Özet 7/21 Sui AMA: Adeniyi Abiodun ile Sui’nin Önünde Hangi Fırsatlar Var?

Koray
SUI Türkiye
Published in
9 min readOct 24, 2022
Adeniyi Abiodun, Mysten Labs’in kurucu ortaklarından biri olarak öne çıkmaktadır.

Jen:

Hoşgeldin Adeniyi, seni burada misafir konuşmacımız olarak görmekten dolayı heyecan duyuyorum!

Adeniyi:

Bunun bir parçası olduğum için heyecanlıyım. Benim adım Adeniyi Abiodun. Mysten Labs’ın kurucu ortaklarından biriyim ve Mysten’in Baş Ürün Sorumlusuyum. Biraz bilgili, petrol ve gaz endüstrisindeki kariyerime Meksika, Suudi Arabistan ve İskoç petrol sahalarının kuzeyi gibi bölgelerde uzaktan izleme sistemleri kuran bir yazılım mühendisi olarak başladım. Sonunda finans işine girdim. Ticaret portföylerinin risklerini izlemek için marj riski yazılımı da dahil olmak üzere algoritmik ticaret yazılımı oluşturmaya başladım. 2011'in ikinci bölümünde Bitcoin’i keşfettim. Teknoloji olarak çok ilginç buldum ve uzun süre kripto hakkında düşünmeden edemedim. 2012 yılında Bitcoin madenciliğinde gerçek bir büyük işletmeye dönüşen Bitcoin alanında ilk şirketimi kurdum. Bitcoin madencilik sözleşmeleri adı verilen bir şey yarattım ve diğerleri madenciliğe başlayabilmek için bu sözleşmeyi satın almaya başladı.

Hemen ardından büyük bir veri şirketi kurdum ve bu işi bitirdikten sonra bir kurumsal blok zinciri projesi başlatmak için Oracle’a gittim. Facebook’ta Kevin Weil ve Facebook’ta birkaç diğer Diem kurucusu ile iyi bir sohbet etmeden önce VMware’de aynı kısa görevi yaptım fakat Libra projesi beni tamamen heyecanlandırdı. Mysten’deki ekibe bu şekilde dahil oldum.

Soru 1: Sui ve Aptos arasındaki benzerlikler ve farklılıklar nelerdir?

Adeniyi:

Mysten Labs ekibi ile Aptos arasındaki belirgin benzerlikler, kurucuların Facebook’tan gelmesi ve Move programlama dilini ayrı ayrı benimsemesidir. Bunun ötesinde, inşa ettiğimiz proje ile Aptos ekibinin inşa ettiği proje arasında çok fazla benzerlik yok. Mysten’ı başlatmak ve Sui’yi inşa etmek için ayrıldık. Sui, Facebook ile son üç ila dört yıldır yaptığımız araştırmaların tümü, çok kısa sürede kaydettiğimiz ilerleme bizi çok cesaretlendirdi; mainneti başlatmak için gerçekten sabırsızlanıyoruz.

Soru 2: Sui’yi Solana’ya benzetiyor musunuz?

Adeniyi:

Bugün Ethereum’a ve hatta Solana’ya ne olduğuna bakarsanız, siz ölçeklendikçe ücretler feci şekilde yükselmeye başlar. Bu, bugün tüm blok zinciri platformlarını temelden kısıtlar; Bunun bizim için göreceli bir başlangıç ​​olmadığını düşünüyoruz. Talep arttıkça zamanla ölçeklenen bir platform oluşturmaya başladığımızda farklı bir yaklaşım benimsedik. Ayrıca, Sui’yi farklı kılan şey, yalnızca dikey olarak değil, yatay olarak da ölçeklendirmemizdir. Web2'nin ideolojisinin web3'e de aktarılması gerektiğini düşünüyoruz. Akıllı sözleşme geliştiricisiysem, ölçeklenebilirlik elde etmek için yapmam gereken minimum iş olmalı. Uygulamamı ekonominin oldukça düz kalabileceğine göre oluştururken görece rahatım olmalı. Bu, bugün bir sente, gelecek hafta da bir sente mal olması gerektiği anlamına geliyor ve bu da yatay ölçeklenebilirlik tarafına gidiyor. Teşvik planımız var — talep geldikçe ağın verimini artırmak için validatörleri daha fazla kaynak eklemeye teşvik eden bir tokenomik modeli ve işleme işlemlerinde yatırım açısından hala iyi bir getiri elde edebiliyoruz.

