Storytelling ile 7 maddede marka iletişimi

Halil İbrahim İzgi
Storytelling Yazıları
2 min readDec 22, 2014

Bulgaristan’dan Türkiye’ye muhtemelen 80’li yılların sonunda göçmüş bir aile. TIR şoförü bir baba ve pilot olmak isteyen kızı. Ekonomik zorluklar ve uçuş akademisine kabul edilip gerçeğe dönüşen bir rüya.

İlham verici bir hikaye. Belki de bir filme konu olacak kadar dramatik ögelere sahip. Ancak bu bir film değil. Türk Hava Yolları’nın Uçuş Akademisi’ni duyurmak için çektiği bir film.

Türk Hava Yolları, Türkiye’nin en değerli markalarından biri. İletişim çalışmalarında hikaye anlatmayı seven ve storytelling tekniğini iyi oluşturmuş bir kurum. Uçuş Akademisi için çektiği film, bir markanın hikaye anlatmasına örnek olarak gösterilebilir.

Bu anlatının başarısı sonrasında Iğdır Havalimanı açılışı için çocukların oynadığı ve çocuk gözünden havalimanı açılışını anlatan filmle taçlandı.

Çalışanlar, müşteriler, kenardan gözleyip tanımaya çalışanlar… Markalar için tüm bu kesimler potansiyel birer hikaye anlatıcılarıdır. Yeter ki hikayenin değerini bilip güzelce anlatmaya çalışalım.

Markaların hikaye anlatırken değerini tartmakta kullanabileceklerini 7 maddeye sıkıştırmayı deneyelim.

  1. Büyük hikayeniz nedir? Tüm hikayelerin markanızın, kendinizin büyük hikayesini anlatmak üzere birer araç olduğunu akıldan çıkarmazsanız başarıya giden yol kısalır. THY Uçuş Akademisi, THY’nin herkese ve her yere ulaşım sağlamak şeklindeki büyük hikayesi ile uyumlu.
  2. Hikayeniz özgün mü? Başka yerlerde sıklıkla duyulan hikayeler markanıza farklılık katmayacağı gibi storytelling kredinizi aşındırır.
  3. Bundan film olur mu? Bir hikayenin değerini ölçmek için ondan bir film ya da kitap çıktığını hayal edin. Cevap olumluysa muhtemelen doğru bir hikaye anlatıyorsunuzdur.
  4. Kahvede anlatabilir misiniz? Hikayenin yalınlığı viral etkisini çoğaltır. Herkese hitap etmek zorunda değilsiniz ama herkesin anlayabileceği yalınlık, ihtiyacınız olan şey.
  5. Patron mutlu son istiyor. Anlattığınız hikayenin mutlu bir sona sahip olması hikayenin etkisini artırır. Kimse bir felakete hayran olmaz. Gerçek hayatta bolca olan bir şey.
  6. İlham veriyor mu? Hikayeniz dinleyeni harekete geçirecek güçlü bir motivasyona sahip olmalıdır. THY Uçuş Akademisi tanıtım filmiyle bayan adayların kendilerine uygun bir rol model bulmalarını sağladı.
  7. Evrensel mi? Yalınlık ve evrensellik birbirinden oldukça farklı gibi görünse de iyi bir hikayenin her ikisini de barındırması gerekir. Belki tüm dünya izlemez, dinlemez ama tüm dünyanın dinleme ihtimali olan bir hikaye muhtemelen turnayı gözünden vuracaktır.

İyi bir elmalı kurabiye ve iyi bir marka hikayesi. Sunumunuz iyi ise başarıdan kuşku duymayın.

Twitter’da takip et

Kaşif

1977 doğumlu Halil İbrahim İzgi, hayatının tek kelimesini kaşif olarak belirledikten sonra, farklı hikayeleri dinlemek ve anlamak üzerine kafa yoruyor. Dijital diplomasi alanındaki Yeni Diplomasi sitesinin de kurucuları arasında yer alan İzgi, medya ve halkla ilişkiler sektörlerinde danışmanlık veriyor. İzgi, profesyonel yaşamdaki storytelling tecrübelerini “Storytelling: Hikayenin Gücünü Yeniden Keşfetmek” isimli kitapta bir araya getirmeyi hedefliyor.

Originally published at blog.turkcell.com.tr.

--

--