Två i mängden

Hur hittar man en bostad i Stockholm när man flyttar från Piteå? Och hur tänker man som nyutflyttad studenter om att hitta bostad? Bakom bostadskrisen träffade Ossian och Alice, Anna och David, två olika par för att prata om bostadssökande.

Alice är 23 år gammal. Hon och hennes partner Ossian har bott ihop i drygt en månad i en tvåa på Södermalm. Hur lyckades då två hitta en sån lägenhet första gången de flyttade ut?

– Vi hade verkligen bara ren tur. Lägenheten är min mammas bästa kompis och är tänkt till något av hennes barn när de blir äldre. Nu stod den tom och vi får hyra den. Annars tror jag inte att vi hade flyttat hemifrån, eller jag hade nog inte gjort det iallafall, säger Alice.

Sociala kontakter
Nuförtiden är det allt vanligare att ta till de sociala kontakterna för att hitta en bostad. För att ta sig in på bostadsmarknaden är det enklast att känna någon som känner någon. Många använder sig också av bostadsgrupper på Facebook för att hitta ett rum eller en lägenhet att hyra. Men den vägen leder sällan till långvarigt boende, utan man får förbereda sig på att flytta ofta.

-Jag har en kompis som bor i studentlägenhet. Annars är det mycket folk med kontakter som hittar boende, men det är mest temporära boenden. Några månader hit och dit, möjligen får man bostad ett halvår med lite tur, förklarar Ossian.

– Oftast är det mycket andrahandskontrakt. Jag känner nog ingen som har fått en hyresrätt i förstahand. Sen har jag ju vänner vars föräldrar har köpt en lägenhet åt de, men det går ju inte riktigt att jämföra, fyller Alice i.

Att flytta hemifrån in i en lägenhet med en partner är för många ett stort steg, och ett litet prov på hur det är att ta hand om sig själv för första gången. Alice och Ossian känner sig efter en månad nöjda med sin situation.
– Vi hade ju väldig tur, lägenheten var ju redan möblerad och redo att bo i så det kändes aldrig jobbigt att flytta. Allt har varit väldigt bekvämt, säger Ossian.

Ni hyr lägenheten i ett och ett halvt år. Vad tror ni händer sen? Ska ni köpa en bostad eller hur ser ni på det?
– Jag har inte tänkt på det än, även fast jag borde. Den här lägenheten ligger så bra och är väldigt fin. Men man vet ju att man kommer få bo längre bort och bo i något som är mindre fint, säger Alice.

Alice och Ossian hade tur att hitta en lägenhet på Erstagatan

– Jag är mest rädd för att man inte kommer hitta något, att man känner stressen och får lite panik. Just nu så känns det inte så aktuellt att köpa någonting. Både sett till att det är jäkligt dyrt, men också att man investerar massor av pengar i det. Bostadsbubblan kan mycket väl spricka och då är man fast med en dyr lägenhet. Det känns helt enkelt inte så säkert att investera sina pengar i en lägenhet just nu, fortsätter Ossian.

Vad tycker ni är viktigt när ni letar boende?
– Storleken. Eftersom vi numera bor ihop så ska det ju inte vara för litet, det går ju inte att sitta på en etta på 20 kvadrat eller något sånt där. Annars så vill vi ju inte att boendet ska vara för långt ut. Men just det känns väldigt svårt och man måste nog dra ner sina förväntningar ganska mycket, menar Ossian.

360 visning av Alice och Ossians lägenhet

– Det skönaste vore ju att få förstahandskontrakt. Då är det först när man vill byta igen som man behöver ta tag i det och ens tänka på det. Pressen av att allt bara är korttidsboende hela tiden skulle försvinna och då får man äntligen bo någonstans på riktigt, avslutar Alice.

Piteå till Stockholm - dit och tillbaka igen

David är född i en liten by utanför Piteå och arbetar som IT-tekniker på en bank i Stockholm. Både till yrket och bostadsmarknaden skiljer sig Piteå mycket från Stockholm.
– Är inte alls lika trångbott i Pite. Folk går ut gymnasiet, ställer sig i bostadskön och ”pling!” så får man en lägenhet någon vecka senare.