Yani bizi Solana, Aptos ve hemen hemen tüm diğer blockchainlerden ayıran şey bu. Milyarlarca insana hitap eden uygulamalar geliştirecekseniz, ücretlerin kullanıcı deneyimi açısından nispeten istikrarlı olması gerektiğini düşündüğümüz bizim için bir tasarım felsefesidir. Ayrıca, birden fazla uygulamayı etkinleştirebilmeniz gerekir. Daha düşük ücretler ayrıca, maliyetler çok yüksek olduğu için diğer blok zincirlerinde denemeyeceğiniz birçok ilginç yeni ortaya çıkan kullanım durumunu da mümkün kılıyor.

Soru 3: Sui ekosistemi için neler inşa ediyorsunuz?

Adeniyi:

Gerçekten talebi olan vakaları kullanmak için bunu yapmak istiyoruz. Geleneksel blok zincirlerde ise blok alanı lüks bir maldır; bu çok sınırlı bir kaynaktır, Sui’de blok uzay sınırlı bir kaynak değil, bir metadır. Mesela oyunlar, çok yoğun bir şekilde dahil olduğumuz dünyalardır. İnsanların görebileceği ve deneyimleyebileceği sanal ve görsel bir evren temsilidir. Daha da önemlisi, oyunlarda çok daha fazla kullanıcı var. Dolayısıyla, oyun deneyimlerini sahipliğe göre artırabilir ve bunu geniş ölçekte yapabilirseniz, bu, kullanıcı perspektifinden yakalayacağımızı düşündüğümüz bir şey. O zaman ayrı ayrı, bizim de finansmanımız olmalı. Finans, Sui tek yazarlı modeli nedeniyle nispeten iyi yapabileceğimizi düşündüğümüz bir şey. Sui ile Bir saniyeden daha kısa sürede sonuçlanan işlemleri etkili bir şekilde yapabilirsiniz, bu nedenle bilgimize göre Sui, gerçekten saniyenin altında gecikme alabilen tek blok zinciridir. Bu sayede sınırsız sayıda oyuncuyu, blockchain temelli bir oyunda ağırlayabileceğiz.

Sui’nin gerçekten ilgilendiğimiz bir diğer özelliği de sosyal bir unsurdur. NFT’lerin nadir olması harika ve bu değer getiriyor ama bence oraya eklenebilecek ve işleri daha ilginç hale getirebilecek boyut unsurları var. Doğrudan Sui’de dünyanın daha fazla Twitter’ını oluşturmanıza olanak tanıyan bir dizi SDK oluşturduk.

Soru 4: Sui’de yatay ölçekleme nasıl mümkün olabiliyor?

Adeniyi:

Sui’nin ölçeklendirme yeteneği, ağırlıklı olarak Move programlama diliyle elde ettiğimizden ve sahip olduğumuz veri modelinden ve fikir birliğine bağlıdır. Herkes fikir birliğinden bir darboğaz olarak bahseder ve ağlar fikir birliği nedeniyle bir blok zincirini ölçekleyemez. Farklı işlem türleri arasındaki bağımlılıkları önceden belirlememizi sağlayan nesne merkezli bir veri modelimizin olduğu farklı bir yaklaşım izliyoruz. Örneğin, ben size 5 dolar gönderiyorsam ve siz başka birine NFT’nizi gönderiyorsanız, bu iki işlemin birbiriyle hiçbir ilgisi yoktur. Diğer blok zincirlerinde bu iki işlem, blokta sipariş edilen bir bağımlılık olarak oluşturulur. Blokta yer yoksa, bir sonraki bloğa kadar beklemeniz gerekir, böylece onları sonlandırabilirsiniz. Bu, birbiriyle hiçbir ilgisi olmayan işlemlere bu doğal bağımlılığı yaratır, verimi sınırlar ve gecikmeyi artırır. Geliştiricilerin fazla bir şey yapamayacakları bir platform perspektifinden yapabileceklerinize birçok kısıtlama getiriyor.

Sui’nin nesne merkezli veri modeli, blok zincirimizi ölçeklendirebilmemizi mümkün kılıyor. Bu paralel yürütme nedeniyle, daha fazla CPU ve daha fazla makine ekleyebiliriz. Bize diğer platformların performansını veren şey budur. İnsanlar ayrıca Move’un bize bu esnekliğin çoğunu satın aldığını da unutabilir. Diğer akıllı sözleşme programlama dillerinden farklı olarak, örneğin bir sözleşmenin tüm haklara sahip olduğu Solidit’ye göre, Move’da, her şeyin bir nesne olduğu ve sözleşmeyi yürütmeden ayırdığınız durumlarda tasarlama şeklimiz biraz farklılaşır. Bu, geliştiricilere çok daha fazla esneklik sağlar. “Normal” bir veri programlama dilinden gelen bir web2 geliştiricisinin, mevcut akıllı sözleşme programlama dillerine kıyasla nispeten hızlı bir şekilde Move ile çalışmaya başlayabilir, bu da Sui’nin bir diğer avantajıdır.

