undersøkelse som viste en to- til tredobling av symptomer på angst og depresjon under koronakrisen. Samtidig rapporte Kirkens SOS i mai at de mottok dobbelt så mange samtaler som omhandler selvmord enn før korona-tiltakene, skriver NRK.
I år er temaet for Verdensdagen for psykisk helse “Spør mer”. Alle har behov for å bli sett. Det å bli sett gir en følelse av å høre til og være viktig. Ved å vise interesse og nysgjerrighet overfor andre vil du bidra til at de føler seg sett. Du kan også oppdage nye sider ved deg selv ved å spørre og lytte til de rundt deg. Vær oppmerksom. Vis interesse. Spør mer. Det er oppfordringen til Verdensdagen for psykisk helse.
#turvenn
Mange har opplevd at en tur kan være et godt utgangspunkt for å komme nærmere hverandre. Samtalene går lettere og de vanskelige temaene kan bli enklere å prate om mens man går.
Samtidig vet vi at fysisk aktivitet er viktig for vår psykiske helse. Fysisk aktivitet reduserer stress og frigir endorfiner til hjernen. Naturen kan også gi deg ro i sjel og sinn, og vi vet at naturen kan ha en terapeutisk effekt på oss mennesker.
I Stormberg er vi opptatt av å legge til rette for at alle skal kunne komme seg ut på tur. Sammen med Verdensdagen for psykisk helse ønsker vi å bidra til at flere tar små og store turer sammen. Stormberg og Verdensdagen for psykisk helse har i flere år kjørt kampanjen #turvenn. Sammen vil vi oppfordre alle til å gå en tur og ta med kollegaene, naboen, vennen eller noen som kanskje trenger en å snakke med.
Hva er Verdensdagen for psykisk helse?
Verdensdagen for psykisk helse er en internasjonal, årlig markering. Målet er å bidra til økt kunnskap om hvordan man kan ta vare på sin psykiske helse. De fleste av oss vil oppleve at livet går opp og ned. Hvordan vi takler disse svingningene kan påvirke helsen vår. Å få riktig hjelp i tide er viktig for å forhindre at problemene vokser seg for store.
I Norge har organisasjonen Mental Helse koordinert arbeidet med Verdensdagen på oppdrag fra Helsedirektoratet. Verdensdagen er en del av myndighetenes satsing på folkehelseopplysning. Både skoler, studenter, ulike organisasjoner og bedrifter er med på markeringene som skjer lokalt rundt omkring i Norge.
Les også: