Stormkast hele året?

Teknologi må blir mer hverdag, og mindre visjon. Stormkast 2018 blir en konferanse, men også noe mer. Men hva?

Evalueringen av Stormkastkonferansen 2017 viser at arrangementet gjorde jobben sin. Takket være uunnværlig støtte fra Visjon Vest (Sparebanken Vest sitt allmennyttige fond), PWC i Bergen og Bergen Teknologioverføring fikk vi først gjennomført en vellykket workshop for byens gründere med selveste Alexander Osterwalder. Deretter samlet vi 350+ næringslivsledere til en tankevekkende og inspirerende konferansedag. Hyggelig at vi også fikk et samarbeid som gjorde at Høgskolen på Vestlandet sendte en delegasjon av ansatte og masterstudenter.

En suksesshistorie. Hva nå?

Siden starten i 2014 har Stormkastkonferansen fokusert på fremtiden, og ligget ganske langt foran. Hvert år stiller vi oss spørsmålet: Hvilke perspektiver skal vi løfte? Hvilke teknologier kan bli viktige? Hvilke perspektiver trenger næringslivet å høre?

Vi var trolig de første i landet som snakket om den fjerde industrielle revolusjon. Vi har løftet frem om eksponensielle teknologier, sirkulær økonomi og blockchains to år før dette ble et vanlig konferansetema.

I 2017 fokuserte vi på virkelighetsnære lederutfordringer i industrielle verdikjeder. Programmet kretset rundt et viktig dilemma: Transformasjon eller forbedring? Modellene rundt oss er i endring. Samtidig øker presset på produktivitet.

Vi som arrangerer dette, det designselskapet Netlife Research Bergen og BTs mediesatsning Sysla, har jobbet hardt for å lage en konferanse med nasjonal appell blant de syv fjell. Vi har faktisk nådd en liten milepæl: Flere deltakere kom faktisk fra Oslo for bruke tid på konferanse i Bergen.

I 2017 fikk tunge navn som Osterwalder og Gerry McGovern til byen. Vi fikk aktører som Statoil og Aker Solutions til å reflektere om fremtiden. Vi fikk perspektivene til gründerselskaper som Sixty og Bergen Carbon Solutions. Og vi hørte fra lokale forskningsmiljøer som The Choice Lab.

Jada. Suksess.

Men til neste år må vi endre oss. Til hva?

Tilbake til spørsmålstegnet

Alle, absolutt alle, snakker nå om det Stormkast var nesten alene om å snakke om for tre år siden. Overalt har det poppet opp ulike “fremtidskonferanser” med fokus på teknologisk disrupsjon. Trenger vi mere glatt prat om eksponensielle teknologier?

Logoen til Stormkast er et spørsmålstegn.

Spørsmålstegn forplikter. Vi er mer opptatt av gode problemformuleringer og dialog enn av skråsikre svar. Målet vårt har siden starten været å endre flyten av kunnskap. Løfte nye perspektiver. Fjerne de høye murene mellom sektorer. Gi folk med nye ideer bedre livsbetingelser

I praksis:

• Stormkast skal skal bidra til at folk møter noen de ellers ikke hadde møtt.
• Stormkast skal løfte frem nye perspektiver
• Vi skal stille interessante spørsmål

Stormkast vil ikke konform konferanse. Egentlig synes vi konferanseformatet er litt kjedelig. Kan vi gjøre noe annerledes?

Planer fremover

Det vi har satt oss som mål: Stormkast skal videreføres. Ambisjonene er avhengig av det partnerskapet vi klarer å bygge rundt arrangemenet. Vi vil gå fra et enkeltarrangement til en arrangements-serie. Men vi jobber med både formen, formatet og partnerskapet. Vi overraske og utfordre, uten å forsvinne inn i en sky av vanskelige ord. Vi vil lage noe jordnært som samtidig speiler de dramatiske tingene som skjer rundt oss. Og vi vil skape interessante møter.

Foreløpig har vi disse planene:

Fremtiden for nybegynnere 
Dato ikke fastsatt
Foredragsserie gjennom høsten, i samarbeid med Biblioteket i Bergen.
(Mer informasjon kommer)

BEIT — en optimistisk konferanse om landbruk og teknologi
1.-2. november 2017
I samarbeid med Myrkdalen Hotel inviterer norske småbrukere, gründere og teknologibedrifter til en konferanse om det enorme globale potensialet for digitalisering og teknologiutviklingen i landbrukssektoren. Vi er åpen for samarbeidspartnere og forslag til programinnhold.
Sjekk ut Facebook-eventet

Stormkastkonferansen 2018
14. februar 2018 (tentativ dato)
Vi aner ikke hva årets konferanse skal handle om. Det eneste vi vet er at vi er lei av ord. At vi vil ha mindre fluffy prat, og mer praktisk handlekraft. At vi vil overraske. Og lage årets viktigste møteplass om morgendagens muligheter. Vi er åpen for samarbeidspartnere og forslag til programinnhold. 
Sjekk ut Facebook-eventet

Stormkastprogrammet - digital lederutvikling i praksis
Våren 2018 (datoer ikke spikret)
Vi drømmer om å få til en kursserie som gjør ledere litt mer nerdete (og nerder litt mer forretningsorienterte). Innholdet i dette er under planlegging. Vi samarbeider gjerne med andre virksomheter.
(Mer informasjon kommer)

Hva nå?

Det er straks sommerferie. Akkurat nå trives vi med at det er mange spørsmål rundt veien videre. Hvor stort vi klarer å gjøre dette avhenger av den medvinden vi klarer å skape. Vi den fasen der vi søker samarbeidspartnere, finansiering og sonderer muligheter.

Vi har en uttalt ambisjon om å gå opensource, altså flytte Stormkast over i en ikke-kommersiell stiftelse. Men foreløpig viderefører vi det gode samarbeid mellom Netlife og Sysla, og håper at flere aktører har lyst til å være med på reisen. Mange av planene våre lar seg kun realisere med gode venners hjelp.

Dersom du eller din virksomhet har innspill eller ønsker å bli en del av partnerskapet rundt Stormkast 2018, kan du kontakt Anders Waage Nilsen eller Camilla Jensen, som jobber med programmet og konseptet. Over sommeren setter vi også ned en programkomité.
.
Om du trenger inspirasjon, kan du kose deg med videoen fra Osterwalder-foredraget i fjor:

Hilsen initiativtakerne
Netlife Research og SYSLA