Soru 5: Mevcut blok zincirlerinde en önemli problemler nelerdir ve Sui neden bir çözümdür?

Adeniyi:

Çözülmesi gereken sayısız problem var ve modüler bir mimari bina etmek bu sorunları çözmek için tek başına yeterli değil. Getireceğiniz her yeniliğin birbirinden haberdar olması gerekir. Örneğin, Sui ile çözdüğümüze inandığımız şey, fikir birliğini bir darboğaz yapmak değil. İşleri önceden yerelleştirebildiğimizde, ağın zincir üzerinde depolamaya sahip olma yeteneğini de artırabiliriz.

Depolamanın çok pahalı olduğu diğer blok zincirlerin aksine, Sui’nin depolaması nispeten ucuzdur. Elbette, AWS’de depolamak kadar ucuz olmayacak, çünkü yine de çoğaltma faktörü için ödeme yapmanız gerekiyor — birden fazla validatörün aynı veri parçasını depolaması gereken faktörler bulunuyor. Bununla birlikte, geleneksel blok zincirlerde olacağından, çoğaltma faktörü ile çarpılan AWS depolama maliyetine kesinlikle daha yakın olacak. Nesne yönelimli bir veri modeliyle yalnızca hız ve bu harika programlama dilini elde etmekle kalmaz, aynı zamanda tüm özellikleriyle birlikte bir NFT’yi Sui’de depolayabilmeniz için zincir üzerinde depolama elde edersiniz.

Soru #6: Sui’nin önümüzdeki beş yıl için vizyonu nedir? Ve Sui’nin kripto endüstrisindeki büyük resmi nedir?

Adeniyi:

Sui açısından amacımız, uzun vadede birbiriyle etkileşime girebilecek sayısız uygulamaya sahip olabilmeniz için ölçeklenebilir bir Layer 1 oluşturmaktır. Bu, geliştiricilerin birlikte etkileşimde bulunabileceği veya dünyalar oluşturabileceği, finansal modüllere, oyunlarla sosyal birleşmeye ve diğer her türlü şeye sahip olabileceğimiz bir dünya yaratılıyor. Sui’yi ölçeklendirmenin, insanların sahip olduğu varlıklarınızın veya varlıklarınızın hepsinin birbiriyle birlikte çalışacak bu öğeye sahip olduğu gelecekte meta veri tabanınızı oluşturmayı mümkün kılacağını düşünüyoruz. Sezgimiz şu ki, inşaatçıların kullanıcıları çok düşük sürtünme ve düşük maliyetle getirmesini kolaylaştıran bir blok zinciri yapabilirsek, o zaman her döngüde milyarlarca insanı çözme çemberlerinden geçirmeden ekosisteme getirebiliriz.

Soru #7: Milyarlarca dolarlık bir organizasyonun çatısı altında olduğunuz Meta gibi büyük bir şirketten, sıfırdan bir şeyler inşa ettiğiniz temel olarak kendi girişiminize geçmek nasıl oldu?

Adeniyi:

Bu benim ilk rodeom değil ve muhtemelen parçası olduğum üçüncü startup. Facebook gibi büyük bir şirket ile Mysten gibi küçük bir şirket arasındaki büyük karşıtlığın, belirli konularda uyum sağlama hızında olduğunu düşünüyorum. Büyük şirketlerde sahip olduğunuz geniş şirket hedefleri vardır, bunun etrafında bir zaman çizelgesi vardır ve şirketin genel misyonuyla iyi bir şekilde uyumlu olduğundan emin olun. Küçük bir ekibe sahip olmanın ve çok küçük bir dizi görev ifadesine çok hızlı bir şekilde uyum sağlamanın getirdiği bir çeviklik var. Beş kişiyi telefonla arayarak Mysten’de çok büyük bir karar verebiliriz ve sonra bu yapılır, hepimiz kabulleniriz ve sonra ilerleriz.

Facebook’ta yaşadığımız en iyi iletişim anlarından bazılarını çoğaltmaya çalışıyoruz, ancak şirketimiz sadece Facebook değil. Her yerde Google’dan ve diğer başlangıç ​​biçimlerinden kişiler var. Bu yüzden şirkete pek çok kültürü aktarıyoruz ve konuşurken bunu şirketimize aktarıyoruz.

