Att bo på hotell på heltid

06:00

Klockan är 6 på morgonen när de första gästerna börjar trilla in i matsalen. På en bänk i mitten av salen står flera mikrovågsugnar. Längs disken står frukostbuffén redan uppradad. Först kommer en kvinna i kostym, med portföljen i högsta hugg. Efter henne kommer en pappa med två små barn i varsin hand. Sedan kliver en ung student in.

Vid en första anblick ser den gamla byggnaden vid brommaplan ut precis som vilket annat hotell som helst. Här finns en reception, en matsal, personal i uniform och långa korridorer kantade med otaliga dörrar. På dörrarna sitter små nummerplåtar. Det går inte att missta sig — det här är ett hotell, men inte vilket hotell som helst. (Vi befinner oss på/Det här är Long Stay Hotel i Bromma), ett initiativ av BostadDirekt. Här betalar gästerna månadshyra, och bor ofta i flera månader i sträck.

Klockan närmar sig 9 och frukostgästerna har blivit mycket färre. I ett hörn sitter två äldre män och läser tidningen. Den ene bläddrar genom ledarsidorna. Den andre löser sudoku, och sippar på sitt kaffe. Vid ett av de stora fönstrena sitter en kvinna djupt försjunken i sin dator. Fingrarna far fram över tangentbordet. Frukosten dukas undan. Kvar på bänken står mikrovågsugnar och kokplattor. Bakom disken finns ett högt smalt kylskåp med glasdörr. Innanför ligger plastpåsar och matlådor som gästerna sparat till senare.

Long Stay Hotel Bromma är ett så kallat långliggar-hotell. Rummen är tillgängliga att hyra mellan 1–4 månader, men perioden kan förlängas allt eftersom. Från början riktade man mest in sig på människor som skulle jobba i Stockholm under kortare perioder och då behövde ett tillfälligt boende som var billigare än ett vanligt hotell. Med tiden insåg man att de som flyttade in gjorde det av många fler anledningar än så.

11:00

Förmiddagen på hotellet är lugn. Somliga har åkt till jobbet eller skolan, och andra fixar på rummet. I matsalen sitter det fortfarande två män med tidningar, och kvinnan med datorn är fortfarande här. I en av korridorerna springer två små barn runt. Bredvid dem skjuter en äldre dam en tvättkorg framför sig. I tvättstugan står en muskulös man i en svart tanktop. Runt armen har han tatuerat in en ring av taggtråd. Det doftar lätt klorerat. Ur maskinen plockar han ut barnkläder.

Många av de som bor på hotellet är mellan boenden. Vissa bor här medan deras hus renoveras. För dem är det en väldigt bra lösning på boendeproblemet. Long Stay Hotel tog över Scandics gamla lokaler i januari i år, och har snabbt blivit populärt. Enkelrummen är redan fullbokade fram till i maj, och det har redan gjorts intresseanmälningar från personer som vill hyra in sig efter det. Det som förvånade Marée Persson och resten av personalen mest var att det ganska snabbt även flyttade in en del familjer.

  • Vi tänkte oss mest företagskunder i början, men det är många olika människor som bor här nu.

Vid lunchtid fylls matsalen igen, om än inte lika mycket som vid frukost. En man i jeansshorts och foppatofflor kommer ner med en matlåda i handen, som han värmer i en av mikrovågsugnarna. Efter honom följer många som gör likadant. På en av kokplattorna kokar någon makaroner. En barnvagn rullas ut genom dörren av en äldre kvinna.

Även om de boende själva får stå för sin lunch och middag får de hjälp med diskandet av personalen. Kylskåpsutrymmet må vara tämligen begränsat, men de som vill kan ta med sig ett eget kylskåp och ställa på rummet.

  • Man får ha med sig egna möbler, det är flera som har små kylskåp på rummen. Kokplattor får man däremot inte ha, av säkerhetsskäl, säger Marée Persson.

17:00

När klockan närmar sig femsnåret börjar de personer som suttit och tagit det lugnt i matsalen de senaste timmarna försvinna upp på sina rum. Till en början är det svårt att förstå varför de inte vill sitta kvar i matsalen, men ganska snart förstår vi varför. De närmsta timmarna fylls matsalen av ljuden från ett skramligt storkök när nästan alla gäster ska äta middag samtidigt.

Trots att det ibland är billigare att bo på Long Stay Hotell än att hyra i andra hand så är det fortfarande en relativt dyr affär. För att ha råd med hyran är ett jobb nästan en nödvändighet. Kanske är det just därför som hotellet har sina egna rusningstider. För tillsammans med frukosten är middagstiden dagens jäktigaste period.

– De flesta personerna som bor här jobbar ju 9–5, just därför blir det ofta lite rusningstid här vid frukosten och mellan 17 och 19. Men så är det väl i de flesta lägenheterna också? Det är bara det att det blir extra tydligt här när alla lagar mat och äter i samma rum, berättar en receptionist som jobbat på hotellet i snart två veckor och vill vara anonym.

När det är som mest gäster i matsalen får man snällt ställa sig i kö för att få värma sin mat på någon av de sex kokplattorna. En man i fyrtioårsåldern har fortfarande jobbkostymen på sig när han står längst bak i en av köerna till mikrovågsugnarna. Att han kollar på sitt armbandsur flera gånger varje minut skvallrar om att han är stressad.

Vid en av kokplattorna står en hel familj. Mamma, pappa och två små döttrar på kanske tre och fem år. Men trots att vi är mitt i rusningstiden verkar inte föräldrarna tycka att det är särskilt jobbigt att laga mat till fyra personer på två små kokplattor.

21:00

Trots att rusningstiden bara är några timmar bort har hotellet helt stannat av i sitt tempo nu. I och med att Long Stay Hotel är obemannat halva dygnet, mellan 19 och 07 har personalen redan gått hem. Skulle något hända eller om man har någon brådskande fråga finns en jourtelefon att ringa men i övrigt känns hotellet mer som ett vanligt bostadshus när receptionen stängts ned.

Lobbyn är tom och nedsläckt men i matsalen har några av gästerna samlats för att spela lite sällskapsspel. Trots att hotellet är obemannat efter klockan 19 menar Marée Persson att hon märker att gästerna verkar hitta på roliga aktiviteter på kvällarna.

– När man jobbar på frukosten så hör man ofta att gästerna pratar om gårdagskvällens sällskapsspel och diskussioner, säger Persson.

Vid 22:00 ska det vara tyst i fastigheten och de flesta håller sig då på sina rum. Men om bara åtta timmar står frukosten dukad nere i matsalen igen.

Martin Lindstam & Erik Hallberg