Pascale Versteeg
Studio Buitengewoon
2 min readFeb 1, 2021

--

Het logo is de basis van iedere visuele merk- en bedrijfsidentiteit en is dan ook een onmisbaar onderdeel in je branding. Maar wat maakt een goed logo?

Drie vuistregels 👊

Een goed logo voldoet uiteraard aan meerdere criteria, maar de 3 belangrijkste vuistregels zijn:

  • Passend en identificeerbaar
  • Onderscheidend en memorabel
  • Eenvoudig

Passend en identificeerbaar
Ten onrechte wordt vaak gedacht dat een logo moet laten zien welke producten of diensten het bedrijf levert. Maar hoe kun je een hele visie verwerken in een klein symbool?

Daarom moet een logo identificeren en de persoonlijkheid van je merk of bedrijf overbrengen. Denk bijvoorbeeld aan een sportmerk. Er worden dikke letters en dynamische vormen gebruikt, eigenschappen die we met kracht, beweging en snelheid associëren.

Verschillende sport logo’s met dezelfde eigenschappen.

Onderscheidend en memorabel
Het doel van een logo is o.a. herkenbaarheid, het logo moet dus ongewoon genoeg zijn zodat je het kunt herinneren. Nadat mensen het logo één of twee keer hebben gezien, wil je dat ze het kunnen omschrijven of zelfs kunnen tekenen. De gouden middenweg van een memorabel logo ligt dan ook tussen generiek en te ingewikkeld.

Een aantal bekende exemplaren.

Eenvoudig
Een goed logo moet eenvoudig zijn zodat het schaalbaar is. Logo’s worden op alle mogelijke uitingen getoond, van een kleine sticker tot aan een billboard langs de snelweg. Ongeacht de uiting en grootte, je logo moet duidelijk te herkennen zijn en dat bereik je door eenvoud. Less is more.

Een wereldberoemd voorbeeld.

Het ontwikkelen van een goed logo kost wat tijd, inzicht en vaardigheden. Maar het eindresultaat is een logo met een sterk verhaal, die meegaat met de tijd.

Bedankt voor het lezen! 👋

Pascale Versteeg
Founder & Creative Developer
Studio Buitengewoon

Studio Buitengewoon — creatief partner voor website, branding & design.
Wij helpen ondernemers om hun merk professioneel in de markt te zetten en groeien mee met hun behoefte 🌱

www.studiobuitengewoon.nl

--

--

Pascale Versteeg
Studio Buitengewoon

Designer and founder of Studio Buitengewoon — a brand and digital studio that helps companies change, grow and stand out through design.