Koh:

Evet, 2015'te Google’dan ayrıldım ama bu benim ilk startup rodeo’m değil. Mysten’den önce birçok küçük işletme yaptığım için, yeni başlayanlar için çift haneli rakamlarda olduğumu düşünüyorum. Ne olursa olsun, kesinlikle farklı bir enerji olduğunu söyleyebilirim. Odada doğru insanlara sahip olduğunuzda sihir gerçekleşir. Bu yüzden herkes size bir startup kurarken önemli olanın birlikte yatırım yaptığınız insanlar olduğunu söylüyor çünkü en önemlisi bu.

Soru 8: Diem’de karşılaştığınız başarısızlıklardan bazıları nelerdir? Ve Sui’de tekrarlamadığınız, bu deneyimlerden öğrendiğiniz şeyler nelerdir?

Adeniyi:

Liderliği takdir ediyorum, bu kadar cesur bir şeyi denemeye ve yapmaya cesaret ediyorum. Bence en büyük çıkarım, inovasyonun harika olduğudur, ancak aynı anda çok şey yapmaya çalışırsanız, bazen değer önerisi, bir şirket olarak kamuoyunda nasıl algılandığınızla biraz iç içe geçebilir. Aynı anda çok fazla yenilik dediğimde, neredeyse bir para sepeti gibi küresel bir para birimi başlatmanın yanı sıra küresel bir ödemeler rayını başlatıyorsunuz.

Mysten’de bir para birimi piyasaya sürmüyoruz, bir platform başlatıyoruz. Biz sadece, kriptonun onlara vaat ettiği tüm harika şeyleri yapmaya başlayabilen geliştiriciler için bir platform inşa ediyoruz.

Soru 9: Ürün yönetimine nasıl girdiniz?

Adeniyi:

Ürüne girme şeklim, bankacılık sektöründe, aynı zamanda petrol ve gazda hizmet ve yazılım inşa eden bir yazılım mühendisi olarak başlamamdı. Bitcoin’i öğrendim ve insanların donanım kurmanın karmaşıklığını düşünmek zorunda kalmadan Bitcoin madenciliğini kolayca yapmalarını ve ödüller kazanmalarını sağlayacak bir platform oluşturmaya başladım. Kendi şirketimin CEO’su olmanın ötesine geçen gerçekten yaptığım şey buydu. Bir şirketin kurucusu olmaktan ayrıldığımda, doğal olarak sırada ne olduğunu anlamaya çalışıyordum ve Oracle’da blockchain için bir platform başlatmaya yardım etmek için çağrıldım. Bir mimar olarak oradaydım, aynı zamanda sözde ürün yöneticisi olarak da oradaydım. Ayrı olarak, VMware’e gittiğimde de aynı şey oldu. Blockchain platformunu başlatan ürün ekibine liderlik ettim.

Soru 10: İsviçre’ye yaptığınız son seyahatinizde siz ve ekibiniz neler yapıyordunuz?

Adeniyi:

Her zaman bir sonrakini ve yarını planlıyoruz. Sui’yi mümkün olan en büyük ağ haline getirmek için ne yapmamız gerektiğini düşünüyoruz ve ardından internetin temellerini değiştirecek yeni nesil uygulamaları getiriyoruz. Zamanı geldiğinde daha fazlasını paylaşacağız.

Soru #11: Sui projeleri için hibe programı ne zaman olacak? Veya böyle bir programı nasıl yapılandırırsınız?

Adeniyi:

Hibe programını bir an önce hayata geçirmek ve kamuoyuna duyurmak istiyoruz.

Discord grubundaysanız, bu kanalları gerçekten izlediğimiz için önerileri bırakın. Fikirlerinizi duymayı çok isteriz, ancak başkalarının yaptıklarından farklı bir şey yapmak isteyen insanlarla gerçekten ilgileniyoruz. Sui benzersizdir. İçerik oluşturuculara ve geliştiricilere, daha önce sağlayamadıkları yeni ekstra istikrar biçimleri sağlar, bu nedenle, Sui’nin başka herhangi bir yerden daha iyi yaptığını örnekleyen yeni ürünler etrafında araçlar, uygulamalar ve bir ekosistem oluşturmak isteyen kurucuları ve geliştiricileri desteklemek istiyoruz. .