Och när du flyttade till Stockholm, hur gick tankarna för dig när du skulle fixa boende?
– Jag hade läst på innan och förstod snabbt att andrahandsboende var det som gällde. Det fanns ju inte något annat på kartan.

Tuff bostadsmarknad.
– Jag hade ju bara hört det man läser i tidningarna om att det var väntetid på absurt många år och omöjligt att få ett förstahandskontrakt. Och man läste historier om folk som bodde i andra hand, bodde någon månad, flyttade, bodde någon månad, flyttade… Folk som höll på så länge. Så visst tänkte man lite ”jaha, ska man flytta till storstan?”, säger David med distinkt Norrbottenmål.

Anna hade många olika bostäder innan hon flyttade in med David

David flyttade först till Stockholm där hans jobb ordnat en bostad ute i Järfälla.Efter en kortare tid här flyttade han sedan tillbaka till Piteå, bara för att efter ett tag flytta tillbaka till Stockholm.
– När jag sen flyttade hit på riktigt och blev kvar var tanken att försöka komma in på marknaden och se om det går att köpa någonting. Hade lite tur och det blev en etta i andrahand i Vasastan.

Det är ju ändå ett bra läge, hur hittade du den?
– Jag bodde där i ett halvår i en etta på 35 kvadrat och det var var en fin lägenhet. Men då visste jag att Hammarby Sjöstad höll på att byggas och hade väl bara av en liten slump åkt förbi här och tyckte det såg spännande ut. Jag googlade snabbt vilket byggbolag som byggde här. Så jag gick in på deras webbsidor och slängde ut en liten e-post-bombmatta; ”jag är intresserad av att hyra en lägenhet” och ett par månader senare fick jag svar från dem som vi bor hos nu, Hefab. Då frågar de vilken lägenhet jag ville ha. Jag fick några planritningar och det var bara att välja vilken jag ville ha. Jag tog den första jag besökte och det är den vi sitter i nu, fortsätter David.

Davids sambo Anna är uppvuxen i Stockholm på Ekerö och har testat på väldigt många boendeformer.
– Jag har bott i andra hand, i bostadsrätt och hyresrätt i den ordningen. Och så har jag bott i en andrahandslägenhet i Gullmarsplan, hyrde den av en kompis till min pappa. Först så bodde jag tillsammans med en tjej jag inte kände och sen min kompis, så det var lite spännande. Sen så köpte jag en etta ute i Vällingby som jag sålde när vi flyttade ihop för den var för liten för att bo tillsammans i, säger Anna.

Efter några turar hittade David sin drömbostad i Hammarby Sjöstan.

Anna studerar historia och vet inte hur det hade sett ut om hon inte bott tillsammans med David idag.
– Det gick inte att ha kvar min etta för det området är så himla osäkert i prisnivå när man väl säljer och köper. Som när jag sålde den så hade jag inte gått något i vinst alls men jag såg att den såldes nu igen för några veckor sen och då var den uppe i över femhundra tusen över det som jag sålde den för. Så det är ett sånt område, men samtidigt så skulle man då varit tvungen att hyra ut den kanske och så får man ju inte göra det hur länge som helst, menar Anna.

Och om ni skulle ge er ut på bostadsmarknaden sen igen då idag, vad tycker ni är viktigt när ni letar bostad?
– Jag gillar natur och nära till vatten och skog, säger Anna.
– Kommunikation är viktigt när det kommer till den här stan, alla städer såklart, men blir just det att man behöver kunna ta sig runt kors och tvärs. Jag bor ju söder om stan men jobbar norr om den, fyller David i.

Trots en tuffare bostadsmarknad i Stockholm än Norrland lockar det inte att flytta norröver en gång till.
– Om jag fick välja så skulle jag ha någon form av sommarstuga i mina hemtrakter men inte mer än så, jag trivs för bra här nere, säger David.

Anna skrattar till och skakar på huvudet.
– Jag kan åka upp för att hälsa på och besöka Davids släkt. Men känner inget behov av att bo där, avslutar Anna leendes.

360 grader visning av Alice och Ossians lägenhet

360 grader visning av Anna och Davids lägenhet

Jules Attar/ Linnéa Ruiz Mutikainen