Koh:

Kaliteye çok odaklanıyoruz çünkü bizim için inşa ettiğimiz teknolojinin, müteahhitlerin işlerini ve vizyonlarını önümüzdeki yıllarda inşa etmeleri için bir temel teşkil edeceğine inanıyoruz. Blockchain teknolojisinin çözmek için benzersiz bir şekilde konumlandığı sorunları ve platformumuz olarak Sui’nin bu vizyonu gerçekleştirmenize nasıl yardımcı olduğunu düşünen çok uzun vadeli vizyonları olan ekiplerle çalışmakla ilgileniyorum. İnsanların web3'e girmesini istiyoruz ve bunun çoğunun erişilebilirlikle ilgili olduğunu düşünüyorum.

Büyük ölçüde göz ardı edildiğini düşündüğüm büyük bir kategori, geliştirici araçları kategorisidir, çünkü web3'te bulunan araçları düşünürseniz. Gerçekten çok fazla araç olmaması oldukça komik. Testnet’imiz yakında yayına girdiğinde bize yardımcı olacak topluluğun yaratıcılığını görmek için sabırsızlanıyoruz. Bu yüzden bizi izlemeye devam edin!

Soru 12: Sui’nin çok popüler bir ağ olacağını tahmin ediyoruz. Ağın kendisi ve cüzdan, beklediğimiz kullanıcı akınıyla başa çıkmaya nasıl hazır olacak?

Adeniyi:

Geçenlerde bir cüzdan duyurduk, önümüzdeki birkaç hafta içinde daha da iyi bir kullanıcı deneyimi olacak ve belki de bir noktada Bauer’ın cüzdanımızda bir AMA yapmasını sağlamalıyız. Ancak buna değinmek gerekirse, Devnet, Testnet ve teşvikli testimizi gözden geçirmenin tüm amacı, hataları gidermek veya en azından depolama, hız ve diğer her şeyle ilgili sorunları çözmektir. Hataları bulma sürecinde insanların cehennemi yenmesini sağlayan, adeta savaşta test edilmiş gerçek bir platformdur. Platformun kapasitesini test etmek, yükü kaldırabileceğinden emin olmak ve depolamanın ve diğer her şeyin ölçeklendiğinden emin olmak, teşvik edilen Testnet’in bir parçası olacaktır. Bu dahili cihazların her birinin Sui platformunun belirli özelliklerini hedeflediğinden ve Mainnet’e gittiğimizde savaşta test edildiğinden emin olmanın birçok yolu olacak. İnsanlar, oluşturabileceklerine söz verdiğimiz uygulamaları oluşturabilecekler ve bu konuda kendimize güveniyoruz. Topluluk, kitleler için gerçekten ölçeklenebilir ve iyi tasarlanmış platformlar oluşturmaya gerçekten tutkulu bir ekiple çalışıyor. Bu, toplulukla yapmak istediğimiz bir şey ve hepinizin, öne sürdüğümüz bazı iddiaları doğrulamamıza ve Sui platformunun herkes için bir şey olmasını sağlamamıza yardım etmede gerçekten yararlı olacağını düşünüyoruz. .

Koh:

İlginç bir projeniz varsa, kesinlikle Discord kanallarımıza seslenmekten çekinmeyin, biz de bir göz atalım. İnsanların ne inşa ettiğini görmek için heyecanlıyız.

Adeniyi:

Sosyal bir alanda uygulamalar geliştiren insanlarla konuşmakla çok ilgileniyorum. Bence bu, büyük bir büyüme olacağını ve web3'te yaptığımız diğer her şeyin etrafındaki deneyimleri artıracağını düşündüğüm bir alan. Bu yüzden kesinlikle beni Twitter’da ve LinkedIn’de bana ulaşın. Sosyal ve size nasıl yardımcı olabileceğimiz ve destekleyebileceğimiz konusunda ilginç fikirleriniz varsa ilgimi çekeceksinizdir. Web3 Kullanımını nasıl artırabileceğimizi görmek beni umutlandırıyor ve bence bu, birçok kullanıcıyı kripto alanına getirecek bir alan. Ürün tarafında ne yaptığımızı aramaya devam edin. Amacımız, yönetim kurulu genelinde en iyi deneyimi yaşamaktır. İşleri nasıl daha iyi yapabileceğimize dair herhangi bir yorumunuz varsa, her zaman iyileştirmelere bakın.

SUI Türkiye Kanallarını Takip Ederek, SUI projesi hakkında en güncel bilgileri, Resmi Türk SUI Moderatörlerinden duyma imkanı kazanabilirsiniz.

Twitter: https://twitter.com/suiturkish
Telegram:
https://t.me/sui_turkish
Diğer Kanallarımız için:
http://bit.ly/m/suiturkish

--

--